Els Vandesteene en Maud Catry kronen zich tot Belgisch kampioen beachvolleybal

Maud Catry en Els Vandesteene wonnen de finale van Katrien Gielen en Karolien Verstrepen. © VDB
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

In Knokke-Heist grepen Nina Coolman, Renée Verhulst en Anshel Ver Eecke nipt naast een medaille op het BK beachvolleybal. Els Vandesteene en Maud Catry keren wel huiswaarts met een gouden medaille op zak.

De helft van de halve finalisten bij de dames was West-Vlaams, maar onze provinciegenoten moesten elkaar wel meteen bekampen op zondag. Nina Coolman (Brugge) en Renée Verhulst (Hulste) moesten hun meerdere erkennen in Maud Catry (Kortrijk) en Els Vandesteene (Oostkamp) met 15-21 en 13-21. In de andere halve finale waren het zoals verwacht Katrien Gielen en Karolien Verstrepen die zich konden plaatsen, ten koste van Stephanie Van Bree en Lisa Van den Vonder. In de wedstrijd voor brons waren Van Bree en Van den Vonder wel met 21-15 en 21-14 te sterk voor Coolman en Verhulst, waardoor dit West-Vlaams team naast brons greep.

Vandesteene en Catry, die deze zomer voor het eerst een beachduo vormen, mochten zich dus wel opmaken voor de finale. Catry pakte in 2013 al de titel samen met Fien Callens, maar toch waren de West-Vlaamse dames de underdog tegen drievoudig Belgisch kampioen Katrien Gielen, die sinds dit jaar met Karolien Verstrepen aantreedt.

De supporters in Knokke-Heist konden zich in de eerste set alvast opwarmen aan het spelniveau en de spanning. Beide teams hielden elkaar lang in evenwicht tot de West-Vlaamse dames bij 28-26 de beslissing forceerden. In set twee kregen Vandesteene en Catry vleugels: ze liepen uit tot 16-11, maakten uiteindelijk af met 21-18 en mogen zich Belgisch kampioen noemen.

Geen West-Vlaamse medaille bij de heren

In het herentornooi was de West-Vlaamse hoop gevestigd op Anshel Ver Eecke, die een team vormt met Tim Lemmens, en de broers Louis en Lander Vandecaveye. Ironisch genoeg was het net Ver Eecke die zaterdag zijn voormalige ploegmakkers bij de jeugd uitgeschakelde en zo een plaats in de halve finales bemachtigde. De hoekaanvaller van Menen ging in de halve finale onderuit tegen de verliezende finalisten Yentl Van der Aa en Thomas Van Reeth en ook de kleine finale ging verloren. Mathias Blondeel en Jeroen Oprins waren met 15-21 en 18-21 te sterk, waardoor de beste West-Vlaming op plaats vier eindigde.

De Belgische titel ging zoals verwacht met 0-2-cijfers (15-21 en 16-21) naar Dries Koekelkoren en Tom van Walle, de enige professionele beachvolleyballers van België en tevens de partners van de West-Vlaamse volleybaldames Fien Callens en Maud Catry. Het duo greep net naast een olympisch ticket voor Rio, maar viert nu wel zijn derde Belgische titel op rij en vierde in totaal. Voor Tom van Walle is het zelfs al zijn zevende (!) nationale triomf.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier