Hermes Oostende maatje te klein tegen Europees kampioen Bursa

Emiliya Dimitrova probeert het Oostendse blok Fanny Lafeber en Sofie Van Acker te omzeilen. © VDB
Redactie KW

In de kwartfinale van de Challenge Cup werd Hermes Oostende woensdag gewogen en te licht gevonden. Het Turkse Bursa BBSK toonde waarom het de titelverdediger van deze Europacup is en waarom ze ook dit seizoen die trofee willen veroveren. Bursa won de drie sets met 19-25, 12-25 en 19-25.

De sportarena mister V was lekker volgelopen voor de allereerste Europese kwartfinale van Hermes. De gasten waren dan ook niet van de minsten: het Turkse Bursa, de drie vorige seizoenen tweemaal winnaar van de Challenge Cup. “En dit seizoen willen we onze titel verlengen”, benadrukte Charlotte Leys. De gewezen kapitein van de Yellow Tigers maakt nu het mooie weer bij Buirsa. Uit Poperinge genoot Leys, en dus Bursa, supporterssteun. Veel Hermes-aanhangers hulden zich in de clubkleuren: groene hoedjes voor de mannen, groen-gele bloemenllinten voor de vrouwen. Johan Verborgh, voorzitter van BC Oostende, schonk de wedstrijdbal en verzorgde de symbolische opslag.

Charlotte Leys terug in Belgie met haar Turkse ploeg Bursa.
Charlotte Leys terug in Belgie met haar Turkse ploeg Bursa.© VDB

Hermes Oostende kon nog geen beroep doen op de Oostenrijkse international Anna-Maria Bajde. De spelverdeelster was nog niet helemaal hersteld van een voetblessure. Uit de eerste opslag van Nilay Karaagaç puurde Lise De Valkeneer meteen het eerste punt van de avond. De Valkeneer nam plaats aan de opslaglijn en duwde meteen naar 3-0 door. Met Fanny Lafeber en Nina Coolman sprintte Hermes naar 5-1. Ergül Avci antwoordde kordaat (5-5) maar bij de eerste technische time-out leidde Hermes met 8-6. Met Charlotte Leys aan de opslag beukte Bursa op en over Oostende naar een 8-11-voorsprong. Bursa vergrootte het verschil tot 13-17 maar coach Angelo Vercesi was boos omdat de Grieks-Engelse refs een betwiste bal aan Hermes toekenden. Het werd 17-19 en speelster FatmaYildirlm kreeg geel te zien. Maar het stoorde de bezoeksters niet die moeiteloos de set bij 19-25 binnensleepten.

Gelijkopgaand

Hermes opende set twee (1-0) en de score klom gelijkopgaand tot 7-8. In drie fasen legden de Turken die set in hun definitieve plooi: 8-12, 9-15 en 9-19. Lien Moijson en Zita Huybens maakten een gesmaakte invalbeurt maar dichter dan 12-19 naderde Hermes niet meer: 12-25.

Ook in de derde deelbeurt bewaarde Hermes de gewoonte het eerste punt te scoren maar daarop volgden vijf Bursa-stuks: 1-5. Na 7-12 naderden de groen-gelen nog even tot 10-13, 16-18 en zelfs 18-19 maar de Turkse 0-3-zege kwam niet meer in gevaar.

Hermes verliet met een applaus het terrein. Eerder kregen ook de ballenraapsters een applaus. Hermes’ U15-team verrichtte die taak keurig.

Dinsdag 27 februari volgt de terugmatch in Turkije. Maar eerst wacht er Hermes zaterdagavond een West-Vlaamse derby in eigen huis tegen Lendelede.

(P.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier