Ex-Hermessers bij Lendelede moeten hopen op een stunt

Bovenaan v.l.n.r. Yasmine Tomme
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Vijf jaar nadat de eerste damesploeg van Volley De Haan geschrapt werd, is er opnieuw een West-Vlaamse derby bij de dames in Liga A. Promovendus Black and White Company Lendelede krijgt zondagnamiddag het bezoek van routinier Hermes Oostende. Opvallend: vijf speelsters én de coach van Lendelede hebben een verleden bij tegenstander Hermes.

Oostendenaar Dries Wittebolle (43) leerde de stiel als trainer-coach in zijn geboortestad, maar is nu wel aan de slag bij tegenstander Lendelede. “Het wordt een blij weerzien met veel mensen die ik ken, zowel speelsters, entourage als supporters. Met de medische staff heb ik zelfs nog regelmatig contact”, vertelt Dries. “Ik heb zelf een gouden tijd gekend in Oostende met mooie prestaties in eredivisie en Europees. Zo herinnert iedereen zich nog dat we ooit in Griekenland genekt werden door de scheidsrechters, Nymphe Verrelst en Julie Vermander waren daar trouwens ook bij als speelsters.”

“En natuurlijk ben ik voorzitter Philippe Develter dankbaar. Hij gaf mij als jonge coach de kans om me te bewijzen op het hoogste niveau, dat zal ik nooit vergeten. Mensen zoals hij en mijn leermeester Erwin Everaert hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn trainerscarrière.”

“Verwacht een reactie”

De Lendeleedse oefenmeester beseft echter dat het niet simpel wordt om Oostende te kloppen. “Ik verwacht vooral een reactie van mijn eigen team na de ondermaatse prestaties van vorige week. Toen was ik voor het eerst dit seizoen echt ontgoocheld, want vooraf ging het altijd in stijgende lijn. Tegen Zoersel gaven we het vorig weekend veel te snel op. Op het vlak van mentaliteit en beleving moet het dus beter, zodat we de supporters opnieuw helemaal mee krijgen in het verhaal.”

“Het verschil met de mogelijkheden in Oostende is natuurlijk enorm. Onze ploeg is upcoming, met talenten zoals Liza Vandewiele en Yasmine Tomme. Dat zijn speelsters die het nog ver zullen schoppen, maar Hermes beschikt met Lise De Valkeneer en Nina Coolman natuurlijk over toppers die al jaren meedraaien. Het wordt een beetje David tegen Goliath of misschien verwijs ik tegenwoordig beter naar David Goffin tegen Nadal of Federer, met alle respect voor Goffin natuurlijk.”

Yana De Leeuw. (Foto Bart)
Yana De Leeuw. (Foto Bart)© VDB

“Er is altijd iets mogelijk, maar als de tegenstander zijn allerbeste niveau weet te halen, dan is het voor ons een heel moeilijk verhaal.”

“Hermes hoort hoger thuis dan de zevende plaats”

Ook spelverdeelster Yana De Leeuw (27) kijkt straks haar ex-club in de ogen. Zij is momenteel kapitein bij Lendelede en vervulde tot 2015 ook al die rol bij Oostende. “Van de spelersgroep van toen blijft echter niemand meer over, enkel in het bestuur ken ik nog enkele mensen”, aldus Yana.

“Het blijft natuurlijk altijd een speciaal gegeven om tegen je ex-ploeg te spelen, zeker aangezien er al lang geen West-Vlaamse derby meer was. Extrasportief is er meer rond deze wedstrijd te doen, maar op het veld zal je daar normaal weinig van merken. Waarschijnlijk zal er meer volk zijn dan anders en komt er een lokale televisieploeg langs, maar we bereiden het toch voor als eender elke andere wedstrijd.”

Voorzitter Hermes: “Lendelede zal zich dubbel plooien, maar wij moeten winnen”

Bij Hermes Oostende kijken ze reikhalzend uit naar de korte verplaatsing richting Lendelede. “Wij zullen met plezier ingaan op de VIP-maaltijd van onze vrienden in Lendelede en rekenen ook zelf op heel wat supporters voor deze derby”, aldus voorzitter Philippe Develter. “Hopelijk wordt het een aantrekkelijk en sportief kijkstuk, waarbij ik toch stiekem reken op de drie punten.”

“We weten maar al te goed dat Lendelede dat al jarenlang droomt van Liga A zich dubbel zal plooien om tegen ons te stunten. Er zijn dan ook heel wat speelsters met een verleden bij Hermes en uiteraard ook de trainer. Wij hebben dit seizoen liefst negen nieuwkomers, waarvan heel wat uit Liga B komen. Promovendus Lendelede kent die dus beter dan de andere ploegen in de reeks. Hun thuisreputatie en het publiek zullen ongetwijfeld een boost geven om voluit te gaan tegen het grote Hermes, dat al tien jaar goed presteert in Liga A en heel wat Europese wedstrijden op de teller heeft. Uiteraard kunnen wij enkel tevreden zijn met een overwinning, aangezien er ‘op papier’ meer talent aanwezig is.”

“Iedereen weet dat Lendelede en Barbar het dit seizoen moeilijk zullen hebben in de competitie, maar ik ben er toch van overtuigd dat ze in Liga A zullen blijven. Hopelijk kunnen ze dan ook een jaar later bevestigen, als er definitief wordt omgeschakeld naar een competitie met tien ploegen.”

Op sportief vlak verwacht de Lendeleedse kapitein een moeilijke zondagnamiddag. “Het wordt een heel moeilijke opdracht, maar in eigen huis moeten we het iedereen lastig kunnen maken. Dat lukte ook al tegen Kieldrecht en Oudegem”, weet de spelverdeelster. “We hebben tot dusver twee gezichten getoond. Soms kunnen we echt meespelen met de topploegen en spelen we sterk, maar er zijn helaas ook af en toe diepe dalen. Zondag zal iedereen bij ons top moeten zijn, niemand kan zich een offday veroorloven. We wisten trouwens wel dat het als nieuwkomer op het hoogste niveau niet simpel zou zijn, maar de omstandigheden zijn ook niet ideaal. Zo moet Marta Sobolska door een blessure noodgedwongen als libero ingezet worden en zijn er ook weinig wisselmogelijkheden.

Ex-Hermessers bij Lendelede moeten hopen op een stunt
© VDB

Niet alleen wij spelen momenteel in ups en downs, ook bij Hermes is het tot dusver een wisselvallig seizoen. Voor het seizoen dacht ik eerlijk gezegd dat ze mee zouden spelen voor de titel, als je ziet welke versterkingen ze in huis haalden. Ik had ze dus zeker hoger ingeschat dan de huidige zevende plaats in het klassement, maar volgens mij horen ze ook effectief hoger thuis. Het is bijna een volledig nieuwe ploeg, die zeker nog enkele plaatsen zal opschuiven in de loop van het seizoen.”

Maak ook kennis met Yasmine Tomme, speelster bij Lendelede en ex-Hermes, in dit artikel.

Zondag 26 november om 15.30 uur: Black and White Company Lendelede Hermes Oostende

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier