Cubaanse piepjonge volleymeisjes geen partij voor Belgische vrouwen

© VDB
Redactie KW

België – Cuba werd 3-0, met 25-15, 25-12 en 25-16 als weinig aan de verbeelding overlatende setstanden.


© VDB

Nadat in de late namiddag enkele merkwaardige uitslagen te noteren waren op de eerste dag van het WK volley in Italië (Dominikaanse Republiek – Duitsland 3-2 en in de groep van België: Azerbaidjan – Japan 3-2 !) mochten de Yellow Tigers zich niet laten verrassen door een erg jonge Cubaanse ploeg, die pas de avond voordien laat was toegekomen. Een gemotiveerde en geconcentreerde Belgische ploeg hield echter de ganse match de teugels strak in handen en stak nog vrij gemakkelijk de eerste WK-zege na 36 jaar op zak.

Overtuigende start

De Belgische vrouwen – met Catry en Ruysschaert in de tribune – startten alleszins overtuigend via geplaatste opslagen van Dirickx en punten van Heyrman, Leys en Vandesteene. Die riante 5-10 voorsprong konden ze rustig behouden, omdat de Cubaanse vrouwen zich regelmatig op een foutje lieten betrappen. Na 15-8 benutte Els Vandesteene optimaal de side-out, Van Hecke richtte schade aan van achter de opslaglijn en het blok functioneerde meestal perfect: 20-10 en even later eerste setwinst waren het resultaat.

Cubaans gevaar van een 14-jarige

Van Hecke en Vandesteene lieten van bij het begin van de tweede set geen twijfels bestaan over hun bedoelingen en brachten de Cubaanse verdediging eens te meer in de problemen (8-4 en 12-6). Dirickx speelde in een zetel, omdat ook Courtois en de andere verdedigsters zelden receptieproblemen kenden. Via aces van Van de Vyver en Van Hecke naar een nieuwe maximale 19-9 voorsprong en ook deze set werd uiteindelijk vrij gemakkelijk door de Yellow Tigers buit gemaakt. Het enige Cubaanse gevaar kwam van de… 14-jarige Vargas! Cuba bezat slechts twee speelsters van meer dan 23 jaar in de ploeg. Het was dus een strijd van jonge meisjes tegen volwassen vrouwen.

Een ongelijk strijd zo bleek ook in de derde set. Vargas had bij 0-1 wel het enige Cubaanse winstmoment vastgelegd, maar Vandesteene, Bland en Leys zorgden even later voor een geruststellende 8-4. Heyrman werd enkele keren perfect uitgespeeld en Van Hecke gaf er nog een lap op, zodat de Cubaanse meisjes eraan waren voor de moeite.

(MC)

>> België speelde met: Dirickx, Bland, Heyrman, Leys, Vandesteene, Van Hecke, libero Courtois. Kwamen in: Coolman, Van de Vyver,

>> Cuba: Gonzalez, Rojas, Vargas, Hernandez, Lescay, Matienzo, libero Borrell. Kwamen in: Moreno, Alvarez,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier