Hermes Oostende met 0-3-cijfers kansloos onderuit tegen VC Oudegem

De poging van Lorena Cianci wordt afgeblokt door Sofie Van Acker. © Foto Bart
Redactie KW

De dames van Hermes Oostende zijn er zaterdagavond opnieuw niet in geslaagd om een topper naar zich toe te trekken. Het verloor met 0-3 van VC Oudegem (setstanden: 27-29, 18-25, 19-25).

De altijd attractieve wedstrijd tegen VC Oudegem kende vooral in het begin van elke set wat spanning. Naarmate het einde van de set naderde, namen de bezoekers simpelweg de bovenhand. Hermes loopt zo een kans mis om zich stevig in de top drie te nestelen. VC Oudegem gaat nog maar eens met de bloemen lopen.

In de openingsset barstte al meteen een hevige strijd los. Het ging gelijk op tot aan 13-13. Oostende kon via opslagen van Nina Coolman gekoppeld aan stevig beukwerk vier punten loskomen. Dit behield het tot 21-17. VC Oudegem vocht terug tot 21-20. Een time-out bracht soelaas. Hermes klom tot-24-21, maar liet dan drie kansen liggen om de set uit te maken. Bij 25-24 kreeg het een vierde mogelijkheid, maar ook die werd vakkundig de nek omgewrongen. Bij 26-27 was het aan Oudegem, maar ook dit ging niet door. Twee punten later was het wel raak. VC Oudegem haalde opgelucht adem. De 0-1 voorsprong kwam als een duiveltje uit een doosje.

Ook set twee kende een spannend verloop. Nu waren het wel de bezoekers die telkens de leiding namen (4-6 en 9-12). Oostende greep te veel naar de plaatsbal om de bezoekende verdediging te verontrusten. Coolman en Mapie sloegen nu om beurt raak (15-14). VC Oudegem reageerde met een stevig blok en ging tot 15-19 op hun elan door. Middenspeelster Annelien Alons doorbrak de ban. Een ace van Van Acker bracht de kustploeg op 18-20. Dit was echter het laatste wapenfeit van Oostende want enkele soms onbegrijpelijke missers brachten VC Oudegem in een zetel naar de 0-2 (18-25).

De derde set bracht aanvankelijk weinig zoden aan de dijk. Hermes verdedigde niet scherp genoeg en liet zijn tegenstander te gemakkelijk komen (2-4). Ook aan opslagdruk ontbrak het nog te vaak. Gelukkig sloegen de bezoekende speelsters af en toe eens buiten zodat de kloof nog beperkt bleef (4-6). Bij 6-10 kon Nina Coolman met haar opslag enkele potten breken (9-10). Opnieuw waren de dames van coach Sacha Couberg alerter en in geen tijd stond de 12-18 op het scorebord. Toch gaven de groen-gelen zich niet zomaar gewonnen (14-18). VC Oudegem pakte nog maar eens een gemaakt punt terug en smashte zich naar 14-20. Een ongecontroleerde smash en een opslagfout – eveneens buiten – gaf de bezoeksters nog meer vleugels (16-23). Bij 17-24 kreeg VC Oudegem zijn eerste matchbal. Die werd door een toetsfout weggegeven. Ook de tweede werd van achter de driemeterlijn out geslagen. Oostende gaf het uiteindelijk zelf uit handen door opnieuw een slechte baltoets (19-25).

Oostende speelt dinsdag al bij Michelbeke. Een uitgelezen kans om zich te herpakken. De goede momenten zijn nog te schaars om een set volledig te domineren. De foutjes moeten eruit en plaatsmaken voor een systeem met een constant niveau. (JLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier