Europees verhaal is over voor Knack Roeselare na 3-0-nederlaag

Lode Blomme

Knack moest winnen in Berlijn om door te stoten naar de finale van de CEV Cup maar in de eerste set was Berlin Recycling Volleys oppermachtig. Ook in set twee en drie was er weinig tegen de thuisploeg te beginnen, al klampte Knack wel beter en langer aan: 25-14, 21-21 en 25-18.

Emile Rousseaux had zoals we hem kennen een verrassing in petto: Ruben Van Hirtum begon aan de wedstrijd ten nadele van Matthijs Verhanneman. De andere receptie-hoek was Piotr Orczyk. De Pool viert net vandaag zijn 23ste verjaardag, maar hij had het in het begin zowel verdedigend als aanvallend moeilijk. Bij 12-7 werd hem een duidelijk touché dan nog niet gegund.

Bij de thuisploeg in tegenstelling tot dinsdag deze keer wel kapitein Robert Kromm tussen de lijnen. Knack was eigenlijk vanaf het eerste punt op achtervolgen aangewezen: een winning serve van Lotman bij het eerste punt leidde een moeilijke eerste set in voor Roeselare. Bij Knack scoorde enkel Tuerlinckx en de Duitsers lieten meteen blijken de bezoekers niet te veel hoop te willen geven. Van Hirtum kon nog de eerste setbal wegwerken, maar bij 25-14 was de set gespeeld.

Geel voor Tuerlinckx

Oplapwerk voor coach Rousseaux dus, die zijn team aan de tweede set liet beginnen met een andere setter: de uit blessure terugkerende Trinidad kwam Stijn D’Hulst vervangen. Roeselare werd niet meer zo overpowered als in de eerste set, maar Emile Rousseaux moest toch al snel (6-3) Van Hirtum wisselen voor Verhanneman. De bezoekers werden een paar keer serieus afgeblokt, maar Van de Velde scoorde op de juiste momenten: 11-9.

Toen begon de Carroll echter zijn duivels te ontbinden. De Australische opposite van Berlijn zorgde haast in zijn eentje voor de 17-13. De inbreng van Claes voor Orczyk bracht geen soelaas meer al werd Knack ook af en toe niet gediend door de arbitrage. Het leverde Hendrik Tuerlinckx geel op voor protest bij 20-15, maar de Knackkapitein had overschot van gelijk. Bij 22-18 werd Claes alweer gewisseld voor Orczyk, maar ook de tweede set ging uiteindelijk verloren ondanks nog enig weerwerk van Roeselare: 25-21.

De exact 4.922 toeschouwers (min ongeveer 60 moedige Roeselaarse fans) in de bijzonder sfeervolle Max-Schmeling-Halle (wat een zaal, wat een ambiance !) roken de finale al. Trinidad, Orczyk en Verhanneman mochten blijven staan voor het begin van de derde set. Opnieuw was er een snelle achterstand, maar via een blokkende Coolman, scorende Tuerlinckx en Verhanneman met een lucky ace klampte Roeselare deze keer beter aan: 11-11.

Maar Paul Carroll ging er zich weer mee bemoeien, eerst met een ace, daarna aanvallend en sterk serverend: 17-13. Toen ook nog Zhukouski staaltjes van zijn klasse liet bewonderen was het Europees avontuur van Knack Roeselare voor dit seizoen over. Kapitein Kromm blokte, smashte en serveerde zijn ploeg naar de zege. De inbreng van Claes en Paulides konden daar geen verandering meer in brengen. Paul Carroll bekroonde zijn ijzersterke wedstrijd met het benutten van de tweede wedstrijdbal: 25-18.

De ontgoocheling bij Roeselare was uiteraard groot, maar het botste in deze halve finale van de CEV Cup op een sterk Duits team dat twee keer een hoog niveau haalde. Hoe dan ook kan de Belgische landskampioen terugblikken op een geslaagde Europese campagne. Knack verzamelde 3 zeges en 9 punten in zijn poule van de Champions League, versloeg in Schiervelde de Italiaanse topploeg Civitanova en bereikte de halve finale van de CEV Cup. Vanaf nu gaat alle aandacht uit naar de ontknoping in de Ethias Volley League: met de komst van Maaseik woensdag en de verplaatsing naar Asse-Lennik zaterdag breken de weken van de waarheid aan.