Hermes Oostende pakt eerste zege in een kolkende Mr. V-Arena

Julie De Beule was één van de uitblinksters bij Hermes. © VDB
Redactie KW

Hermes Oostende heeft zijn eerste overwinning beet. In een kolkende Mister ‘V’ Arena zette het een 0-2 achterstand om in winst. De Nederlandse Hullegie, de Amerikaanse Schatow en Julie Debeule behoorden tot de uitblinkers. Oostende speelde wisselvallig, maar toonde dat het met wilskracht alsnog de zege kan bemachtigen. De eerste competitiezege is een feit.

Na de verkenningsronde (3-3) pakten de bezoekers met een kleine tussenspurt uit (3-8). Oostende reageerde met een opslagreeks van Julie Debeule (10-11). Tongeren nam het momentum weer over en scoorde vooral via de midden Vinkensteyn (14-19). De Nederlandse Ester Hullegie bracht Hermes met een stevige smash naar 16-20. De mooiste rally van de set ging echter naar de bezoekers. Na zes keer op wonderlijke wijze de bal terug bij Tongeren te krijgen, maakte opnieuw midden Vinkensteyn het af. Bij 16-23 sloeg Tongeren de service nog wel in het net. Twee punten later was de eerste setwinst in hun voordeel toch een feit. Het blok van Hermes kapitein Delfien brugman viel net naast de lijn buiten (17-25).

Ook in de tweede set kwam een mak Oostende meteen op achterstand (1-4). Enkele misverstanden en persoonlijke fouten in aanval gaven geen goede indruk. Tongeren kreeg de 1-6-voorsprong zowaar cadeau. Coach Lozie probeerde met twee time-outs het tij te doen keren. Hoekaanvalster Hullegie lukte een powersmash. Verder kwamen de groen-gelen echter niet. Tongeren strafte elke makke aanval genadeloos af (2-8). Bij 4-12 raakte Birthe Wittock door het bezoekende blok heen. Toch bleef Oostende de foutjes opstapelen (5-15). Coach Lozie bleef roteren om het juiste zestal tussen de lijnen de plaatsen. Invalster Lien Moijson pakte met een goed blok uit en toen de bezoekers eindelijk begonnen te missen kwam er terug animo (8-15). De 1m94 grootte Tania Schatow pakte met twee mooie punten op rij uit (11-17). Dit werd echter teniet gedaan door een nieuwe opslagmisser. Tania Schatow liet terug haar bloktalenten zien (13-21). De volgende punten gingen terug naar de bezoekers. Zij scoorden via een bedrijvige Tomas. Bij 15-24 kwam de eerste setbal tegen. Die werd gered door een smash-blok-buiten van Wittock. Bij 17-24 was het wel raak. Tongeren scoorde nu wel blok-buiten. De 0-2-achterstand was een feit.

De derde set was Oostende eindelijk bij de les. De verdediging stond op punt en spelverdeelster Lara Nagels verdeelde naar hartelust. Via Wittock en Schatow ging het via 4-4 naar 15-15. De foutenlast was ook opmerkelijk lager. Tania Schatow zette met een blok-buiten Hermes voor het eerst op voorsprong 17-16. Ester Hullegie deed er nog vier punten op rij bij 21-17. Een killerblok van Elise van Sas bracht de thuisploeg op rozen (23-18). Bij 24-19 kreeg het de eerste kans op de aansluiting. Een ace van Esther Hullegie gaf de beslissing 25-19.

Het vuur was nu duidelijk in de wedstrijd geslopen. Het openingspunt gaf meteen heel wat discussie. Tongeren kreeg het van de scheids toegewezen en breidde er een vervolg aan (1-4). Twee goede opslagen zette hen op een vijf punten voorsprong (1-6). Een verkeerde toets van de bezoekers zette Van Sas aan de opslag. Ze kon er echter geen punten uit puren. Hermes libero Ceustermans bleef geviseerd en ging terug in de fout (2-8). Hullegie kon een puntje terugkrabbelen en ook Wittock kwam met een stevige smash tot scoren (4-9). Opposit Deleu zette de 5-10 op het bord. Het mocht echter niet baten. Tongeren bleef verdedigend sterker en vergrootte de voorsprong tot 5-15. Een wonderredding op een opslag dat net en over ging, gaf Oostende terug wat moed. Schatow deed er ook nog twee punten bij (8-15). Hullegie legde nog eens aan (10-17), maar werd aan de andere kant op dezelfde manier beantwoord. Schatow bracht de score terug op 11-18. Lara Nagels blokte het vuur terug in de kustploeg. Een nieuw misverstand bracht de opslag terug aan de kant van de Limburgers (12-19). Met Hullegie aan de opslag verkleinde de achterstand tot op vijf punten (15-20). Julie Debeule zette met drie goede opslagen de score op 19-21. Met nog een ace erbovenop lag alles terug open. Wittock sloeg een schitterende smash langs de lijn zodat bordjes gelijk kwamen. Schatow bracht Oostende op 22-21 en 23-21. De zaal ontploft. De Beule bleef sterk serveren en schatow bleef afwerken zodat de set en het punt verdiend binnen.

De tiebreak begon goed voor Oostende. Schatow heerste in de midden en scoorde simpel 2-1. Hullegie haalde nog maar eens haar hamer boven en met een tip over het net bleef Oostende voor. Nog twee bloks van dezelfde Hullebie erbij en de score bedroeg 6-3. Bij 7-3 konden de bezoekers met een plaatsbal tegenscoren. Een verkeerde beoordeling van Ceustermans gaf hen nog een extra punt (7-5). Oostende draaide bij 8-5. Kapitein Delfien Brugman zorgde met een smash voor de 9-5. Tongeren bleef de foutjes opstapelen en de weg naar de winst lag voor Oostende wagenwijd open. Wittock bracht de 11-5 aan. De Beule scoorde nog eens door het midden maar sloeg dan haar opslag in het net (12-7). Een nieuwe persoonlijke fout van de bezoekers liet de kustploeg op twee punten van winst komen (13-7). Hullegie sloeg van achter de drie meter lijn naar wedstijdbal. Die werd door uitblinkers Hullegie tegen het blok en buiten geslagen. De buit was binnen (15-8). (John Loncke)

Setstanden : 17-25, 17-25, 25-19, 25- 21, 15-8.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier