Knack Roeselare wint Supercup na 3-1 zege tegen Antwerpen

© VDB
Redactie KW

Knack Roeselare mag de eerste prijs van het seizoen in de kast plaatsen. In Gent wonnen ze met 3-1 van Precura Antwerpen. Roeselare is klaar voor de competitie. De setstanden waren 25-18, 25-19, 22-25, 25-12.

Knack Roeselare wint Supercup na 3-1 zege tegen Antwerpen


© VDB

De Supercup volleybal – de traditionele opener van het seizoen – ging tussen bekerhouder Precura Antwerpen en kampioen Knack Roeselare. De bekerfinale van vorig seizoen zal bij veel Knack-fans nog in het geheugen gegrift staan. Met het kleinste verschil moesten de jongens van Emile Rousseaux het onderspit delven en later zou Antwerpen ook in de play-off finale het de Roeselarenaars nog flink moeilijk maken. Maar het weerhield er Roeselare niet van om opnieuw kampioen te worden.

Roeselare hield zijn ploeg samen en haalde wat jonge versterking in de breedte binnen. Antwerpen heeft een West-Vlaamse coach, Kris Tanghe. De Bissegemnaar haalde bij Knack tweede libero Lowie Stuer weg. De 18-jarige wilde de concurrentie van Stijn Dejonckheere uit de weg gaan, maar nu stond die nog geblesseerd aan de kant. Zijn plaats werd ingenomen door Gerjan Claes, vorig seizoen lange tijd uit roulatie met een zware blessure. Stuer stond trouwens niet in de basis, Dennis Deroey fungeerde als libero. En Stijn Dejonckheere, die verzorgde mee de scouting.

Gloednieuwe Edugo Arena

De wedstrijd werd gespeeld in de Edugo Arena. Een gloednieuwe sporttempel in Oostakker die pas woensdag 1 oktober opgeleverd werd. Hier zal VDK Gent straks de thuiswedstrijden afwerken, maar de eerste officiële wedstrijden werden dus de Supercups.

Bij de dames stond een herhaling van de bekerfinale van vorig seizoen op het programma. Asterix Kieldrecht – dat het moest doen zonder enkele Yellow Tigers die momenteel in Italië vertoeven – won vlot van Richa Michelbeke dat trouwens naar de Liga B is gezakt.

Voor de wedstrijd weerklonk het Belgisch volkslied, er was toch ook aardig wat volk komen opdagen. Knack startte met Tuerlickx, Paulides, Coolman, Verhanneman, Tervaportti en Rousseaux. Gertjan Claes begon als libero De eerste Roeselaarse aanval strandde in het Antwerpse blok. En Precura stoomde door naar 0-3. Tomas Rousseaux veegde de nul aan Roeselaarse kant weg. Hij mocht ook meteen serveren en bracht zijn ploeg naar 4-3. Verhanneman met een smash en goed blok had ook meer dan zijn inbreng : 6-4. Bij 8-6 viel de eerste technische time-out. Aan het verbaal geweld te horen waren de Knack-supporters duidelijk in de meerderheid. Ook kapitein Hendrik Tuerlinckx pikte met de regelmaat van de klok zijn puntje mee en zorgde voor het eerst voor een driepuntenkloof : 10-7. Een ace van Bas Van Bemmelen – een van de vier Antwerperse Nederlanders – en even later een bijna-ace brachten de stand weer in evenwicht : 13-13. Tijd voor een nieuwe time-out, dit keer aangevraagd door de Roeselaarse bank.

Pieter Coolman en Hendrik Tuerlinckx brachten Roeselare naar 16-14 en een nieuwe time-out. Die bracht geen soelaas voor de Antwerpenaren : Knack liep uit naar 19-14 en dat leidde tot een nieuwe time-out. Dit keer wel met resultaat : Antwerpen scoorde drie punten op rij. Dan vond Tuerlinckx het welletje en met hem aan de servicelijn werd het weer 21-17. Via 22-18 en enkele goede aanvallen door het midden kreeg Knack bij 24-18 de eerste setbal en die was meteen de goede. De eerste set ging dus naar Knack.

