Vijf spelers Knack Roeselare laten Red Dragons links liggen

21/03/16 om 23:02 - Bijgewerkt om 23:02

Bondscoach Dominique Baeyens zal het in de World League moeten stellen zonder vijf spelers van landskampioen Roeselare. Verhanneman, Tuerlinckx, Claes en Coolman passen voor het eerste luik van de zomercampagne, Dejonckheere laat zelfs de hele zomercampagne met de Red Dragons aan zich voorbijgaan.

Vijf spelers Knack Roeselare laten Red Dragons links liggen

Voor Dominique Baeyens wordt het de laatste zomer met de Red Dragons. De net 60-jarige bondscoach geeft vanaf 2017 de fakkel door aan Vital Heynen. Eerst wil hij nog met België het behoud in de wereldgroep van de World League veilig stellen. Het is de eerste keer dat de Red Dragons zich in die competitie mogen meten met de allergrootste teams uit de wereld. Zo staan er vanaf juni wedstrijden gepland tegen onder andere USA, Brazilië, Polen, Frankrijk en Italië in Sydney, Rome en in Nancy.

Delen

Mijn lichaam is mijn kapitaal, ik moet er dus voorzichtig mee omspringen

Een unieke kans dus voor de Belgen om zich te tonen op het internationale toneel zou je denken, maar net nu haken er verschillende spelers af. Opvallend is de afzegging van vijf spelers van Knack Roeselare. Matthijs Verhanneman wil zich toespitsen op zijn gezin dat nog niet zo lang geleden uitgebreid werd met een tweeling. Hendrik Tuerlinckx laat zijn lichaam rusten na een slopend seizoen terwijl Gertjan Claes het niet meer kan opbrengen om alles op te geven voor een tweederangsrol in het team van Baeyens. Pieter Coolman van zijn kant is omwille van zijn huwelijk op 25 juni met Lien Tack onbeschikbaar. Die vier zijn in principe wel bereid om weer op te draven vanaf augustus in functie van het EK-kwalificatietoernooi dat in september wordt afgewerkt in Griekenland en in Antwerpen. Toernooien waarvoor Stijn Dejonckheere ook past. De libero geeft tekst en uitleg: "Ik heb ervoor gekozen om alles te zetten op mijn club die recent nog haar waardering liet blijken door mij een nieuw contractvoorstel van 3 seizoenen te doen. Ik wil dan ook in optimale fysieke omstandigheden aan het seizoen beginnen met Roeselare. Als ik mij engageer voor de Red Dragons zal ik op een volledig jaar zo'n 80 wedstrijden gespeeld hebben, dat is gewoon niet langer houdbaar. Mijn lichaam is mijn kapitaal, ik moet er dus voorzichtig mee omspringen", aldus Dejonckheere die zich ook hoe langer hoe meer stoort aan de dagvergoeding van 25 euro bij de nationale ploeg.

Vijf spelers Knack Roeselare laten Red Dragons links liggen

Bondscoach Baeyens respecteert de beslissing van de Knackspelers. "Toch is het een jammere zaak", voegt hij er direct aan toe. "We hebben als groep vier jaar gewerkt om te staan waar we nu staan. De jongens krijgen nu de kans om tegen wereldtoppers in actie te komen en wie weet zelfs de Olympische Spelen van 2020 te bereiken. Dat laatste vormt sowieso een hoofddoel. Als je niet op die trein wil springen, dan is het logisch dat ik dat raar vind. Uiteraard ga ik geen spelers verplichten om zich te engageren voor de Red Dragons, laat staan dat ik op de knieën zal zitten om ze te overtuigen", is Baeyens duidelijk.

Ook Martijn Colson en Dennis Deroey zijn er straks niet bij wanneer de World League start. Vooral die eerste afzegging heeft positieve gevolgen voor Knackspeler Arno Van de Velde die zijn valies al mag klaarzetten. De setters Stijn D'Hulst en Matthias Valkiers (Menen) zijn na het definitieve vaarwel van Frank Depestele ook zo goed als zeker van hun stekje bij de kern. Sander Depovere (Antwerpen) die terug is na zijn zware blessure zal moeten knokken. Prefaxisspeler Robbe Vandeweyer kreeg ook een uitnodiging van de bondscoach, maar hij heeft bedenktijd gevraagd omwille van zijn beachvolleyactiviteiten.

(MPM/Foto's MPM)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!