“Mooie geste van Volley Team Kortrijk voor G-sport”

Het team van de Hoge Kouter 1 had duidelijk veel spelplezier, zowel voor, na als tijdens de wedstrijd tegen The Mix. (Foto GH)
Redactie KW

In de sporthal van de Lange Munte vond onlangs een primeur plaats. Voor het eerst stonden twee specials teams van Volley Team Kortrijk tegenover elkaar, in een gloednieuwe netbalcompetitie. De Hoge Kouter 1 verloor de partij met 0-3 van The Mix, maar veel belangrijker was de spelvreugde en sportiviteit die de sporters vertoonden.

Ted Pietrzak (38) is de initiatiefnemer voor de nieuwe netbalcompetitie. Hij is de coach van netbalploeg de Hoge Kouter en al vijftien jaar lesgever aan het gelijknamige orthopedagogisch centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. “Op woensdagnamiddag hielden we al een tijdlang netbaltraining“, vertelt Ted. “Op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik meer wou doen. Het probleem was namelijk dat eenmaal onze jongeren afstuderen of gaan werken, ze nergens meer terecht kunnen om hun sport te beoefenen. Dit forum moet daar verandering in brengen. Dankzij Volley Team Kortrijk (VTK) kunnen we elke maandagavond trainen of een wedstrijd spelen in een zaal van de Lange Munte.”

Gemengde ploegen

“We hebben vanaf het begin voor netbal geopteerd, de eenvoudigere variant van het veel snellere volleybal”, legt Ted uit. “Bij netbal mag men de bal vangen, en de spelers staan ook dichter bij elkaar dan bijvoorbeeld het geval is bij G-basket, wat vaak te moeilijk is. Bovendien zijn al onze ploegen gemengd, volgens het Unified-principe: drie atleten die samenspelen met drie partners. Dat onze matchen op maandagavond plaatsvinden en niet in het weekend maakt het voor de partners ook vaak net iets toegankelijker.”

“Competitiviteit is ondergeschikt aan samenspel en plezier beleven” – Ted Pietrzak, trainer Hoge Kouter

“De competitie wordt op heden uitgemaakt door vier actieve ploegen: Hoge Kouter 1 en 2, De Branding en The Mix. Omwille van het competitie-aspect moeten er wel einduitslagen bijgehouden worden, maar dat is eigenlijk slechts bijzaak. We zijn niet bezig met een klassement. Op het einde van het seizoen willen we een afsluitende barbecue houden voor alle ploegen, en dan kunnen we wel eens vermelden wie op het einde van de rit het meeste matchen kon winnen. Maar competitiviteit is ondergeschikt aan samenspel en plezier beleven.”

De twee specials teams die het onlangs tegen elkaar opnamen. Links zien we Hoge Kouter 1 en rechts The Mix. (Foto GH)
De twee specials teams die het onlangs tegen elkaar opnamen. Links zien we Hoge Kouter 1 en rechts The Mix. (Foto GH)

Voorbeeld

“Ik hoop dat andere volleybalploegen uit pakweg Izegem of Roeselare het voorbeeld van VTK volgen en ook een G-ploeg oprichten, zodat onze competitie op termijn meer ploegen zal tellen. Dankzij VTK is inschrijven bij onze G-ploeg heel laagdrempelig. Voor een kleine bijdrage mogen we een heel jaar verzekerd sporten op hun terreinen. Volley Team Kortrijk doet echt een hele mooie geste voor onze G-sport”, besluit Lauwenaar Ted Pietrzak. (GH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier