Dames VT Optima Lendelede winnen vijfsetter, maar VKt Torhout blijft wel aan de leiding

Redactie KW

De nummers 1 en 2 – die al afgescheiden van de rest van het peloton in eerste divisie staan – werd beslist in het voordeel van thuisploeg VT Optima Lendelede. Het had daarvoor wel vijf sets nodig tegen VKt Torhout. De Torhoutenaars behouden – met één wedstrijd meer gespeeld – wel de leiding in handen. Voor Lendelede was dit het eerste puntenverlies. De setstanden waren 25-20, 26-24, 19-25, 24-26 en 15-10.

De kloof tussen het topduo bedroeg voor de wedstrijd twee punten in het voordeel van VKt Torhout, maar VT Optima Lendelede had één wedstrijd minder op het actief. De rest volgt al op respectabele afstand, deze wedstrijd zou dus zeker een indicator zijn in het titeldebat.

VT Optima Lendelede startte met de zussen Lauren, Nymphe en Ruth Verrelst, Yasmine Tomme, Anke Allemeersch, Lies Lecluyse. Libero: Julie Vermander.

VKt Torhout met Karen Verhaeghe, Eva Verboven, Jozefien Dewulf, Celine Platteeuw, Celeste Deforche en Lindsey Windels. Libero : Luka Lescrauwaet.

Verschroeiende start van de thuisploeg

De Torhoutse supporters lieten zich meteen horen, maar moesten een ongelijke strijd aangaan om het plaatselijke tromgeroffel te overstijgen. De bezoekers waren het meest onder de indruk van de omstandigheden, want enkele receptionele foutjes leiden snel tot de 5-1. Het bezoekende punt werd mooi gescoord door Eva Verboven. Coach Marc Vanneste greep bij 6-1 in met een eerste time-out. Dat bracht niet echt veel zoden aan de dijk, de eerste tto werd bij 8-1 toegekend. Onder meer onder impuls van Karen Verhaeghe knabbelde Torhout aan de achterstand, een service van Jozefien Dewulf – vorig seizoen nog bij Lendelede – viel zeer nipt uit. Via 8-3 en opnieuw een time-out ging het naar 12-3, Daryl Roels werd ingebracht om het achterveld te versterken. Er was geen houden aan de Lendeleedse machine : ook een blok van Lies Lecluyse bleek dodelijk. De foutenlast bij de thuisploeg was nihil in de aanvangsfase.

Maar plots draaide de wedstrijd toch. Torhout knokte zich terug in de set met een punt van Celine Platteeuw : 15-6. De wedstrijd kreeg nu een ander gezicht, voor de tweede tto – bij 15-7- was het nu aan de thuiscoach Dries Wittebolle om zijn dames naar de kant te roepen. Maar plots slopen er wel fouten in het Lendeleedse spel, Torhout maakte ze met plezier af : 15-9. De tweede tto werd bij 16-10 toegekend. Coline Vincart werd ingebracht voor de service en dat rendeerde, maar een slimme plaatsbal van Verboven maakte een einde aan dit serietje en nu was het opnieuw aan Torhout om enkele punten op rij te maken : 19-13, tot de service van Celeste Deforche buiten ging. Vincart bleef aan de pass in de ploeg (i.p.v. Allemeersch) en Lendelede liep uit tot 22-13. Ook Linde Maertens was bij Lendelede in de ploeg gekomen, de 22-16 werd gecontesteerd door de thuisaanhang. Yasmine Tomme viseerde het dank en een blok van Karen Verhaeghe bracht haar ploeg nog dichterbij.

Linde Maertens en Coline Vincart ruilden opnieuw plaats voor Anke Allemeersch en Lauren Verrelst. De service van Platteeuw die out ging leverde bij 24-19 een eerste setbal op voor de thuisploeg. Het was Lauren Verrelst die het gaatje vond en de 25-20 tegen de grond mokerde.

Spannend slot van tweede set

In de tweede set was het meteen Lendelede dat het commando nam, Yasmine Tomme scoorde via het blok de 3-0 en even later ook de 4-0. De service van Lendelede viseerde ex-ploeggenote Jozefien Dewulf en een punt van de attente Lies Lecluyse leidde tot 8-3 bij de eerste tto in set 2. Het scenario van set 1 leek zich te herhalen, bij 9-3 vond de Torhoutse coach het welletjes en vroeg om een time-out. Via 10-5, 12-6 en 14-8 ging het naar een nieuwe time-out. Uit een moeilijke positie scoorde Yasmine Tomme de 16-10, goed voor de tweede tto. Bij de herneming was Torhout iets attenter en sloop dichter tot 17-15, Nymphe Verrelst scoorde opnieuw een punt, maar Lendelede kreeg het moeilijker. Bij momenten was er gevechtsvolleybal. Anke Allemeersch moest naar de kant en kon even zwaaien naar partner Jan Verhelst die boven de kleine de fles zat te geven. Bij 21-19 kregen we opnieuw een match, Lauren Verrelst viseerde het net, Dries Wittebolle vroeg een time-out bij 21-20. Linde Maertens kreeg even haar kans, Nymphe Verrelst verruimde de kloof opnieuw naar twee punten, bij Torhout was Kim Windels ingevallen. Via haar vingers werd de 23-21 op het bord gezet. Ook Liesbet Tack kreeg bij Optima haar kans, haar service strandde in het net. Een uitermate spannende rally eindigde met een punt van Linde Maertens en een eerste setbal op 24-22. De bal van Tomme ging uit, maar was volgens de thuisploeg aangeraakt. Maar ook in volleybal in de scheids de baas. 24-23 en time-out. De pas van Allemeersch eindigde tegen de antenne, Tomme zette bij 25-24 een nieuw setpunt op het bord, een aanval door het midden werd door Lies Lecluyse snoeihard tegen de grond gemept.

Kantelmoment in derde set

Kim Windels mocht bij Torhout ook aan de derde set beginnen. Ze scoorde ook het eerste Torhoutse punt. Een service van Celeste Deforche werd verkeerd ingeschat en opgewaardeerd tot een ace. Het setbegin liep nu meer gelijk op dan de twee voorgaande sets. Het was zelfs Torhout dat op voorsprong kwam (2-3), maar Lauren Verrelst op aangeven van zus Ruth leidde de thuisploeg naar 4-3. Kim Windels stelde snel weer gelijk. De eerste tto werd bereikt bij 8-6, de ploegen gaven elkaar in het begin van die derde set geen duimbreed toe. Jozefien Dewulf scoorde de 10-9 en op haar service en haar afronden werd het zelfs 10-10. De volgende opslag eindigde in het net, net als die van Ruth Verrelst. Karen Verhaeghe stelde gelijk bij 12-12.

Justine Calleeuw werd aan de service ingebracht en bij Lendelede wisten ze meteen waarom. Met onder meer een ace werd het 13-15, net voor de tweede tto achtte Dries Wittebolle het welletjes. Lies Lecluyse maakte een einde aan het momentum van Justine Calleeuw, Karen Verhaeghe zorgde er wel voor dat de Torhoutse meisjes bij 14-16 voor het eerst met een voorsprong naar een tto mochten. En toen ook de plaatelijke uitblinkers Yasmine Tomme in het blok strandde, werd duidelijk dat Torhout op weg was naar deelwinst.

Nymphe Verrelst werd ingeruild voor Linde Maertens. Een service van Karen Verhaeghe leidde zelfs tot 14-20, trainer-coach Dries Wittebolle probeerde het via een nieuwe time-out te doen kantelen. Coline Vincart kreeg opnieuw haar kans als setter en Jozefien Dewulf bleek haar draai helemaal gevonden te hebben. Bij 17-23 leek deze set gelopen. De eerste setbal bij 18-24 werd nog gered, maar daarna maakte Karen Verhaeghe het af : 19-25.

Matchbal niet verzilverd

Door twee missers in de receptie liep Torhout meteen 0-2 uit in set 4. Torhout had de touwtjes nu in handen, bij 1-4 riep Dries Wittebolle zijn troepen tot de orde, zijn collega-coach kon met plezier vaststellen dat de wedstrijd aan het kantelen was. Maar Lendelede toonde veerkracht. Enkele minuten later stond het immers 4-4. En een oplettende Nymphe Verrelst kon haar ploeg voor het eerst sinds lang weer op voorsprong zetten : 5-4. Bij 6-6 en 7-7 was alles opnieuw te herdoen. En na een spannende rally werd de eerste tto in set vier bij 7-8 toegekend. De 8-8 strandde in het gezicht van Jozefien Dewulf, die even van slag was bij het volgende punt. Bij 11-9 was er voor het eerst spraakje van een kloofje, de 12-9 werd fel gecontesteerd door de bezoekers, ook het volgende punt was voor de thuisploeg. Roels kwam Lindsey Windels vervangen en toen libero Lescrauwaet een service niet onder controle kreeg werd het 14-9. Een nieuwe service van Nymphe Verrelst bracht de bezoekende defensie in problemen, maar na een netfout van Lies Lecluyse kwam aan dit mooie rijtje een einde. Torhout herpakte zich wat : 15-11 en opnieuw een time-out. De 16-12 (tto) werd door Yasmine Tomme op het bord getimmerd. Opnieuw zeilde een service van Lies Lecluyse buiten, Jozefien Dewulf deed haar na : 17-13. Lindsey Windels etaleerde haar aanvalskracht, de kort ingevallen Vincart moest weer haar plaats afstaan aan Allemeersch.

Bij 18-16 knokte Torhout zich weer in de wedstrijd, de services van Eva Verboven bleken moeilijk onder controle te krijgen. Opluchting bij Lendelede toen Nymphe Verrelst de 19-17 tegen het parket hamerde. Maar opnieuw Lindsey Windels bracht haar ploeg op één punt : 19-18. De daaropvolgende service sloeg ze wel in het net. Duidelijk zichtbare opluchting bij Lies Lecluyse bij de 21-19. Na de time-out scoorde Kim Windels de 21-20, Jozefien Dewulf balde de vuist nadat ze ze gelijkstelde. Bij 22-22 was de spanning te snijden. Bij 22-23 ijsbeerde Dries Wittebolle, Yasmine Tomme hield haar team in de race : 23-23.En een blok Yasmine Tomme-Ruth Verrelst leverde zowaar de eerste matchbal op bij 24-23. Tomme strandde daarbij in het blok : 24-24. Een nieuw sterk Torhout-blok zorgde voor een eerste Torhoutse setbal. En die was meteen de goede via Lindsey Windels. VKt was zo zeker van een punt en de leiding in eerste divisie, het betekende sowieso ook het eerste puntenverlies van VT Optima Lendelede dit seizoen.

Indrukwekkende opslagreeks Nymphe Verrelst

Lendelede toonde dat het niet van slag was en liep vlot 3-0 in set vijf, coach Marc Vanneste maakte al gebruik van zijn eerste time-out. Met opnieuw Nymphe Verrelst aan de opslag ging het naar 7-0. De kloof leek al gemaakt in deze tiebreak, maar een ace van Jozefien Dewulf bracht haar ploeg terug tot 7-3. Opnieuw een time-out van de thuisploeg, virtueel op een punt van de tto. De kampwissel gebeurde bij 8-3. Lindsey Windels sloeg buiten in 10-4. Bij 13-8 strandde Linde Maertens in het net, maar Nymphe Verrelst dwong een matchbal af. Die was nog niet de goeie, maar bij 15-10 was het toch zo ver via… Nymphe Verrelst.

Het publiek had kunnen genieten van een mooie wedstrijd met wisselende kansen. VKt Torhout blijft aan de leiding, VT Optima Lendelede sluipt een puntje dichter en is met één wedstrijd minder gespeeld virtueel leider.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier