Logische bekerwinst voor VT Lendelede na winst tegen Hermes Oostende B

Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Net zoals bij de heren, ging ook de Beker Nationaal/Divisie voor dames naar VT Lendelede. De topfavoriet haalde het met 0-3 van Hermes Oostende B. De setstanden waren 18-25, 26-28 en 12-25.

VT Lendelde is de vicekampioen in Liga B en maakt nog kans op promotie naar Liga A, het team was dan ook duidelijk favoriet tegen Hermes Oostende B uit eerste divisie. Bovendien had VTL nog iets recht te zetten na de onverwachte nederlaag in de bekerfinale van vorig jaar, tegen VKt Torhout B.

Lendelede pakt snel een geruststellende bonus

Aangezien Hermes B in de competitie een reeks lager uitkomt, start het team iedere set met een voorgift van één punt. De Lendeleedse spelverdeelster Yana De Leeuw trok zich daar weinig van aan en zette haar ploeg meteen op een 1-5-voorsprong vanaf de opslaglijn. Hermes B leek een beetje onder de indruk van de omstandigheden en keek in geen tijd tegen een 4-11-achterstand aan. Julie Coussens scoorde bij 6-13 zelfs een pipe-aanval die ze verkeerd raakte met de handpalm, alles leek dus te lukken bij Lendelede.

Oostende probeerde de aanvallende overmacht van de tegenstander te compenseren met enthousiasme. Met goed geplaatste legballen en een scorend blok van Marie Meuwissen kwam Hermes wel tot scoren, maar Lendelede hield de match wel helemaal onder controle. Magaly Vandewalle pikte nog wat punten mee met twee scorende opslagen (12-19), waarna VTL-coach Dries Wittebolle voor een time-out koos. De opslagreeks ging nog twee puntjes door, daarna maakte Lendelede er met een harde knal een einde aan.

In de slotfase van de openingsset werden er aan beide kanten enkele foutjes genoteerd, maar Lendelede behield wel een geruststellende voorsprong. Céline Vandenbroucke mocht bij 17-24 een eerste keer proberen uit te serveren, maar haar korte bal landde in het net. Een minuutje later viel het doek na een Oostendse toetsfout: 18-25.

Hermes B geeft mooie voorsprong alsnog uit handen

Een compleet ander beeld kregen we in de tweede set te zien. Lendelede liet het tempo wat zakken en verloor steeds meer netduels, terwijl Hermes B steeds meer in de kansen ging geloven. Beide team hielden elkaar constant in evenwicht en bij de tweede technische time-out leidde Oostende nog steeds de dans: 16-14. Beide ploegen rekenden vooral op het scorend vermogen van de hoekaanvalsters, maar Lendelede kreeg geen grip op de underdog. Annelies Verborgh zorgde met een ace voor het eerst voor een kloof van drie punten (19-16), maar een opslag- en receptiemisser later stond het alweer 19-18.

Het was kapitein Astrid Tommelein, de meest aangespeelde aanvalster deze set, die haar team een 22-19-voorsprong bezorgde met een aanval langs de lijn. VTL maakte te veel foutjes om de kloof te dichten, bij 23-21 koos het team dan ook voor een time-out. Een ace van Magaly Vandewalle schonk Hermes B meerdere setballen (24-21), maar het team kreeg duidelijk last van de zenuwen. Eerst mocht Nymphe Verrelst simpel scoren, daarna was er een misverstand in het achterveld. Bij 24-23 kreeg het publiek een erg lange rally te zien, maar Yasmine Tomme hield VTL in de set. Het kon in de spannende slotfase duidelijk alle kanten uit, maar Lendelede kon de zenuwen het best bedwingen. Met een scorend blok op Annelies Verborgh werd de set met 26-28 afgewerkt.

VTL heeft revanche beet na 0-3-winst

Hermes B leek even aangeslagen na de gemiste kans in set twee (2-5), herstelde daarna het evenwicht (5-5), maar met enkele legballen ging VTL toch met een bonus naar de eerste technische time-out: 5-8. Met Julie Coussens aan de opslag en Céline Vandenbroucke in het blok breidde Lendelede de voorsprong stelselmatig uit tot 6-12. Invalster Caroline Vanleke pikte bij Hermes B een puntje mee met een scorende opslag, maar daarna ging de opmars van Lendelede verder: 10-16.

Bij VTL mochten spelverdeelster Linde Maertens en opposite Lauren Verrelst het veld betreden, maar aan het wedstrijdbeeld veranderde dat niets. Pas bij 11-18 kon Magaly Vandewalle tegenprikken, maar Lendelede counterde meteen via de aanval en opslag van Nymphe Verrelst: 11-23. Een diagonale smash van Yasmine Tomme zorgde bij 12-24 voor de eerste matchbal, Hanne Cappan faalde niet en zag haar ploeggenotes het met 12-25 afwerken.

Met deze 0-3-overwinning heeft Lendelede haar revanche beet voor de verrassende nederlaag van vorig seizoen. Kapitein Yana De Leeuw kreeg de beker uit handen van Jean-Paul de Buysscher, de voorzitter van Volley Vlaanderen, Johan Van Riet, voorzitter van het KWVBV, én viceminister-president Bart Tommelein, die uiteraard kwam supporteren voor zijn dochters bij Hermes Oostende.