Hermes Oostende maakt favorietenrol waar met winst in Lendelede

Bente Daniels en Nina Coolman van Hermes blokken op Liza Vandewiele. © VDB

Voor het eerst in vijf jaar stond er een West-Vlaamse derby op het programma bij de dames in Liga A. Op de negende speeldag ging Hermes Oostende met 0-3 winnen bij promovendus Black and White Company Lendelede.

Er waren behoorlijk wat supporters opgedaagd voor het West-Vlaams duel in Liga A, maar ook op het veld was het een speciale wedstrijd. Bij thuisploeg Lendelede zijn er namelijk vijf speelsters met een Oostends verleden en ook coach Dries Wittebolle, een geboren Oostendenaar, was jarenlang bij Hermes actief. Ondanks de grote motivatie van de ex-Hermessers waren de bezoekers toch duidelijk favoriet voor de onderlinge confrontatie. Met 11 op 24 bleef het zwaar versterkte Hermes tot dusver onder de verwachtingen, maar het hield Lendelede, voorlaatste met 2 op 24, toch ruim achter zich.

Hermes houdt vroege voorsprong vast

De partij kende een gelijkopgaande start met meerdere opslagmissers aan beide kanten. Met een beetje hulp van de scheidsrechter, die een bal van Lise De Valkeneer tegen de antenne niet zag, stond het 5-8 bij de eerste time-out. Met spelverdeelster Anna-Marie Bajde aan de opslag had Hermes de smaak helemaal te pakken: 5-11.

Lendelede reageerde via een scorend blok van Yana De Leeuw en aanvallen van Nymphe Verhelst, maar de kloof bleef intact. Bij 14-19 kreeg het publiek een eerste lange rally te zien, het was uiteindelijk Nina Coolman die Hermes punt schonk met een pipe-aanval. Even later mocht De Valkeneer de set afronden met 17-25.

Spannende slotfase in set twee

Dankzij de strakke opslagen van Eva Crispyn en de hogere efficiëntie aan het net namen de bezoekers ook set twee snel in handen. Bij 2-6 zocht Dries Wittebolle, de Oostendse coach van Lendelede, zijn toevlucht in een time-out. De thuisploeg herpakte zich, mede dankzij enkele onnodige missers bij Hermes, en naderde zelfs tot op een puntje: 8-9. Delphine De Winne verving Bajde aan de pas en zij vond in De Valkeneer een goede bondgenoot, Hermes liep opnieuw uit tot 10-14.

De euforie was echter van korte duur bij de kustploeg, die een te hoge foutenlast liet optekenen. Lendelede profiteerde optimaal en blokte zelf ook uitstekend: 16-16. Bij 21-20 kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong, maar Oostende ging daarna best met de druk om. Bij 23-24 blokte Nina Coolman haar ex-ploeggenote Freya Deleu af: 23-25 en 0-2 voor de bezoekers uit Oostende.

Lendelede kan niet meer dreigen in de derde set

Ook in set drie beschikte Oostende bij de eerste technische time-out over de beste papieren, nadat Bente Daniels haar team naar 4-8 serveerde. Bij 5-11 leek de partij in een beslissende plooi te liggen, ook al bleef Black and White verbeten knokken voor elk punt. Ondanks de tegenprikken van de thuisploeg behield Oostende vlot de controle tot 9-16. Terwijl coach De Veylder enkele wissels doorvoerde, bleven Coolman en De Valkeneer gretig scoren: 11-20. Verder dan 15-25 kwam Lendelede niet meer, waardoor Hermes een logische 0-3-zege boekte.