Knack Roeselare gaf in bekerfinale nooit op en toonde een sterk staaltje van weerbaarheid

© BELGA
Eddy Brouckaert
Eddy Brouckaert Senior writer

Ondanks de Europese topprestatie tegen het Turkse Ankara, reisde Knack Roeselare na drie opeenvolgende competitienederlagen niet als topfavoriet af naar de bekerfinale in het Antwerpse sportpaleis.

Opponent Maaseik, na enkele jaren afwezigheid in de bekerfinalestrijd tuk op heraanknopen met bekerwinst , toonde zich de jongste weken dé favoriet. Door thuis met 3-0 te winnen van Knack Roeselare, door de leiding in de competitie over te nemen van Knack, door de grinta te tonen die het de voorbije seizoenen ontbeerde om succes te boeken.

Na de thuisnederlaag tegen Aalst was er bij Knack Roeselare toch wat onrust in de gelederen merkbaar. Tussen pot en pint gefluister over te zware trainingen tussen het helse ritme van mekaar opvolgende wedstrijden, over de ploegopstellingen, over de tactische keuzes… Met zijn tiende bekerfinalewinst veegde Knack Roeselare meteen alle kritiek onder de mat.

Na drie competitienederlagen toonde Knack in de bekerfinale een grote mentale weerbaarheid

Knack Roeselare kreeg met een 25-19 in de eerste set meteen ook het mentale voordeel mee in de finale. Mentaal voordeel dat nog eens extra werd benadrukt na 25-23 in de tweede set, toen Maaseik zich dichter bij Knack kwam aanschurken, maar de set toch in het voordeel van Knack eindigde. Bij 7-15 achterstand in de derde set en met het opslag- en aanvalsgeweld dat de heren Rychlicki, Bruno en Maan toen etaleerden en wat hen in de eerste twee sets heel verwonderlijk niet lukte, dachten we op een vijfsetter af te stevenen. Een vijfsetter waarvan het volleybalpubliek wel kan smullen, maar waarvan je nooit weet welke winnaar het zal opleveren.

Maaseik gaf in het begin van de wedstrijd niet thuis

Die derde set zal dan ook in de geschiedenisboeken gestaafd blijven als de set van de onmogelijk gewaande terugkeer. In plaats van logische setwinst voor Maaseik, werd het onverhoopte matchwinst voor Knack. Knack dat kalm en beredeneerd bleef spelen. Coach Rousseaux die de noodzakelijke vervangingen deed. Met succes! Want ‘invaller’ Gert -Jan Claes zorgde vanop de opslaglijn mee voor het orgelpunt dat, door wie anders dan Hendrik Tuerlinckx, genadeloos voorbij het driemansblok tegen het parket werd gespijkerd.

Knack Roeselare gaf in bekerfinale nooit op en toonde een sterk staaltje van weerbaarheid
© BELGA

“Die reactie van Knack in de derde set heb ik heel graag gezien”, vertelde een hoofdsponsor na afloop. “Never give up , het kan als een nieuwe baseline voor Knack Roeselare worden bijgeschreven. Een mooi voorbeeld voor de talrijk aanwezige volleybaljeugd. Nooit opgeven, dat iedereen het maar in zijn woordenboek bijschrijft. Net als het one team, one family gevoel in Antwerpen weer duidelijk aanwezig was. Troefde Knack Maaseik af op het parket, dan werd de strijd op de tribunes nog afgetekender door Knack gewonnen. Meer supporters, meer decibels. Knack Roeselare beschikt over een supporterslegioen , een blauwe armada om u tegen te zeggen.

Never give up, zou voor dit Knack een mooie extra baseline zijn

Toch moeten we blijven herhalen dat Knack met dit Maaseik in de komende titelstrijd nog niet klaar is. Verwonderlijk is het eigenlijk dat beide ploegen dit seizoen sportief weer dichter bij mekaar aanleunen en de meeste onderlinge confrontaties (de stand staat daar op 2-2) toch op 3-0 eindigen.

Wat belooft voor de nakende play-offs . Want als Frank Depestele daar nog eens zijn beste toverkunstjes bovenhaalt en Aalst de verbetenheid blijft tonen, zoals ze die in Schiervelde recent etaleerden, dan zijn de tenoren Maaseik en Knack ook met dit Aalst nog niet klaar.

En tot slot nog dit : Hendrik Tuerlinckx ging als kapitein weer voorop in de strijd. Outstanding. Op eenzame hoogte. Als Tuerlinckx scoort en zijn cijfers haalt, dan is Knack nooit ver weg van winst. In Maaseik , waar Knack met 3-0 verloor, was dat cijferrapport onvoldoende. Het zegt genoeg over de belangrijkheid van Tuerlinckx voor dit Roeselare….en voor de nakende titelstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier