Brugse volleyspeler Kamiel Hoskens neemt deel aan de FISEC-spelen

Kamiel Hoskens
Redactie KW

Enkele weken geleden kreeg Kamiel Hoskens (17) een leuk mailtje in zijn inbox. De speler van volleybalploeg Olva Brugge B werd opgeroepen voor de Vlaamse ploeg die binnenkort de geel-zwarte kleuren van Vlaanderen mag verdedigen op de FISEC-spelen die dit jaar doorgaan in het Limburgse Genk. “En dat had ik totaal niet verwacht.”

Fédération Internationale Sportive de l’Enseignement Catholique, of kortweg FISEC is een jaarlijks sportgebeuren dat deze maal voor het eerst in dertig jaar in ons land zal plaatsvinden. Gedurende zes dagen zullen jongeren tussen 15 en 17 jaar zich meten in verschillende sportdisciplines waaronder volleybal. “Het was wel een verrassing voor mij toen ik opgeroepen werd voor deze ploeg”, stelt de opposite van OLVA B. “En zeker toen ik bericht kreeg dat ik effectief mocht aantreden met de ploeg na de selecties. Dat had ik totaal niet verwacht. Het afgelopen seizoen met OLVA in eerste provinciale was niet goed. We eindigden op de laatste plaats en zakken daardoor naar tweede. De reden hiervoor is dat we eigenlijk geen echte ploeg tussen de lijnen kregen. De mix tussen de ervaren spelers en de jongeren, waarbij ik mezelf reken, heeft nooit gepakt. Maar ik ben blij dat vanaf volgend seizoen het bestuur de kaart van de jeugd zal trekken en we met een nieuw jong team aan de slag zullen kunnen in tweede provinciale”

Maar eerst moeten de Vlaamse kleuren nog verdedigd worden op de FISEC-games die zullen starten met een openingsceremonie op zondag 15 juli. “Het niveau van onze Vlaamse ploeg ligt wel hoog, heb ik gemerkt tijdens de trainingen. De technische staf verwacht wel dat we een medaille in de wacht slepen. Als ik mij niet vergis, was dit vorig jaar goud en dit zou deze maal opnieuw wel eens zo kunnen zijn. We werden ingedeeld in een groep met Nederland, Portugal en de Waalse ploeg en als klap op de vuurpijl mogen we op zondag tijdens de eerste competitiedag dan nog starten tegen onze Waalse broeders ook. Het wordt ongetwijfeld een leuk tornooi.”

Na deze FISEC-games komt de focus terug volledig bij OLVA. “Dit jaar zal het volleybal nog makkelijk te combineren zijn met de studies, want ik vat nu mijn laatste jaar humaniora aan in het Sint-Andreasinstituut aan de Garenmarkt. Maar het jaar daarop wil ik toch hogere studies aanvatten en hopelijk kan ik dit combineren met mijn sport. Mijn ultieme droom is wel om ooit het A-team te bereiken in divisie. Dat moet wel mogelijk zijn. Maar ik zie wel, eerst dit jaar goed doorkomen met onze nieuwe ploeg in tweede provinciale.” (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier