“Deze 3-0 is zeker geen ramp”, stelt Dominique Baeyens na de 3-0-nederlaag van de Red Dragons.

© VDB
Redactie KW

De Red Dragons gingen in drie sets kansloos onderuit tegen Canada. De Belgische nationale volleybalploeg moest duidelijk zijn meerdere erkennen. “Een moordende verplaatsing”, stelt coach Dominique Baeyens onomwonden. Enkele reacties.

Dominique Baeyens: “ik zag – niet abnormaal – weinig energie”

“Ik voelde al snel dat dit een heel moeilijk verhaal zou worden”, beoordeelde de bondscoach de wedstrijd, die weinig soelaas bood. “Ook op de ochtendtraining liep het niet echt lekker. In twee van drie sets hadden we zelden uitzicht op de overwinning. Maar ik maak niemand een verwijt. Dit is een moordende verplaatsing. Zo gaf de ploeg een lome indruk. We speelden te traag. Ik bespeurde weinig of niets van onze normale sterke explosiviteit. Het probleem van het grote tijdsverschil (- 9 uur) was duidelijk te merken. De 3-0 is zeker geen ramp. Na hopelijk een goede nachtrust zullen we er alles aan doen om de tweede wedstrijd naar onze hand te zetten.”

Frank Depestele: “de side-out werkte niet”

Spelverdeler Frank Depestele kon Belgium niet in de ‘winning mood’ houden. “Eerlijk gezegd: Canada haalde een zeer hoog niveau. Het was moeilijk voor ons, niet alleen door de vermoeidheid, maar omdat onze side-out niet werkte zoals het hoorde. Bovendien maakte Canada in eigen huis veel minder fouten dan in België. Ik denk dat weinige ploegen hier komen winnen. Over de derde set kan ik kort zijn: in Antwerpen kwamen we ook op achterstand, maar we beten door de zure appel. Dat lukte hier dus niet. Dat is het verschil tussen thuis en uit. Maar iedereen heeft zich, gezien de omstandigheden, stevig ingezet. Hopelijk slaat de balans in het tweede duel helemaal om.”

Matthijs Verhanneman: “we hadden een probleem: onze opslagdruk”

Matthijs Verhanneman staat in de World League op nummer één als beste receptieman van alle landen. Merkwaardig. Een hele eer voor de klepper uit Menen, hoekaanvaller bij landskampioen Roeselare. “Onze opslagdruk vormde vanavond het probleem. Te veel missers, ja. En Canada produceerde vier keer meer bloks: 13 tegen 4. Ik dacht dat het team in de derde set zijn ‘drive’ zou vinden. Maar dat werd een misrekening. Het is natuurlijk spijtig dat we die derde set niet pakken. We speelden eindelijk mee met de Canadezen, maar in de eindfase was er geen houden aan hun fameuze hoofdaanvaller Gavin Schmitt.”

Glenn Hoag: “World League is zwaarder dan WK”

De Canadese coach voelde zich gevleid met de Belgische felicitaties. “Ons systeem in block-defense werkte heel goed. De service nog niet echt, maar mijn ploeg had een opmerkelijk goede aanvallende focus. Mijn oordeel: vijf van twaalf wedstrijden zijn gespeeld: het doek is nog niet gevallen. De Red Dragons totaliseren evenveel punten als Canada, met name tien. Ik blijf België vrezen. Ik zal in mijn ploeg blijven hameren op een strikte discipline. Die is nodig om het moordende ritme en de verre verplaatsingen aan te kunnen. De World League is veel zwaarder dan het WK, dat op één bepaalde locatie wordt gespeeld. Pas in die omstandigheden krijg je tegenstanders op je menu met dezelfde fitheidsgraad. Dat lijkt me eerlijker als sportieve krachtmeting. Nu speelt reis-vermoeidheid een te grote rol.”

(MC – Foto Bart)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier