Knack blokt Aalst in drie sets weg

Vreugde bij Pieter Coolman (5) en maats na een punt. © MPM

Roeselare nam zaterdagavond in zijn eerste topper op Schiervelde in drie sets gemakkelijk afstand van Aalst.

Knack opende met 25-18, verdubbelde gemakkelijk met 25-16 om wat meer bezoekend weerwerk te krijgen de derde beurt, maar dichter dan 25-22 kwam Aalst niet. Al moet gezegd dat de bezoekers niet toonden dat ze over een topteam zouden beschikken. Aalst werd weggeblokt door Knack, dat over de drie sets 16 scorende muurtjes optrok.

Bij de thuisploeg werd kapitein Tuerlinckx goed voor de dienst bevonden door de medische staf, wat Orcyk in de huppelhoek hield als alternatief. Het liet Van Hirtum toe een uitblinkersrol op te eisen. Samen met Verhanneman en libero Dejonckheere zorgde hij voor een stabiele receptie, maar hij werkte ook gretig af. Coolman en Van de Velde zorgden samen voor de helft van de blokpunten en ze haalden vernietigend uit in de aanval. Daarbij dient gezegd dat scheidsrechter Boulangier ook al een rol speelde in de Aalsterse onwedstrijd, vooral dan in de tweede set. Al op het tweede punt van de wedstrijd kreeg bezoekend spelverdeler Depestele geel onder de neus geduwd voor protest omdat hij een aangesmeerde toetsfout aanvocht. Aalst kon de inleidende set tot 15-15 gelijke tred houden, maar dan liep het aanvallend fout bij de bezoekers, waar bij Knack Coolman zowel blokkend als in de afwerking scoorde. De daaruit volgende 20-15 werd probleemloos doorgetrokken naar 24-16, ook omdat Aalst geen enkele degelijke aanval meer bij elkaar kreeg. Uiteindelijk werd het 25-18, want Mäkinen mokerde out.

Tuerlinckx probeert het blok van Aalst te ontwijken.
Tuerlinckx probeert het blok van Aalst te ontwijken.© MPM

De eerste herneming stond Knack al snel 8-1 voor en daar moest het niet eens zelf veel voor doen. Knack zette twee sluitende blocks en de Aalsterse aanvallers sloegen out. Ook Colson deed dat voor de 5-1, maar daarmee was hij niet akkoord en hij reageerde zich furieus af op de scheids, die niet anders kon dan rood geven (6-1). Als ook Depestel zich liet gelden tegen de leiding volgde ook voor hem rood (7-1) waarop Van de Velde blokkend counterde: 8-1. Als Depestele weer een toetsfout aangesmeerd kreeg (9-2), vroeg hij ostentatief om vervanging van… de scheidsrechter. Aalst verloor zich in frustraties. Veelvuldige wissels met Van Walle en Claes maar ook Modzelewski brachten geen soelaas terwijl Knack verder heel zorgvuldig volleybalde, serverend sterk stond te spelen en de blokorganisatie op peil stond. Via 13-6 en 21-14 verdubbelde Roeselare gemakkelijk want Tuerlinckx mokerde de setbal op het bord, die Coolman – illustratief voor de partij – blokkend op Van Walle verzilverde.

in de derde set stond er met Mihalj, Van Walle en Modzelewski een ander Aalst op het veld en dat leek aanvankelijk succes te kennen, want de bezoekers kwamen via Colson en Van Walle 5-6 voor. Tot Van walle twee keer op rij blokkend gekeerd werd en Van de Velde snoeihard afwerkte. Knack kwam 11-7 voor en kon niet meer verontrust worden, al dreigde Van Walle nog even naar 22-21 en 23-22. Tot Coolman met een plaatsbal de wedstrijdbal op het bord bracht, die Verhanneman aanvallend verzilverde. (RBD)