Knack naar halve finale CEV Cup

Foto Bart © VDB
Lode Blomme

Het won de terugwedstrijd in de Challenge Round van de CEV Cup met 3-0 (25-23, 25-14, 25-19) en had genoeg aan twee sets om door te stoten naar de volgende ronde. In de halve finale wacht Berlijn, dat via een golden set het Finse Sastamala uitschakelde.

De heenmatch mocht dan wel op 1-3 geëindigd zijn, makkelijk was het twee weken geleden in Spanje allerminst, getuige de 30-32 in de vierde set. Enkele Knackspelers waren in het begin van de week nog wat ziek, maar iedereen werd wel degelijk fit bevonden voor de dienst. Coach Rousseaux opende met dezelfde zes als in Teruel, dus met Van de Velde ten koste van Paulides. Libero van dienst was uiteraard Stijn Dejonckheere.

Zeven Spaanse opslagmissers

Roeselare had door de 1-3 uit de heenmatch slechts twee sets nodig voor kwalificatie voor de halve finale en wilde de Spanjaarden meteen bij de keel grijpen. De 20-jarige middenman ontgoochelde niet met een aanvallende 3 op 3 in het setbegin. Bij de Spanjaarden scoorden vooral Bugallo en Barcala en het duurde tot 14-13 vooraleer Knack een eerste keer voor kwam. Bij 20-17 nam de thuisploeg een optie op de set, maar enkele Spaanse vervangingen met onder meer een andere spelverdeler en opposite ontwrichtten het Roeselaarse spel nog wat. De Spanjaarden schoten zichzelf uiteindelijk in de voet met zeven opslagmissers in totaal in die eerste set zodat Van de Velde de 25-23 op de taraflex kon blokken.

Spectaculair volleybal

Bij Teruel begon receptie-hoek Monfort aan de tweede set in de plaats van Riecks, die aan de wedstrijd was begonnen. Verhanneman opende met twee punten op rij (2-1) en Knack liep met een heerlijk plaatsertje van Tuerlinckx verder uit: 5-2. Net als in de eerste set heel wat rally’s en af en toe spectaculair volleybal in het setbegin, maar Knack kwam won het gros van die punten en liep zo uit tot 17-9. De Spanjaarden wisten niet meer van welk hout pijlen maken en werden de rest van de tweede set helemaal weggespeeld: 25-14 en Knack zeker van de halve finale in de tweede Europese beker.

De derde set was een maat voor niets en coach Rousseaux wisselde zijn hele ploeg, uitgezonderd Coolman en libero Dejonckheere. Maar ook met D’Hulst, Van Hirtum, Orczyk, Paulides en Sanderson in de ploeg werden de Spanjaarden over de knie gelegd: 25-19.

In de halve finale neemt Knack Roeselare het eerst thuis op tegen Berlijn, op dinsdag 15 maart, de terugmatch volgt enkele dagen later, op vrijdag of zaterdag.