Hermes Oostende wint Europees duel op de Azoren

Lise De Valkeneer was topscorer met 31 punten. © VDB

Hermes Oostende heeft in het Portugese CK Ponta Delgada twee en een half uur lang het beste van zichzelf gegeven, met als gevolg een schitterende uitgangspositie voor de terugronde: 1-3.

Hoekspeelster Lise De Valkeneer was met 31 punten topscorer en zorgde samen met Nina Coolman voor het verschil. Indien Hermes op 10 januari twee sets wint, speelt het de volgende ronde tegen nu al zeker een Servische ploeg.

De thuisploeg, die maar liefst zes Braziliaanse speelsters onder contract heeft, kreeg niet meteen vat op de wedstrijd en keek dan ook bij de eerste technische time out tegen een 6-8-achterstand aan. Een stevige opslagbeurt van De Souza bracht de thuisploeg tot 21-16 voor. Hermes vocht terug en via een sterk afwerkende Lise De Valkeneer kon het alsnog de set met 28-30 naar zich toe trekken. Ook in de tweede set was het vooral de Portugezen die het voortouw namen (8-5). Hermes probeerde wel, maar maakte te veel onnodige fouten om hen bij te benen. Het kon slechts 7 aanvallen goed afwerken. Via 18-14 ging het in een ruk naar 25-18.

Geen ommekker in set drie, waarbij de thuisploeg meteen naar een veilige 8-2 snelde. Oostende herorganisseerde zich en vocht zich echter volledig terug in de wedstrijd. Nina Coolman zette met een keiharde smash de 14-16 op het bord. Beide ploegen bleven zij aan zij tot 23-23. Eva Crispijn serveerde de set uit (23-25). In de vierde set stond er geen maat op uitblinkster Lise De Valkeneer. Ze sloeg haar ploeg naar een 2-8-voorsprong. De thuisploeg gaf echter niet op en kwam nog akelig dichtbij (21-22 en 23-23). Hermes bleef koelbloedig en Van der Stichelen maakte het koelbloedig af (23-25).