Lode Blomme
Opinie

14/10/16 om 11:36 - Bijgewerkt op 16/11/16 om 14:50

"Knack Roeselare zal veel meer weerwerk krijgen van Maaseik (en co) dan de voorbije seizoenen"

Dit weekend start de Euro Millions Volley League. In de Belgische volleybalcompetitie met de nieuwe naamsponsor gaat Knack Volley Roeselare op zoek naar een unieke vijfde titel op rij. Maar terwijl de landskampioen vooral zal moeten teren op automatismen lijkt de concurrentie sterker geworden, waardoor het wel eens de spannendste competitie in jaren zou kunnen worden.

"Knack Roeselare zal veel meer weerwerk krijgen van Maaseik (en co) dan de voorbije seizoenen"

Net als vorig seizoen verloor Knack Volley Roeselare de eerste officiële wedstrijd van de volleybaljaargang. Maar anders dan een jaar geleden, toen Knack in de Supercup helemaal weggespeeld werd door Asse-Lennik, serveerden Knack Roeselare en Noliko Maaseik in de nieuwe Champions Cup een spannende vijfsetter met mooi volleybal.

Het concept waarin de landskampioen het niet langer opneemt tegen de bekerwinnaar (of verliezend bekerfinalist), maar tegen het nummer twee van de competitie het seizoen voordien, sloeg alvast aan. Zo staan de twee Belgische deelnemers aan de Champions League helemaal in het begin van het seizoen tegenover elkaar. Op die manier wil de Liga een aantrekkelijke affiche serveren met twee ploegen die klaar zijn om aan te treden in de Champions League.

Delen

"Het niveau van de Champions Cup doet het beste vermoeden voor de rest van de competitie"

Helemaal klaar voor de start van de nieuwe Euro Millions Volley League bleken Knack en Maaseik nog niet. Kan ook niet anders, want Roeselare kende de gebrekkige voorbereiding zonder spelverdeler en bij de Limburgers mochten de drie blijvers maar liefst tien nieuwkomers verwelkomen en tellen nu negen verschillende nationaliteiten in de kern. Toch was het niveau in de Champions Cup al van een verbazend hoog niveau, wat het beste doet vermoeden voor de rest van de competitie.

Bij Roeselare is het vooral uitkijken naar de Spanjaarden. Miquel Ángel Fornés is de enige nieuwkomer in het team van Emile Rousseaux, dat wel het voordeel heeft te kunnen teren op de automatismen van de voorbije jaren. Hij moet een monument als Joppe Paulides vervangen. Zijn landgenoot Trinidad sukkelt nog met een blessure van vorig seizoen en het is (bang ?) afwachten hoe lang het nog zal duren vooraleer de setter helemaal fit is. Stijn D'Hulst bewees vorig seizoen al dat hij meer dan een waardige vervanger is, maar de Kortrijkzaan kende een drukke zomer met de nationale ploeg en coach Rousseaux wil absoluut geen overbelasting voor zijn voorlopig enige spelverdeler.

"Knack Roeselare zal veel meer weerwerk krijgen van Maaseik (en co) dan de voorbije seizoenen"

Bij Maaseik is het de vraag hoe snel Castellani zijn team helemaal op elkaar ingespeeld krijgt. De Argentijnse coach kreeg de Limburgers vorig seizoen nog in de play-off-finale en stelde het team - samen met Wout Wijsmans - deze keer zélf samen. Dat er kwaliteit is bijgekomen konden we in de Champions Cup al zien en de Nederlanders Bontje en Maan lijken hun team al op sleeptouw te hebben genomen. We voorspellen nu al dat Knack veel meer weerwerk zal krijgen van Maaseik (en co) dan de voorbije seizoenen.

Want uitkijken is het ook naar het Aalst (het vroegere Asse-Lennik) van good old Frank Depestele, dat niet meer in het vertrouwde Molenbos in Zellik speelt, maar in het nieuwe sportcentrum Schotte in Aalst. Het team van coach Devoghel sloot de reguliere competitie vorig seizoen nog af als leider, maar liet het daarna helemaal afweten in de play-offs. De nieuwe ploeg is nog in volle opbouw en wil er alles aan doen om er dit seizoen wél te staan in de finale fase van de competitie.

Ook Menen kende een moeilijke voorbereiding, met twee geblesseerde middenmannen en een nieuwkomer die al snel weer werd doorgestuurd met een onvoldoende, maar verwacht veel van de nieuwe hoekaanvaller Gorski en hoopt opnieuw aan te sluiten bij de subtop.

Delen

"Ook in de onderste regionen belooft het spannend te worden, met voor het eerst in jaren weer een degradant"

Antwerpen - zondagnamiddag de eerste tegenstander van Knack in de competitie - is een volledig nieuw team met enkel de Belgen Jolan Cox en Dennis Deroey als blijvers en Gent - de eerste tegenstander van Maaseik - hoopt het vertrek van klepper Wout Ter Maat op te vangen met Schmidt en Beal, twee sterke buitenlanders uit Canada en de VS. Los van de strijd om de titel belooft het dit seizoen ook in de onderste regionen spannend te worden. Voor het eerst sinds het seizoen 2012-2013 is er geen gesloten competitie meer en zal er opnieuw een van de tien ploegen uit de hoogste afdeling degraderen om sportieve redenen. Ten minste, als er een club uit Liga B bereid wordt gevonden én de licentie haalt om te promoveren naar Liga A.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!