Gemakkelijke winst voor Red Dragons

Stijn Dejonckheere is de West-Vlaamse libero van de Red Dragons. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Voor een volle zaal in Luik wonnen de Red Dragons zoals verwacht vrij gemakkelijk van Portugal in hun zevende match van de World League.

Van onderschatting was zeker geen sprake en het werd dan ook een sprekende overwinning voor Van Walle, Baetens en co. Portugal trad aan zonder topscorer Gaspar (een dokter met zaterdagdienst), zonder Lopez (knieblessure) en zonder Pinheiro (rust), hield stand tot 4-4, maar moest dan door eigen foutjes de rol lossen, omdat ook Baetens er niet naast sloeg: 11-4. Via een uitstekende Van Walle, een goede verdediging en een knap verdelende Valkiers werd het 18-8, tijd voor de tweede dode tijd van de Portugese coach. De bezoekers konden nog vier setpunten redden, maar dan maakte Baetens er een einde aan: 25-16.

In de tweede set kreeg Violas de violen gestemd tot 7-8 via Marco en Fabricio, maar dan sloegen Baetens en Deroo toe. Vanaf 16-12 stond de setwinst zo goed als vast, want de Red Dragons brachten enkele keren volley van een heel hoog niveau. Weer redden de Portugezen twee setballen, maar weer maakte Baetens uit.

De Portugezen vochten echter knap terug, verhoogden de opslagdruk en brachten de Belgische receptie enkele keren in de problemen. Vanaf 8-9 namen ze de leiding over via opslagen van Joao, die ook enkele fijnbesnaarde toetsen van Violas in puntenwinst kon omzetten. Maar dan toonde Coolman zijn opslagtalenten. De bezoekers bleven vechten, hielden stand tot 18-18, maar dan zorgden Deroo en Verhees voor de vrij gemakkelijke derde setwinst.

België – Portugal: 3-0 (25-16, 25-21, 25-23).

Belgiëspeelde met Deroo 13, Coolman 4, Van Walle 12, Baetens 17, Verhees 6, Valkiers 3, libero Dejonckheere. Kwamen in: Van den Dries en D’Hulst.

Reacties:

Dominique Baeyens: “Thuis twee keer winnen”

Dominique Baeyens was na de wedstrijd vooral tevreden over het resultaat. “Aangezien Portugal met een onuitgegeven ploeg begon, was ik vooral aangenaam verrast dat we zo goed startten. Het spijtige was dat we vanaf set twee iets te veel foutjes maakten.”

“Maar goed, we hebben de drie punten en verspilden niet te veel energie. Dat is het belangrijkste. Uiteindelijk moeten we tegen Portugal thuis twee keer winnen, dat is het voornaamste. Daarom beginnen we nu onmiddellijk aan de recuperatie met ijsbad en massages zodat we er morgen terug staan.”

Seppe Baetens: “Net op tijd herpakt”

Seppe Baetens werd topscorer en speelde een knappe wedstrijd. “We hebben getoond dat we die eerste plaats willen, maar daarvoor moeten we tegen elke ploeg fris en geconcentreerd spelen. Dan is het tof om in een team te staan met zo veel energie en enthousiasme.”

“In set drie toonde Portugal dat het zeker niet te onderschatten valt. Bij ons ebde de concentratie wat weg en raakten we wat uit de flow, maar we konden ons gelukkig net op tijd herpakken.”

“We onthouden zeker dat we er morgen terug vanaf het eerste punt moeten staan.”

Gert van Walle: “De cijfers zijn goed, het volley niet”

Opposite Gert Van Walle zette ook vandaag weer een sterke prestatie neer. Toch was hij niet helemaal tevreden.

“De 3-0-cijfers zijn natuurlijk mooi, maar de manier waarop was niet zo best. Zij komen in de derde set nog in de match en het wordt even spannend, maar gelukkig kunnen we het nog net op tijd afmaken. De uitslag is goed en het mag morgen ook 3-0 worden, maar dan met een beter soort volley.”

Matthias Valkiers: “Met 6 op 7 niet klagen”

Ook nu weer deed Matthias Valkiers het uitstekend als spelverdeler. Is hij dan toch de opvolger van Frank Depestele?

“Dat hoor ik niet graag zeggen. We doen allemaal ons best, het is hier een toffe groep en over de resultaten mogen we niet klagen als je een 6 op 7 haalt in deze groep. Toch was het vandaag zeker niet onze beste match. Het ging iets te veel met ups en downs. We moeten zeker beter kunnen. En dat we deze Portugezen niet mogen onderschatten, is ons de hele week ingelepeld. Dat zal voor morgen niet anders zijn.”

(Marcel Coppens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier