Hermes Oostende naar achtste finales Challenge Cup

© VDB
Redactie KW

Een volle Mister V-arena was getuige hoe Hermes Oostende de Portugese nummer 3 het nakijken gaf. Bij 1-2-setachterstand en 6-11 in set drie vreesden velen voor een anticlimax, maar een ontketende Lien Moijson zorgde samen met Lise De Valkeneer voor de ommekeer richting kwalificatie. In de achtste finales wacht Oostende een ploeg uit Servië.

Beide ploegen hadden er van meet af aan duidelijk zin in. De verkenningsronde duurde dan ook niet lang. Hermeskapitein Nina Coolman zorgde met drie punten op rij voor de eerste kleine afscheiding (8-5). De andere Oostendse ‘hardhitster’ Lise De Valkeneer smashte de 10-5 schitterend in de hoek. De vele opslagmissers langs beide kanten haalden het tempo uit het spel en brachten de bezoekers op hun kousevoeten terug in de wedstrijd (12-11). Beide ploegen staken vooral in verdediging nog enkele tandjes bij. De thuisaanval begon te wankelen en stapelde de foutjes meer en meer op (18-19). Een opslagreeks van de Oosterijkse Anna Badjde leek beslissend (22-19). Fanny Lafeber zorgde met een killerblock voor de setbal, die door Sofie Van Acker meteen werd afgemaakt (25-20).

De opening van de tweede set was een kolfje naar de hand van de bezoekers. Met enkele rake smashes van hoekspeelster De Souza nam het meteen een 3-8 voorsprong. De reactie van Hermes bleef uit. Vooral aanvallend liep het terug spaak (7-15). Nina Coolman sloeg drie keer op rij diagonaal raak en bracht zo de zaal terug op temperatuur (16-22). Het mocht echter niet meer baten, want bij 17-24 maakte de Braziliaanse Lepesteur het met een smash rechtdoor simpel af ( 17-25).

Aan de rekker

Ook in de derde set ging de Portugese ploeg aanvankelijk op haar elan door (0-2). Opnieuw Lise De Valkeneer zorgde voor een eerste buffer (4-6). Bij de eerste technische time-out was de kloof al terug verdubbeld (4-8). Ondanks de twee opeenvolgende missers van de linkshandige Da Silva kwam Oostende niet echt dichterbij (8-12). Ponta Delgada bleef sterk verdedigen en dwong Oostende zo meermaals in de fout. Vooral hun afwisselde opties in aanval deden Oostende pijn. Hermes bleef lange tijd dan ook ‘aan de rekker’ hangen (16-21 en 18-23). De goed ingevallen Lien Moijson bracht met een stevige smash nog een sprankeltje hoop, maar de daaropvolgende opslagmisser werkte averechts. Bij 19-24 werd de eerste setbal nog geneutraliseerd, maar de ervaren opposite Oliveira Silva sloeg setbal nummer twee wel simpel binnen (20-25).

‘Wunderbar’

De belangrijke vierde set werd door het duo Moijson-Coolman goed ingezet (5-4). Het Braziliaans getinte Ponta Delgada was echter niet onder de indruk van de steeds luider supporterende Mister V-arena en zette de situatie in enkele tellen terug recht (5-8). De foutenlast bij Hermes steeg weer gestaag, wat in een 6-11 resulteerde. Lise De Valkeneer, alweer, kreeg de zaal met een killerblock terug achter de ploeg (8-11). Een discutabele scheidsrechterlijke beslissing in het nadeel van Oostende zorgde voor een extra reactie (10-12). Opnieuw Lien Moijson zorgde in haar eentje met twee smashes en een opslagwinner voor de aansluiting (13-14). Bij 15-15, getekend Bente Daniels, klonk het gekende ‘Wunderbar’ al door de speakers en werd de mexican wave ingezet. De ingevallen Eva Crispyn zorgde met een opslagreeks van vier stuks voor de 20-16. De bezoeksters vertoonden nu wel de eerste barsten. De Valkeneer zorgde er met haar zoveelste powersmash voor dat de kwalificatie binnen handbereik lag (23-19). Een nieuwe bezoekende misser gaf De Valkeneer de kans uit te serveren. Lien Moijson bekroonde haar ‘beste prestatie ooit’ met de winnende smash richting kwalificatie (25-19).

De overbodige vijfde set lag bij 6-0 en 8-1 al snel in een beslissende plooi. Toch kwamen de bezoeksters door een opslagreeks van Alves nog sterk opzetten (9-10). De Valkeneer maakte het uiteindelijk bij 14-12 mooi af.

(JLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier