Menen laat tegen Aalst finale uit handen glippen

De nieuwe libero Bernardo Silva draaide meteen lekker mee. © MPM
Redactie KW

Par-ky heeft de finale niet kunnen bereiken van de League Trophy. Het had nochtans de zege binnen handbereik tegen Aalst na 2-0 in sets en 18-14 in het vierde spel maar nadien verloor de ploeg van Ratko Peris de pedalen. Setstanden waren 25-20, 25-19, 19-25, 22-25 en 8-15.

Par-Ky plaatste zich dankzij de herfsttitel direct voor de halve finale en de nieuwe libero Bernardo Silva geraakte speelgerechtigd. Janusz Gorski is nog steeds licht geblesseerd en werd vervangen door Gilles Vandecaveye. Bij Aalst kwam Martijn Colson terug na een lange blessure. Depestele won de jackpot in Argentinië en verbrak zijn contract met de Oost-Vlamingen.

Het debuut van Silva mocht er zijn en hij zag zijn nieuwe ploeg drie punten uitlopen. Van Walle liep tegen een blok aan (6-3) en Winklemuller dreef Devoghel bij 12-9 in een time-out. Silva mocht zich op defensief vlak een eerste keer onderscheiden en Vandecaveye zette de kers op de taart: 15-11. Winkelmuller -weer in goede doen- deed met een ace ook zijn duit in het zakje: 16-11. De set werd gekruid met mooie balwisselingen en meestal waren die ook in het voordeel van Menen. Par-ky toonde ook veel wilskracht en dat resulteerde in de 20-15. Vandecaveye blockte zijn ploeg naar de geruststellende 24-18.

Tweede set

Nog steeds veel machtsvertoon bij Menen na de kampwissel, getuige daarvan de 7-2 van de alomtegenwoordige Julien Winkelmuller. Net wanneer Aalst dacht aan een comeback na een block op Fasteland (11-6) gaf Vandecaveye de tegenstander van hetzelfde laken een broek: 13-6. Dan een paar taferelen die we niet al te vaak zien bij de grensploeg: eerst een blok van Folguera (17-12) gevolgd door een ace van rots in de branding Jelle Sinnesael (18-12). Devoghel kon niet anders dan een dode tijd in te roepen. Het antwoord van de Ajuinen klonk niet luid genoeg, Winkelmuller smashte Par-Ky naar 2-0.

Derde set

Vandecaveye zette de zaal in vuur en vlam in set drie wanneer hij een beklijvende rally wist af te ronden. Par-ky weer op voorsprong: 5-3. De toeschouwers kregen waar voor hun geld want kwalitatief keken ze naar een hoogstaande partij. Aalst kwam alsmaar heviger opzetten en kwam met behulp van de goed werkende video challenge zelfs op 7-10. Vandecaveye wiste die achterstand weg met zijn opslag maar Wendt etaleerde ook zijn opslagkunstjes: 13-18, de Portugese libero voor het eerst in de problemen. Bij 18-23 maakte Gorski zijn wederoptreden aan de opslaglijn. Hij zag zijn eerste bal wel in het net eindigen.

Een geslaagd driemansblock van Menen.
Een geslaagd driemansblock van Menen.© MPM

Aalst teerde op enthousiasme en ging zo naar 0-3 in het vierde spel ook al omdat de scherpte bij de grensploeg er wat af leek. Nadien toonden Sinnesael en Vandecaveye zich wel alert aan het net: 4-4. Menen kwam een eerste keer op voorsprong in dat spel via een blok van Fasteland maar een kloof uitbouwen was geen sinecure met de handvol opslagmissers. Fasteland stond wel weer op de goede plek aan de tweede technische time-out en de netfout van Aalst bij 17-14 legde de kaarten weer in het voordeel van Par-ky tot Staszewski aan de opslag kwam bij de Oost-Vlamingen: 19-21 en hij counterde ook nog de setbal. Op naar een tiebreak.

Aalst heerst in de belle

Staszewski viseerde daarin weer de receptie van Vandecaveye om naar 0-2 te gaan en de outsmash van Winkelmuller kwam ook erg ongelegen: 1-5. Aalst helemaal op dreef, Par-ky op drift. Wilde smash buiten van Gorski en 1-7. Wendt serveerde naar de – voor Menen – pijnlijke 4-12. Menen grijpt ondanks een poging tot remonte naast de finale van de League Trophy tegen Maaseik.

(MPM – foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier