Enthousiaste Yellow Tigers winnen en gaan door naar kwartfinales

Laura Heyrman en Charlotte Leys in actie op de Europese Spelen in Bakoe. De Yellow Tigers moeten wachten op het resultaat van Italië-Roemenië. © BELGA

In hun laatste poulewedstrijd op de European Games hebben de Yellow Tigers in de beslissende vijfde set een 3-8 achterstand opgehaald tegen Polen. Dankzij setwinst van Roemenië tegen Italië gaan de Belgische volleybalmeisjes door naar de laatste acht.

Met hetzelfde enthousiasme als tegen Azerbeidzjan begonnen de Tigers aan hun ochtendwedstrijd. Polen kreeg geen kans om meer dan één punt uit te lopen ondanks een sterk spelende Skawronska. Na de tweede technische time-out nam België onder impuls van Van Hecke die rol over. Een 15-16 werd omgebogen tot 21-18. Die voorsprong werd niet afgestaan: 25-22.

Set twee leek onmiddellijk de juiste weg uit te gaan voor de Belgen. Libero Courtois die geregeld geviseerd werd bracht alles vlot bij Van de Vyver en België liep uit tot 8-7. Charlotte Leys scoorde zes op tien in aanval maar Zaroslinska bracht Polen opnieuw in de wedstrijd. En het waren de Poolse midblokkers die op het einde het verschil maakten: 21-25.

Polen op zucht van winst

Opnieuw een vergelijkbaar spelbeeld in set 3. Op inzet en mentaliteit veegden Courtois en Leys veel ballen van de vloer. België kon een kloof van twee punten uitbouwen tot vier. Bij 16-12 leek België op weg naar een 2-1 voorsprong maar het was opnieuw Skowronska die de Tigers de das omdeed. Een nipte 23-25 in het voordeel van Polen.

Het licht leek uit te gaan in de vierde set waardoor de Belgen onmiddellijk tegen een achterstand van vijf punten aan. Strumilo viel in voor Vandesteene en gaf België even ademruimte. Een kwieke Aelbrecht bracht met een twee op twee in aanval en met drie kill blocks België langszij. De ingevallen Grobelna maakte het verschil: over 16-15 en 21-18 werd het 25-22.

Spannende tie-break

In de tie-break keek België als snel tegen een 1-5 en een 3-8 achterstand aan. Over en out, zo leek het. Een slechte receptie van de Polen gaf aanleiding tot een misverstand aan het net tussen Heyrman en Grobelna en Polen leek op weg naar een vlotte winst. Van op de opslaglijn bracht Charlotte Leys de Tigers naar 11-11 en één extra goeie opslag van Sarah Cools brachten de Belgen voor het eerst op voorsprong. De eerste matchbal werd nog ongedaan gemaakt maar na een goeie service van Vandesteene vloog de Poolse receptie over het net en het was Aelbrecht die de karwei klaarde: 16-14.

“Mooie evolutie op basis van wilskracht”

Charlotte Leys: “Ik ben supertevreden met het resultaat en het spelniveau tegen de Polen. Het is sterk van onze ploeg om in de vierde en de vijfde set een achterstand van zes of zeven punten bij te benen en om zelfs naar winst te gaan. Straf! Voor mij is het bijzonder om tegen de Polen te spelen. Omdat ik in Polen gespeeld heb, ken ik de ganse ploeg. Daarom is het voor mij echt speciaal om tegen de Polen te winnen. Ik was zelf extra gebeten om mijn punten te scoren tegen mijn ex-ploegmaats. Achteraf zag je dat Polen zwaar ontgoocheld was door dit verlies. Op dit toernooi maken we een mooie evolutie door. Het bewijs daarvan hebben we geleverd in de laatste twee wedstrijden waarin we hard gevochten hebben.”

Freya Aelbrecht: “Dit was een ongelooflijke vechtmatch en we zijn blijven gaan. Volgens mij was wilskracht hét woord van de wedstrijd en wees maar zeker dat wij wilskracht getoond hebben. Het was zalig om de eerste ronde met een positieve noot te eindigen. Nu is het fingers crossed omdat we de kwalificatie niet meer in eigen handen hebben. Met ons spel van de laatste twee wedstrijden verdienen we het om naar die kwartfinales te gaan, maar dan hadden we onze eerste wedstrijd tegen Italië niet mogen laten schieten. Mochten we ons niet plaatsen, denk ik wel dat we vertrokken zijn voor de rest van de campagne. Maar we blijven hier hopelijk nog wel even.”

Setstanden: 25-22, 21-25, 23-25, 25-22, 16-14.

België: Heyrman (9), Leys (22), Aelbrecht (20), Van Hecke (11), Vandesteene (11), Van de Vyver (3). Libero: Courtois. Kwamen in:

Biebauw, Wittock, Grobelna (8), Strumilo (3), Cools (1).