Gert Vande Broek vindt dat Yellow Tigers nog meer in zichzelf moeten geloven

Redactie KW

De Belgische volleybalvrouwen hebben zich zaterdag verzekerd van het behoud in groep A van de World Grand Prix. Dat stemde bondscoach Gert Vande Broek uiteraard tevreden.

De Yellow Tigers gingen met 3-1 onderuit tegen Brazilië. De setstanden waren 13-25, 25-19, 25-16 en 25-18. In de stand kunnen de Belgen niet meer ingehaald worden door hekkensluiter Duitsland, dat met 3-0 van China verloor.

Tegen Brazilië, de olympische kampioen, kwam België in de eerste set 0-9 voor. “Ik denk dat Brazilië zoiets nog nooit heeft meegemaakt. 0-9, op de service van een youngster als Celine Van Gestel”, aldus Vande Broek. “Alleen een bolwassing kon de tegenstander redden. Die kwam er ook. Jose Roberto uitte zijn ontevredenheid. Zo moesten we na de openingsfase tegen een zwaar geprikkelde ploeg spelen. Ook de scheids zat echt niet mee. We spelen een heel goeie match. Oké, er zat zelfs ietsje meer in. Ik zie wel één heel groot werkpunt: de Tigers moeten nog veel meer in zichzelf geloven. Maar super, we hebben het behoud verzilverd. Jongeren als Van Gestel, Herbots, Ruysschaert, Divoux, De Tant, Strumilo en Sobolska dienen zich aan. En de kwaliteit van ons spel bleef op niveau. Dat belooft voor de volgende campagnes.”

“Tegen dit Brazilië is geen kruid gewassen”, zei aanvoerster Charlotte Leys. “Nochtans, onze eerste set zal ik onthouden. Celine Van Gestel kraakte een wereldtopper met haar opslagen. We hielden het tempo hoog, alles liep goed: 13-25. Dat is een fantastische score. Dan ga je denken: een punt halen, dat zit er dik in. Maar onze precisie verminderde, de balovername lukte minder goed. We hebben nog een zwaar slotoffensief ontwikkeld. Brazilië had vijf matchballen nodig. Maar achteraf geef ik het graag toe, het sterkste team heeft de volle buit gepakt.”

“Onze opslagen brachten Brazilië totaal van de kook in de eerste beurt”, stelde hoofdaanvalster Lise Van Hecke, het voorbije seizoen aan de slag in Brazilië. “Na 0-1 werd het veel lastiger voor ons om de bal tegen de grond te krijgen. Hun spel verbeterde, blok-defense stonden uitstekend afgesteld. En elk foutje, elke stomme bal hebben we cash betaald. Brazilië sloeg altijd een kloofje, vaak van een punt of drie. Het is dan een loodzware opgave om tegen een formatie met zoveel ervaring en talent nog terug te vechten.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier