Geen WK voor Belgische juniores, mogelijk wel nog EYOF

Redactie KW

Op het Europees volleybalkampioenschap voor spelers tot 19 jaar hebben de jonge Belgen zaterdag in het Hongaarse Györ een 3-2-nederlaag geleden tegen Frankrijk.

De rustdag op het EK in Györ had de Junior Red Dragons, met West-Vlamingen Vanneste en Verstraete, duidelijk deugd gedaan in de voorbereiding op de cruciale wedstrijd tegen Frankrijk, die moest beslissen over al dan niet deelname aan het WK juniores in Bahrein, deze zomer van 18 tot 27 augustus. “Wij hebben ze vorig jaar op het Achtlandentornooi in vijf sets geklopt, waarom kan het nu niet?”, klonk het optimistisch voor de match. Maar ‘les Bleus’ (nu in het wit) hadden met Basserau een speler in de rangen, die het verschil kon maken en die liep er langs Belgische kant helaas niet bij. Geen WK, maar misschien nog kwalificatie voor het EYOF mits winst tegen Finland en een zevende plaats op het EK. Eén droom ging stuk, een tweede blijft nog mogelijk.

Fransen beginnen sterk

De Fransen begonnen sterk in de eerste set, Basserau was nauwelijks in te tomen en de opdracht om zware opslagdruk af te leveren, kostte onze landgenoten wel zes opslagmissers. De drie tot vier puntjes achterstand bleven tot 11-15 op de bordjes staan, maar dan ontplofte Peters eens te meer, al duurde het tot 18-17 vooraleer onze landgenoten via een geslaagd blok voor het eerst in de match aan de leiding kwamen. Als nadien Lallemand en vooral een schitterende aanvoerder Vanneste hun steentje bijdroegen, was de eerste moeilijke klus geklaard.

Met sterke opslagen en af en toe een blokje dacht Cardin al snel dat alles binnen was voor de Fransen in de tweede set. Maar ook het Belgisch blok bleek niet te onderschatten (9-10), al hadden ze soms geen verhaal tegen de Franse uitblinker Bassereau en maatje Derouillon. Als de opslagmissers zich eens te meer bleven opstapelen (opnieuw vijf stuks), kregen onze zuiderburen de tweede set in geschenkverpakking aangeboden.

Individuele foutjes

Coach Mieke Moyaert – in overleg met ‘new look’ assistent Brecht Van Kerckhove – startte de derde set met Van Elsen, even later met Van Hoyweghen op het terrein, maar veel zoden bracht dat alsnog niet aan de dijk en de Fransen teisterden iets te veel de verdediging van de Junior Red Dragons, die zich daarenboven op een aantal individuele foutjes lieten betrappen. Bij 4-10 zag het er niet goed uit voor onze juniores, maar Van Lommel sloeg een ace, spelverdeler Brems vond opnieuw Peters en bij 13-15 begreep de Franse coach dat hij moest ingrijpen, want Cardin werd afgeblokt, maar Bassereau helaas niet. Van Lommel gaf echter niet op en nieuwe dode tijd bij de Fransen op 19-20, maar Belgische foutjes en bye-bye set.

De vierde set werd een echte thriller met beide ploegen beurtelings aan de leiding: van 8-6 ging het naar 8-11 en 13-13 en via een collectief sterke prestatie van onze juniores naar 17-17. Een onterechte rode kaart voor onze aanvoerder kon Vandamme niet uit zijn lood slaan (18-19), maar – wie anders? – Bassereau (27 punten aan 70%) kon dat wel, zodat er geen deelname aan het WK inzit voor onze landgenoten. Zij moeten zondag om 10 uur tegen de Finnen knokken om van 23 tot 30 juli te kunnen deelnemen aan het EYOF (European Youth Olympic Festival) in… Györ.

Speelden voor België: Brems 3, Peters 16, Van Lommel 8, Lallemand 11, Vanneste 10, Fischer 4, libero Verstraete. Kwamen in: Van Elsen 1, Van Hoyweghen, Van Damme 3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier