Marke-Webis wint beklijvend bekerduel van Puurs

Coussens gaat hier voorbij het blok van Puurs. © MPM
Redactie KW

In de 16de finales van de Belgische Beker heeft Marke-Webis het miraculeus gered. Het kwam uit een verloren positie terug en won in eigen zaal met 3-2 van reeksgenoot Puurs. De fusieploeg droomt na een spektakelmatch van een droomaffiche tegen een topper uit de Liga A.

Marke-Webis had geen geheim gemaakt van de bekerambities en het zette die meteen kracht bij van aan de opslaglijn. Eerst testte Coussens de receptie van Puurs, daarna was het aan Louis Vandecaveye om brandhout te maken van de bezoekers. Coach Bert Derkoningen (ex-Maaseik) was bij 11-3 al genoodzaakt om een time-out in te roepen. Het punt daarop was dan wel voor zijn ploeg. Puurs putte hoop en het speelde alsmaar beter, bij Marke-Webis net het omgekeerde verhaal. Coussens smashte een paar keer buiten en ook de verdediging liet steken vallen. Een toetsfout van Coussens zette de bordjes weer in evenwicht (18-18).

Set van 35 minuten

Dewyspelaere ging naar de kant voor Lander Vandecaveye, ondertussen stond het wel 20-21. Vanaf dan nam de nervositeit de bovenhand met vervelende fouten aan weerskanten. De eerste setbal was voor de thuisploeg nadat Van Den Driesche een wondermooie rally kon afronden, maar het tij keerde en na een handvol setballen voor de bezoekers was het dan toch prijs. Pijnlijk hoe de groenhemden een bonus van acht punten niet konden verzilveren in een set die 35 minuten duurde.

Set twee -met Lander Vandecaveye in de basis- begon zoals de eerste eindigde: in spanning met wisselende kansen. Coussens sloeg wel een eerste bij 12-10, maar drie punten later was de voorsprong weer helemaal weg. Wanneer een mindere receptie van Nagels werd afgestraft, ging Puurs met 14-16 naar de tweede technische time-out. De aanvallen van Wouter Vriens krikten die score op tot 14-19. Van Huffel sloeg aan het wisselen en bracht Oerlemans en Pourbaix in. De kentering kwam er niet, integendeel. Puurs op één been naar een verdubbeling van de setscore.

Puurs krijgt vleugels

Van Huffel probeerde het weer met Dewyspelaere in plaats van Lander Vandecaveye in de hoop om toch nog een stunt te forceren. Dat draaide eerst op een sisser uit want bij 2-5 en bij 6-11 greep de thuiscoach weer naar een onderbreking. Puurs had vleugels gekregen en hamerde er lustig op los (8-13). Toch even een minder moment bij de bezoekers wanneer er meer energie ging naar de beslissingen van de ref dan naar het eigen spel. Het leverde alleen een geel karton op, MWB sloop zowaar naar 13-14 en Louis Vandecaveye miste zelfs de gelijkmaker. Het sein voor de bezoekers om weer een tandje bij te steken en uit te lopen tot 18-21. De thuisploeg gaf zich nog niet gewonnen (21-22 en 22-23). Coussens vergat de 23-23 te scoren maar maakte het dan goed met twee bommen (25-24). Zou het dan toch nog gaan spoken in de sporthal van Marke? Het kon zomaar eventjes want Van Den Driessche serveerde voor een talrijk opgekomen en enthousiast publiek naar 29-27.

De vreugde was enorm achteraf.
De vreugde was enorm achteraf.© MPM

Weer herstelden Coussens en zijn maats van een 5-8-achterstand (9-9) in set vier (met Pourbaix aan de start ten nadele van Vincart). Van Den Driessche blokte met veel machtsvertoon naar 15-14, Vandecaveye acete naar 16-14. Wat een emotie, wat een sfeer, wat een propaganda voor het volleybal. Van den Driessche bevestigde met een blok: 17-14 en Coussens was ondanks veel energieverbruik nog lucide genoeg voor de aanvallende 18-14, 22-17 en 23-17. Op naar een vijfsetter in wat toen al een beklijvende wedstrijd was.

In een spannende tiebreak -of wat had u gedacht?- trok Marke-Webis aan het langste eind. Na de 9-7 stoomde het helemaal door. Meteen het einde van een zinderend kijkstuk maar wel het begin van een legendarisch kantinefeestje. Volgende week zaterdag is er weer competitievolleybal. Dan gaan Vandecaveye en co op zoek naar een driepunter bij Walhain.

(MPM)

Setstanden: 30-32, 16-25, 29-27, 25-19 en 15-10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier