Dominique Baeyens ziet spelers afhaken voor olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn

Redactie KW

De selectie die Dominique Baeyens maandag vrijgaf, telt een paar gedwongen verrassingen.

Maar liefst vier spelers stellen zich om diverse redenen niet beschikbaar voor het olympisch kwalificatietoernooi dat plaatsvindt van 5 tot 10 januari in Berlijn. Ook Roeselarespelers Dejonckheere, Tuerlinckx en Verhanneman blijven thuis. Arno Van de Velde maakt wel zijn opwachting na het forfait van Martijn Colson.

Aan de spelverdeling zien we met Matthias Valkiers (Menen) en Stijn D’Hulst (Knack) twee spelers in West-Vlaamse loondienst. Depestele stelt zich niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg, hij vindt dat het aan de jeugd is om het waar te maken. Zijn lichte blessure die hij zaterdag opliep in Roeselare heeft niets te maken met de niet-selectie. Depestele trainde maandag alweer gretig mee bij Asse-Lennik en besliste al weken geleden om de nationale ploeg (definitief?) voor bekeken te houden.

In het middencompartiment blijft Pieter Coolman een vertrouwd gezicht, hij krijgt nu wel het gezelschap van zijn piepjonge ploegmaat Arno Van de Velde.

Dominique Baeyens ziet spelers afhaken voor olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn

Op de liberopositie moest Stijn Dejonckheere, in normale omstandigheden basispion, bedanken voor zijn selectie omwille van diverse lichamelijke kwaaltjes.

“Het was geen leuke beslissing”, liet de Roeselaarse libero weten. “Maar ik moet gewoon naar mijn lichaam luisteren en dat zegt dat het rust nodig heeft. Vorige week bracht ik al anderhalve dag door in het ziekenhuis met een bacteriële infectie, dat was al een eerste signaal.” Verhanneman is er na Nieuwjaar ook niet bij maar dan wel om heel andere redenen: hij zal in de kwalificatieperiode genieten van zijn pasgeboren dochters Quinn en Jayda.

Hendrik Tuerlinckx stelde zich na een sabbatperiode weer beschikbaar voor de nationale ploeg, maar de opposite van Knack wordt dit keer links gelaten.

België, nummer 21 op de wereld, is in zijn A-poule met Duitsland (9), Polen (2) en Servië (12) het kleine broertje en zal al op een mirakel moeten rekenen om iets te rapen in Berlijn. Alleen de eerste twee ploegen spelen de halve finale tegen een andere klepper Rusland (3), Frankrijk (10), Bulgarije (7) of Finland (18) uit de B-poule. Wie de finale wint, gaat rechtstreeks naar Rio.

Baeyens begint op tweede Kerstdag aan de voorbereiding op het kwalificatietoernooi. Er staan nog twee oefenmatchen gepland tegen Europees kampioen Frankrijk (in Tours).

(MPM/Foto’s MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier