Gouden punt voor Red Dragons tegen fanatiek gastland

© MPM
Redactie KW

De Red Dragons hebben in het hol van de leeuw weer voor een opmerkelijk resultaat gezorgd. Tegen topfavoriet Iran pakte het een felbevochten, maar even verdiend punt. Het werd 3-2 met 23-25, 25-17, 25-22, 23-25 en 15-12 als setstanden. Van de Velde en Stijn D’Hulst kwamen weer in actie.

Sam Deroo moest noodgedwongen forfait geven. Hij sukkelt sinds donderdag met zijn rug, maar zou tegen zaterdag wel weer speelklaar moeten geraken. Hij werd vervangen in de basis door Rousseaux.

Hectische omstandigheden in de Azadi sporthal met meer dan 10.000 toeschouwers die de decibelmeter bijna deden ontploffen. Communicatie van Heynen met zijn spelers was daardoor tijdens de wedstrijd zo goed als onmogelijk. Die match begon met een misverstand in de verdediging en er zouden nog wel wat fouten gebeuren door de heksenketel. Heynen moest zich al schor roepen bij de eerste time-out (5-2) en met succes, want na een paar Iraanse missers klom België naar 6-7, Van de Velde bevestigde met 8-9 en 9-10, Van den Dries blokte naar 9-11. De Iraniërs mochten wel met een minimale voorsprong naar de kant na een cadeautje van de ref: 16-15. Die wilde daar nog eentje bijdoen, maar de videochallenge zorgde voor gerechtigheid. Dat gaf België vleugels en de thuiscoach zag de bui al hangen bij 18-20, maar het was toch Heynen die bij 20-20 weer een beroep moest doen op een dode tijd na heel wat gebikkel met de scheids. De 20-21 kwam er weer na een succesvolle Belgische videochallenge. Van de Velde – uitblinker in de inleidende beurt – zorgde met het blokpunt op 22-24 voor een eerste stil moment in de Azadi, Rousseaux kort daarop voor een tweede.

Imponerend Iran

Iran kwam nog gretiger dan voorheen voor de dag en haalde serverend verschroeiend uit. De Red Dragons hapten naar adem en Heynen probeerde tot twee keer toe met een time-out (10-7 en 12-7) extra zuurstof toe te dienen. De ingevallen Klinkenberg ruimde weer plaats voor Lecat (14-7), D’hulst loste Valkiers af en Cox kwam erin voor Van den Dries. Cox scoorde wel geregeld, maar het waren niet meer dan parels voor de zwijnen. Iran imponeerde zowel serverend als aanvallend. Van de Voorde smukte de score nog wat op met een knappe opslagreeks.

Mentale opdoffer

Hij bleef op het parket in set drie en zijn ploeg dreef weer boven: 2-5 na een dodelijke opslag van Lecat. Omdat het rendement in opslag daalde bij de Iraniërs, behielden de Red Dragons de controle tot 8-11. Iran kwam terug en Heynen gooide zijn half geblesseerde Deroo voor de leeuwen. Hij kon de 11-11 niet afwenden. Iran hervond zijn power in opslag, België herviel in de receptionele fouten: in één ruk naar 15-12. Een mentale opdoffer die zijn sporen achterliet: 23-18. Net wanneer de set over leek, sloegen Rousseaux en co terug. De thuiscoach vroeg voor alle zekerheid maar een time-out aan bij 24-22 en die werkte.

Bibberen

Heynen rekende voor de vierde beurt dan toch op Deroo, al was het maar om een puntje uit de brand te slepen. België ging weer aardig mee tot 8-8, maar Iran gaf nog weinig prijs en verdedigde als leeuwen: 12-9. Maar ook Ribbens en zijn maats hadden een staaltje vechtlust in huis om terug te keren tot 13-13. Meer zelfs, hun enthousiasme dreef ze naar 15-17. Zou het dan toch kunnen? Iran stelde al snel weer gelijk en daarna was het bibberen geblazen. Deroo op z’n N’Gapths naar 20-21, daarna sloeg de thuisploeg onbezonnen out. De daaropvolgende opslagmissers werden in dank aangenomen, de Draken weer met een klein mirakel naar 2-2 via Deroo.

Iran nam het voortouw in de belle (3-1) en België maakte te veel aanvallende fouten om het eindresultaat nog legendarischer te maken. Zaterdag moeten de Red Dragons weer op de afspraak staan voor een confrontatie met Argentinië. Op papier de makkelijkste tegenstander van het weekend, al staat België lager gerangschikt op de wereldranking.

België: Valkiers 1(Klinkenberg), Lecat 10(Deroo 6), Verhees 10(Van de Voorde 5), Van den Dries 17(Cox 2), Rousseaux 11, Van de Velde 8. Libero: Ribbens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier