Nationale jeugdselecties proberen zich te plaatsen voor het EK volleybal

Redactie KW

Op vrijdag, zaterdag en zondag spelen de nationale jeugdteams in het volleybal allen een belangrijk kwalificatietornooi. De U18 meisjes trekken daarvoor richting Letland, de U19 jongens gaan naar Duitsland en de U20 meisjes naar Polen. De U21 jongens genieten in Vilvoorde van het thuisvoordeel.

Vier nationale jeugdploegen komen dit weekend in actie. De jongste teams, de U19 jongens en de U18 meisjes of de Young Red Dragons en de Young Yellow Tigers, kunnen een EK-ticket veroveren. Voor de U21 jongens en de U20 meisjes, ook wel de Junior Red Dragons en de Junior Yellow Tigers, staat een plaats in de Europese eindronde – het officieuze EK – op het spel. Langs die weg kunnen ze zich uiteindelijk plaatsen voor het WK.

U18 meisjes met Fien Callens, Manon Stragier en Janne Devos

Bij de U18 meisjes komt de West-Vlaamse inbreng van coach Fien Callens (Dentergem), Manon Stragier (Wevelgem) en Janne Devos (Koekelare). Zij trekken met hun team naar Riga in Letland, waar ze naast het thuisland ook Slovenië en Estland partij geven. Onbekende tegenstrevers voor de meisjes, die toch resoluut voor de eerste plaats en het EK-ticket gaan. “Ook de beste drie tweedes gaan door, maar daar wil ik nog niet aan denken”, geeft Fien Callens mee. “Als we toch verliezen, zou het pas echt erg zijn, mochten we daar niks uit leren.”

“Ons enige doel is ons plaatsen voor het EK in Bulgarije”, klinkt Manon Stragier vastbesloten in De Weekbode De Leie van deze week. Teamgenote Janne Devos is tweede libero en rekent niet op veel speelkansen. “Het EK halen zou evenwel het hoogtepunt uit mijn voorlopige carrière kunnen zijn”, droomt ze in De Weekbode Torhout.

Vrijdag 9 januari om 19.30 uur: België-Letland.

Zaterdag 10 januari om 18.30 uur: België-Slovenië.

Zondag 11 januari om 16 uur: België-Estland.

Middenman Tim Lemant bij de U19 jongens

Het EK-kwalificatietornooi van de U19 jongens vindt dan weer plaats in het Duitse Frankfurt. Zij verwachten vooral zware concurrentie van het gastland, maar moeten ook afrekenen met Israël en Noorwegen. “Ik denk dat Duitsland zelfs een beetje schrik van ons heeft, want anders stuur je geen scout op zondagavond naar Vilvoorde voor een Liga B-wedstrijd”, blikt coach Maarten Deroey vooruit. Hij kan alvast een beroep doen op middenman Tim Lemant uit Menen. Libero Tim Verstraete, die onlangs nog geselecteerd was voor de KW-bijlage ‘Sterren van Morgen’, viel als jongste van de groep in laatste instantie af. Ook Bjarne Van de Velde, de twee jaar jongere broer van Knackspeler Arno, behoort tot de selectie.

“Met Duitsland ontmoeten we een sterke tegenstrever, de andere twee teams zijn haalbare kaarten”, analyseerde Tim Verstraete de tegenstrevers in december. “Als we ons kunnen kwalificeren, spelen we later op het jaar het EK in het Turkse Ankara. Afgelopen zomer waren we trouwens ook al aan de slag op het Achtlandentornooi in het Spaanse Valladolid. We werden er jammer genoeg vierde, want de wedstrijd voor het brons tegen Spanje konden we zeker gewonnen hebben.”

Vrijdag 9 januari om 15 uur: België-Israël.

Zaterdag 10 januari om 20 uur: België-Noorwegen.

Zondag 11 januari om 19 uur: België-Oekraïne.

U21 jongens erg West-Vlaams getint

De U20 meisjes bestaat uit een delegatie van Asterix Kieldrecht en telt geen West-Vlaamse speelsters. Zij trekken naar het Poolse Szczyrk, waar ze Letland, Nederland en Polen ontmoeten. Bij de U21 jongens zijn de West-Vlaamse invloeden wel talrijk aanwezig. De spelverdeler is Sander Depovere (Ardooie), die uitkomt voor Topvolley Callant Antwerpen. Ook Jelle Decoene (Kuurne) van Optima Lendelede, Yentl Vinckier (Kuurne) van Felco Gavere en Oost-Vlaming Arno Van de Velde van Knack Roeselare behoren tot deze groep. Zij spelen hun wedstrijden in Vilvoorde en genieten dus van het thuisvoordeel.

“Wij zijn straks favoriet voor de kwalificatie, want het thuisvoordeel kan een verschil maken”, vertelt Sander Depovere deze week in De Weekbode Roeselare. “De wedstrijd tegen Oekraïne is als laatste gezet. We kennen deze ploeg niet goed en kunnen zo nog twee dagen scouten. Portugal versloegen we vorig jaar al vlot en ook Slovakije is zeker haalbaar”, besluit hij.

Vrijdag 9 januari om 20 uur: België-Slovakije.

Zaterdag 10 januari om 20 uur: België-Portugal.

Zondag 11 januari om 20 uur: België-Oekraïne.

(Arjan Desante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier