Knack Roeselare zwoegt zich voorbij Lugano en mag naar CEV Cup

Een barslechte tweede set gooide bijna roet in het eten, maar de mannen van coach Rousseaux stonden net op tijd weer op om zich te kwalificeren voor de tweede Europese beker. Roeselare won met 3-1 na 25-18, 14-25, 25-19 en 25-18.

De Final 12 halen zat er voor aanvang van de wedstrijd al niet meer in voor Knack Roeselare, maar voor de Belgische landskampioen volstond winst wel om door te stoten naar de Challenge Round van de CEV Cup. De heenmatch in Lugano had Roeselare al met 1-3 gewonnen, maar het Zwitserse team was net als Piacenza vorige week grondig gewijzigd in vergelijking met de heenmatch. Knack Roeselare liet de bezoekers aanvankelijk alvast niet in de wedstrijd komen en Paulides en een goed serverende Verhanneman realiseerden bij 8-5 een eerste kloofje. Kapitein Tuerlinckx en Tomas Rousseaux namen gretig over en bij 25-18 was de eerste set binnen voor Knack.

Onstopbare Braziliaan

De thuisploeg op rozen zou je denken, maar in de tweede set werd Knack onbegrijpelijk helemaal zoek gespeeld. Het was opposite Provenzano Da Prá die de bezoekende kloof (5-9) eigenhandig helemaal uitdiepte. Knack kreeg maar geen vat op de service van de Braziliaan en bij 5-13 was de set eigenlijk al gespeeld. Coach Rousseaux wisselde nog Tervaportti en Tuerlinckx voor D’Hulst en Van Hirtum en ook Claes kwam nog Verhanneman vervangen bij 8-18, maar de thuisploeg kon enkel nog de schade beperken: 14-25.

Knack begon beter aan de derde set (3-1), maar kon die minieme voorsprong aanvankelijk niet verder uitbouwen (11-11). Tot een touché van de Zwitserse landskampioen eerst niet, maar na wat discussie dan toch gegeven werd (15-12). Een goed gevuld, maar niet uitverkocht Schiervelde ging eindelijk verbaal achter de thuisploeg staan en toen ook Tuerlinckx enkele keren zwaar uithaalde (aanvallend 6 op 7 in set drie) was de tweede set zo goed als binnen voor Knack. Da Prá dreigde nog even met twee aces, maar Pieter Coolman nam met drie punten alle twijfels weg: 25-19.

Naar CEV Cup

Van Hirtum was er ondertussen ingekomen voor Verhanneman en de receptie-hoek mocht ook beginnen aan set vier. Beide ploegen leken er een thriller van te gaan maken (5-5, 12-12), maar Tuerlinckx, Van Hirtum met een ace en een sterke Paulides dachten daar anders over. Van 12-12 ging het in één ruk naar 12-18 en Knack kon de kwalificatie voor de CEV Cup al ruiken. Nog een keer keerden de Zwitserse Draken terug (20-17), maar Tuerlinckx, Coolman met een blok en Tervaportti met een ace brachten Knack op matchbal. De eerste werd nog gemist, maar bezoekers Puliti sloeg de tweede buiten: 25-18, waarmee het Europese avontuur van Knack Roeselare er dit seizoen nog niet op zit.

Drie van de acht Belgisch

Knack mag dus als beste derde (de drie beste derdes stoten door) naar de kwartfinale van de CEV Cup en treft daar een van de vier tegenstanders die er momenteel nog in actief zijn: ploegen als Kedzierzyn, Trentino, Moskou, maar ook Asse-Lennik. Vanuit de Champions League komt bovendien ook Antwerpen in de CEV Cup terecht als slechtste tweede waardoor er straks drie van acht teams in de CEV Cup Belgisch zullen zijn. Nu donderdag vindt de loting plaats.

Zaterdag werkt Knack Roeselare thuis tegen VDK Gent de 14de wedstrijd in de reguliere competitie af. Daarin telt Knack momenteel 7 punten voorsprong op eerste achtervolger Antwerpen.