Tweede set gaat gelijk op tot 15-15

In set tweede set onderscheidde Gertjan Claes zich met een prachtige redding. Bij 3-4 kwam Antwerpen voor het eerst op voorsprong. Met een mooi legballetje stelde Verhanneman gelijk. Een volgende poging strandde in het net. Ondertussen bleef Claes zich meer dan een waardige stand-in voor Dejonckheere tonen. Daarover moet coach Rousseaux zich dus geen zorgen maken. Opnieuw een technische time-out bij 8-6. Er viel in de wedstrijd wel een vrij hoge foutenlast te noteren, maar dat belette Knack niet uit te lopen tot 11-7. Een scheidsrechterlijke beslissing leidde tot 11-9, de Roeselaarse spelen ging alle zes samen verhaal halen, maar dat haalde – uiteraard – niks meer uit. Toen Tuerlinckx niet door het blok raakte stond het plots wel 12-11, maar met een slimmigheidje zette de kapitein dat snel weer recht. Maar bij 15-15 hingen de bordjes weer gelijk. En toen de 15-16 viel klonk de gong voor een time-out. Bij 16-16 kreeg Kris Tanghe het even aan de stok met de scheids, Coolman bleef cool en zette de 17-16 op het bord. De 19-17 kwam er nadat de bal het plafond scheerde, maar opslagfout en een gemiste tip-over leidde tot 21-18 en en nieuwe time-out. Verhanneman klopte zijn ploeg naar 23-19 en op de tonen van de sirtaki mochten de invallers zich blijven warm huppelen.

Voorlopig wijzigde coach Emile Rousseaux niks aan zijn basiszeven. Een nieuwe time-out bij 23-19, maar ook die bracht geen zoden aan de dijk want de tweede set ging met 25-19 naar Roeselare.

Roeselare moet achtervolgen in de derde set

In de derde set scoorde Antwerpen het eerste punt en liep ook uit tot 1-3 en 2-5. Twee goeie aanvallen door het centrum via Tomas Rousseaux milderden, zeker toen de zoon van de coach ook nog eens blokkerende scoorde. Het werd 6-6 toen een Antwerpse smash buiten ging, al dan niet via Roeselaarse vingertoppen. De Antwerp-spelers appelleerden aan de sportiviteit van de Knack-spelers, maar die waren niet te vermurwen. Opnieuw een technische time-out bij dezelfde stand, maar dit keer in het voordeel van Antwerpen : 6-8.

D’Hulst en Van Hirtum kwamen Tuerlinckx en Tervaportti vervangen. D’Hulst legde de bal klaar voor Verhanneman maar die sloeg tot zijn eigen frustratie buiten : 7-12. Maar de vervangingen rendeerden toch. Van Hirtum met snoeiharde opslagen en het stond plots 10-12, het sein voor een nieuwe time-out. Met een gelukje – het net moest buigen voor de kracht van de opslag van Van Hirtum – stond het 11-12. Bij 11-13 herstelde coach Rousseaux zijn basisopstelling, D’Hulst en Van Hirtum werden door de Knack-supporters bedankt voor hun korte maar zeer degelijke invalbeurt. Bij de tweede technische time-out in de derde set leidde Antwerpen met 14-16. Bij 16-17 kreeg Vandevelde zijn kans in de plaats van Paulides, nadat hij had geserveerd en het punt verloren ging, mocht hij weer naar de bank. De 18-21 was duidelijk buiten, het kwam Tervaportti op een gele kaart te staan.

Een nieuwe time-out bij 19-22. Bij 21-24 kreeg Antwerpen een eerste setbal. Die werd niet gemist, maar Paulides serveerde buiten en 22-25.

Invalbeurt Leonis Dedeyne

De vierde set bracht een gelijkopgaand begin. Veel strijd en gewoel : 5-5. Daarna sloeg Knack een eerste kloofje 8-5. En een technische time-out. Knack stoomde door naar 10-5 en 12-5. Een van Tuerlinckx kanonballen trof de Franse hoofdaanvaller Marien, maar die is van geen kleintje vervaard. Kris Tanghe probeerde het met enkele vervangingen, maar het stond al gauw 14-6 en 15-8.

Knack liet zich niet uit zijn lood slaan en Antwerpen stuntelde bij wijlen : 20-9. Leonis Dedeyne mocht invallen voor Tuerlinckx. Hij toonde zich door een moeilijke receptie in het veld te houden. En zijn eerste aanval lekker binnen de lijnen te knallen. Bij 24-12 een eerste setbal. En een nieuwe klungelbal bij de Antwerpenaren zorgde voor een zware 25-12 eindstand. Een eerste prijs voor Knack Roeselare.

Knack Roeselare wint Supercup na 3-1 zege tegen Antwerpen


© VDB

Knack Roeselare opent de competitie op woensdag 15 oktober in eigen huis tegen Puurs.

(WVS – foto Bart)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier