Gasparini en refs houden Red Dragons (voorlopig) uit WK

© BELGA
Redactie KW

De Belgische volleymannen konden zich deze namiddag in Ljubljana voorlopig niet plaatsen voor het WK volgend jaar in Italië en Bulgarije. Tegen gastland Slovenië met uitblinker Gasparini hadden ze onvoldoende verhaal. De Red Dragons kunnen zich nog plaatsen als ze tussen 15 en 20 augustus poulewinnaar worden tegen de vijf andere tweedes. En dat wordt geen sinecure!

Slovenië – België 3-1

(28-30, 26-24, 27-25, 25-20)

Opslagdruk

De Belgen beginnen sterk met een aanval van Verhees en een blok van Van de Voorde. Dan onmiddellijk al discussie wanneer een opslag van de Belgen out wordt gevlagd. Vital Heynen is furieus, wil beelden op iPad aan scheidsrechter tonen en krijgt geel. Het gaat gelijk op tot 8-7 bij eerste TTO.

Bij Slovenië krijgt Urnaut veel verantwoordelijkheid. Hij scoort aanvallend en dwingt dan met verschroeiende opslagen Ribbens twee keer in de fout. De tweepuntenkloof van de Slovenen (12-10) blijft even gehandhaafd. De Belgen serveren steevast op Urnaut, wanneer die de bal niet goed brengt kan een Belgisch 3-blok Gasparini afstoppen en wordt de kloof gedicht. Bij 18-17 zorgt Urnaut met een nieuwe ace weer voor een kloofje. Heynen vraagt onmiddellijk zijn tweede time-out aan.

De Slovenen gaan door naar 20-17. Maar de Dragons knokken zich terug in de set. Kapitein Deroo krijgt in de slotfase de volle verantwoordelijkheid en brengt de Dragons van 23-21 naar 23-24. Bij 24-25 krijgen de Belgen op tegenaanval een unieke kans om de set binnen te halen maar ze falen. Er komen nog setballen voor de Dragons, de 6de is de goede. Sam Deroo knalt de bal in de verste hoek : 28-30

Terug op gelijke hoogte

De Slovenen misten in set 1 liefst 10 opslagen en bij 5-5 in de tweede set hebben ze alweer 3 missers laten optekenen. Via 7-8 gaat het naar een eerste kloof 7-9 dankzij een blok van Rousseaux. Wanneer Urnaut de volgende bal out slaat is er een driepuntenkloof 7-10 (het thuispubliek wordt er zelfs stil van). Maar na een gemiste aanval van Verhees, een ace van de Slovenen en een tegenaanval van Urnaut is de kloof weg, 14-14. Dan wordt Ribbens betrapt op een toetsfout en even later mist hij een service van Urnaut: 19-18.

Wanneer ook Deroo toch een keer wordt afgeblokt komt er een kloofje : 21-19. Een toetsfout van spelverdeler Vincic wordt niet gefloten, maar Urnaut kan het bij 24-23 niet afmaken. Even later vindt Van Walle een blok op z’n weg en de set is voorbij : 26-24.

Opnieuw discussie

Geen afscheiding bij het begin van de derde set (8-7) en dat blijft zo tot 15-15. Slovenië vervalt in zijn gewoonte van set 1 en mist veel opslagen maar het kan nu aanvallend wel rekenen op hoofdaanvaller Gasparini. Wanneer Pajenk met een ingehouden service Deroo in de fout dwingt, komt er een eerste kloofje (17-15), maar Van de Voorde blokt dat dicht.

Bij 19-19 missen de Belgen op tegenaanval weer de kans om uit te lopen en een bal van Deroo via het blok wordt door de scheidsrechters anders beoordeeld. Geen 20-20, maar 21-19. Die kloof is snel dicht, subtiele plaatsbal van Rousseaux. Weer zorgt Urnaut met een winnende opslag voor de kentering, hij bezorgt Slovenië bij 24-23 een setbal maar die wordt gered. Bij 25-25 slaat Van de Voorde out maar alle Belgen zagen een touché, de scheidsrechters niet. Gasparini serveert de set uit : 27-25.

Topscoorder blijft toeslaan

De veer leek gebroken bij de Red Dragons als Urnaut en uitblinker Gasparini (24 punten!) uithaalden en de Belgische receptie bleven bestoken met zware opslagdruk. Van 8-4 ging het naar 16-9. Onze landgenoten konden nog wel drie matchballen redden, maar de WK-kwalificatie viel niet meer te redden. Voorlopig dan toch niet.

Barrageduel

Onmiddellijk na de verloren wedstrijd tegen Slovenië werd door de Red Dragons uiteraard uitgekeken naar mogelijke tegenstanders in de barragewedstrijden tussen 15 en 20 augustus in een nog te bepalen land.

Dat wordt helemaal geen lachertje, want uit dat barragetoernooi komt er welgeteld nog één land dat mee mag naar het WK 2018 in Italië (finale in Turijn) en Bulgarije tussen 10 en 28 september 2018.

Dat komt omdat Europa recht heeft op 10 plaatsen op het WK. Die zijn al ingenomen door wereldkampioen Polen en door de organisatoren Italië en Bulgarije. Dit weekeinde voegden zich daar ook Slovenië, Servië en Nederland bij. Pas vanavond laat komen daar nog drie landen bij: de winnaars van Frankrijk-Duitsland, Rusland-Estland en Finland, Tsjechië of Spanje.

De barragepoule bestaat bijgevolg voorlopig uit: de verliezer van Frankrijk-Duitsland (!), de verliezer van Rusland-Estland, België, Slovakije, Zwitserland of Wit-Rusland en de tweede van de groep met Finland, Tsjechië, Spanje… Moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk!

Startten voor België: Valkiers 1, Van Walle 15, Deroo 14, Rousseaux 14, Verhees 5, Van de Voorde 10, libero Ribbens. Kwamen in: Stuer, D’Hulst, Van Hirtum, Van den Dries, Van de Velde 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier