VIDEO Knack Roeselare is voor de tiende keer landskampioen

Lode Blomme

Het won in het hol van de leeuw met 0-3 (23-25, 17-25 en 15-25) en liet Noliko Maaseik verweesd achter. De Limburgers waren een week geleden als favoriet aan de play-off-finale begonnen, maar drie wedstrijden verder mocht het team van coach Rousseaux de vierde titel op rij vieren, een unicum in de clubgeschiedenis. Roeselare mag terugblikken op een ronduit schitterend seizoen met ook winst in de Beker van België en de halve finale van de CEV Cup.

Net als een week geleden mocht Gertjan Claes aan de wedstrijd beginnen ten nadele van Matthijs Verhanneman. Voor de rest bij Knack de gebruikelijke basis met Tuerlinckx, D’Hulst, Coolman, Paulides, Orczyk en libero Dejonckheere. Coach Castellani begon met dezelfde starters als drie dagen geleden: Broshog, Maan, Pereyra, Wijsmans, Raymaekers, Finoli en libero Cortina.

Claes scoorde de 0-1, maar zijn service ging meteen buiten. Ook Tuerlinckx, Orczyk en D’Hulst faalden met hun opslag en de thuisploeg zette daar aanvankelijk wel een hoge opslagdruk tegenover. Blokkend en aanvallend was Roeselare wel bij de les en bij 11-12 kwamen de bezoekers een eerste keer voor. Orczyk blokte op Pereyra, maar Raymaekers deed hetzelfde toen Orczyk het vanachter de driemeter probeerde: 14-16.

Weer ace Tuerlinckx

Pereyra raakte niet in de match (aanvallend een 2 op 7 in set 1) en Padar mocht hem bij 18-19 komen vervangen. Een wissel die rendeerde, want meteen stond het 22-20. Net dan kwamen de supporters die mee waren met de bus van het Roeselaarse Animatieteam de zaal binnen en die zagen na uren in de file nog net de ontknoping van de eerste set: Tuerlinckx scoorde met een ace (22-23), Wijsmans counterde. Orczyk zette de eerste setbal voor Knack op het bord en Padar sloeg die buiten: 23-25.

Roeselare won de belangrijke eerste set en Noliko Maaseik staat meer en meer met de rug tegen de muur. Krabbelen de Limburgers nog recht of mag Roeselare straks zijn tiende landstitel vieren ?

Op een setje van de titel

Padar mocht van coach Castellani blijven staan voor de tweede set. De Hongaarse opposite sloeg een ace, maar Tuerlinckx deed hetzelfde (4-6). Bij 10-10 wilde Maaseik nog niet lossen, maar Orczyk aanvallend, Tuerlinckx met een blok op Wijsmans en Coolman smashend zorgden voor de 11-15. De thuisploeg probeerde het nog met Pinheiro en Pereyra voor Finoli en Padar, maar Tuerlinckx scoorde zijn derde opslagpunt van de tweede set en mokerde ook de 13-20 op het bord. Ook de Roeselaarse supporters namen nu de bovenhand van hun Maaseikse ‘vrienden’, maar Noliko spartelde nog even tegen (16-23). De ingekomen Staples serveerde in het net, maar de eerste setbal werd nog geneutraliseerd. Wie anders dan kapitein Tuerlinckx zorgde voor de 0-2. Knack Roeselare op een setje van de titel…

Vooral aanvallend toonde Roeselare zich efficiënter dan Maaseik in set twee, dat ook een pak meer opslagmissers liet noteren (7 tegenover 2). Trekt Roeselare de lijn door in de derde set en gebeurt wat niemand vooraf voor mogelijk achtte: een 0-3-zege in de derde match ?

Maaseik helemaal het noorden kwijt

Wijsmans bleef langs de kant in set drie, Knackcoach Rousseaux wijzigde uiteraard niets aan zijn team, dat meteen 2-4 en 4-6 voor kwam. Via Maan werd het opnieuw 6-6 en Coolman sloeg de 9-9 van op de servicelijn in het net. Een blok van Orczyk en enkele kanonskogels van Tuerlinckx verder stond het plots 9-14. Castellani was opnieuw genoodzaakt tot zijn dubbele wissel, maar Claes blokte Pereyra: 10-16. Maaseik was nu helemaal het noorden kwijt en Roeselare stoof door naar een nieuwe landstitel: 15-25.