Hermes Oostende wint bij de hekkensluiter en plaatst zich voor de play-offs

Redactie KW

Op het veld van VCO Farciennes werd gewonnen met 1-3, terwijl concurrent Elsene geen punten pakte. Met nog één wedstrijd te gaan in de reguliere competitie is Hermes zeker van een plaats in de top zes. Setstanden in Henegouwen waren 25-22, 21-25, 16-25 en 23-25.

Voor de laatste verplaatsing van de reguliere competitie trok Hermes Oostende richting VCO Farciennes in Henegouwen, een ritje van ongeveer twee uren. De thuisploeg – voluit VC Oxyjeunes Farciennes – stond met negen punten laatste in het klassement en was op papier een hapklare blok voor de kustdames. Oostende mikte voluit op deelname aan de play-offs en wou dus absoluut haar plaats in de top zes behouden. Door de kleine bonus op de achtervolgers en de komst van competitieleider Charleroi komend weekend, kon Hermes maar beter de drie punten pakken.

Even paniek na verloren openingsset

Toch begon Oostende erg moeizaam aan de partij. Farciennes liep uit tot 11-6, maar Hermes herstelde zich bij 18-18. De foutenlast bij de bezoekers lag echter te hoog, waardoor de rode lantaarn de openingsset met 25-22 pakte. “Er waren veel opslagmissers en ook in receptie gingen we regelmatig de mist in”, zag Steven Van Goethem van de sportieve cel. “Na de eerste set dachten we natuurlijk even: ‘Oei, het zal hier toch niet fout lopen?’. We stonden even met de rug tegen de muur.”

Ook in set twee had Oostende moeilijkheden om het juiste ritme te vinden. Een kleine 11-8-achterstand werd uitgewist en bij 17-17 achtte Anja Van Damme haar moment gekomen. De Oostendse opposite mepte haar team op voorsprong vanaf de opslaglijn en bij 21-25 stonden de bordjes terug op gelijke hoogte.

Tania Schatow maakt het matchpunt af

Hermes leek eindelijk op toerental en nam de derde set volledig voor haar rekening. “We waren stabieler in receptie en maakten veel minder fouten in de opslag”, weet Steven Van Goethem. “Die opslagmissers zagen we dit seizoen al vaker, maar nu werden ze tot een minimum beperkt. We wonnen set drie dan ook behoorlijk gemakkelijk met 16-25. Intussen hadden wij ook vernomen dat Elsene verloor op het veld van Tongeren, waardoor wij zeker waren van de play-offs. Toch wel een opluchting.”

Hoewel de kwalificatie voor de play-offs al binnen was, wilde Hermes uiteraard ook deze partij winnend afsluiten. “Farciennes had een kleine voorsprong in de vierde set, maar we hebben de kloof tijdig gedicht. De slotfase was best spannend, maar bij 23-24 maakte middenspeelster Tania Schatow voor ons het winnende punt. Het was een collectief sterke prestatie, zonder echte uitschieter. Het doet deugd voor de club dat we de play-offs halen, nadat we er vorig jaar niet bij waren. Het was ook duidelijk dat het terug goed zit in de kopjes van de speelsters.”

“Europees ticket en topploeg voetje lichten”

Hermes bleek uiteindelijk dus maar een puntje nodig te hebben om zeker te zijn van deelname aan de play-offs. Nummer zeven Barbar Girls Elsene ging namelijk met 3-0 de boot in bij Datovoc Tongeren. Oostende telt als vijfde in de stand 25 punten, gevolgd door Amigos Zoersel met 24 punten. Tongeren, dat met 20 punten zevende staat, volgt al op een veilige afstand. Zaterdag om 20.30 uur ontvangt Hermes Oostende nog competitieleider Dauphines Charleroi. Alle dames mogen deze partij gratis bijwonen in de Mr. V-Arena vanwege valentijn.

“We moeten de wedstrijd tegen Charleroi ontspannen aanvatten en als voorbereiding op de play-offs zien”, vindt Steven Van Goethem. “Als Elsene erin slaagt om Zoersel te kloppen, zouden wij vijfde kunnen blijven. Dan starten we de play-offs met een punt extra. Sowieso spelen de nummers vijf en zes op de tweede speeldag van de play-offs tegen elkaar. De wedstrijd tegen Zoersel staat nu al met stip aangeduid bij ons, want een Europees ticket is het volgende doel. Daarnaast zouden we in eigen huis graag een topploeg voetje lichten om op die manier misschien scherprechter te zijn in de titelstrijd.”

(Arjan Desante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier