Los van het resultaat wordt Polen de referentiematch voor de Red Dragons

De Red Dragons beginnen tegen wereldkampioen Polen aan het EK. (Foto Bart) © VDB
Lode Blomme

België speelt vanavond zijn eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap volleybal tegen wereldkampioen Polen. De voorbereiding laat het slechtste vermoeden, maar toch geloven de Red Dragons in een succesvol EK en is de kwartfinale het doel.

“Het EK mag beginnen”. Met die woorden probeerde Dominique Baeyens het vertrouwen bij de Red Dragons aan de vooravond van het Europees kampioenschap de hoogte in te jagen. Ondanks een povere voorbereiding gelooft de bondscoach dat een goed tornooi mogelijk is. En een goed tornooi, dat betekent minstens de kwartfinale, een evenaring van het resultaat van twee jaar geleden. In Denemarken werd België toen zevende, nadat het er in de kwartfinale uitging tegen Servië. Na een goede World Leaguecampagne bekroont met groepswinst en deelname aan de Final Four in het begin van de afgelopen zomer leken de Belgen het winnen echter plots verleerd. In de halve finale van de Final Four speelden de Red Dragons op 10 juli een van hun mindere matchen op een slecht moment. Een wedstrijd die nog een tijdje zou nazinderen …

Flauw uitsmijtertje

Ook de wedstrijd voor de derde plaats tegen Argentinië werd immers – weliswaar nipt – verloren en na een rustperiode van enkele weken volgden in de voorbereiding op het EK in september slechts twee zeges uit negen matchen tegen landen als Nederland, Duitsland, Estland en Finland. Het flauw uitsmijtertje van afgelopen maandag tegen Knack Roeselare moest dienen om net voor de afreis naar Varna het vertrouwen weer wat op te vijzelen, maar het is maar zeer de vraag of dit met de nipte en moeizame zege tegen een halve landskampioen (Dejonckheere, D’Hulst en Coolman stonden aan de andere kant van het net, Claes bleef uit voorzorg aan de kant) gelukt is. “De slechtste voorbereiding die ik ooit meemaakte”, aldus libero Dejonckheere veelzeggend.

De nationale ploeg werd de voorbije maanden wel niet bepaald gediend door het geluk. Met Van de Voorde, Valkiers en Verhanneman vielen begin deze zomer drie belangrijke pionnen uit en net toen iedereen terug fit leek, moest oudgediende Frank Depestele – terug opgetrommeld voor het EK – afzeggen wegens een blessure. Ook geen EK voor Verhanneman, die in de selectie op het laatst nog vervangen werd door Tomas Rousseaux wegens te weinig matchritme.

Eén goede match kan volstaan

De vele blessures, de manke voorbereiding en de verschuivingen in de selectie: het zijn allemaal factoren die een weinig succesvol EK voor de Dragons voorspellen. En toch. Toch spreken een paar zaken in het voordeel van de nationale ploeg. In het verleden bewezen de Red Dragons al meermaals er, ondanks slechte voorbereidingsmatchen, toch te kunnen staan op de momenten die er toedoen. Het zou zomaar kunnen dat het vertrouwde niveau op het EK teruggevonden wordt. “Eén goede match kan daar al voldoende voor zijn”, vindt coach Baeyens.

Dat moet dan de match van vanavond tegen Polen worden. Los van het resultaat wordt dát de referentiematch die het vervolg van het EK zal bepalen. In principe is België in die eerste wedstrijd zo goed als kansloos tegen de huidige wereldkampioen, maar een goede prestatie kan de juiste ‘drive’ wel weer in de ploeg brengen. Het resultaat is zelfs niet eens belangrijk, een sterke teamprestatie des te meer zodat met vertrouwen en beter spel Wit-Rusland en Slovenië opzij kunnen worden gezet. In de play-offs met als inzet een plaats in de kwartfinales is alles dan mogelijk.

Verborgen droom

Ook de verborgen droom van enkele spelers moet de Red Dragons een extra duwtje in de rug geven in Bulgarije. Een goed EK zou immers een plaatsje in het kwalifatietornooi voor de Olympische Spelen kunnen betekenen. Hoe moeilijk ook dit te realiseren zal zijn, Rio is een droom van veel spelers uit deze talentvolle generatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier