Belgische Volleybal Liga blijft het beleid van de bond aanklagen

Een beeld uit de wedstrijd tussen Knack Roeselare en Prefaxis Menen. © VDB
Redactie KW

De Belgische Volleybal Liga stuurde voor de tweede keer in vier dagen een persbericht de wereld in om de werking van de volleybalbond aan de klagen.

“Iedereen heeft de reactie van de Volleybal Bond kunnen lezen na de uitspraak in kortgeding: “De rechter verklaarde de zaak ongegrond en we zijn tevreden met deze uitspraak”, staat er te lezen in het nieuwe persbericht. “De kalender van de play-off-finale zal dus deze zijn zoals door de bond opgelegd, met name vijf intense matchen om de kampioenstitel toe te kennen in negen dagen, Terwijl de Italiaanse Liga daar negentien dagen voor nodig acht.”

Onverantwoord

“De clubs en de spelers hebben dit al als waanzinnig bestempeld voor de fysieke belasting na een zwaar seizoen. De twee finalisten zullen dit seizoen vijftig wedstrijden gespeeld hebben, terwijl de twee laatste clubs van de Liga er maar 25 moesten afwerken. Erger, na deze vijf wedstrijden kunnen de meest belaste spelers nog opgeroepen worden voor een 25-tal interlands. De rechter heeft beslist dat de bond het bij het rechte eind had, maar de Liga en de clubs blijven erbij dat dit onverantwoord is ten opzichte van de gezondheid en het welzijn van hun spelers. De bond neemt hierin wel een zeer belangrijke verantwoordelijkheid indien er tijdens deze activiteiten blessures voorkomen die door rust hadden vermeden kunnen worden.”

De clubs beseffen meer dan voorheen dat de bond geen respect noch kennis heeft van hun realiteiten

“Heeft de rechter dan echt geen rekening gehouden met de argumenten van de clubs? De rechter neemt in kortgeding met name inhoudelijk geen enkel standpunt in. Hij heeft gewoon gesteld dat de Liga eerst de interne rechtsmiddelen had moeten uitputten (lees: aan de juridische commissie van de bond de vraag had moeten stellen of de bond terecht de kalender heeft gewijzigd). Je moet geen helderziende zijn om te raden wat de uitslag van deze interne procedure zou geweest zijn. Vanuit een ivoren toren en met de bobo’s van de bond kan daar geen twijfel over bestaan. Daar had de Liga trouwens eerst het BAS voor aangesproken, maar dat wou de bond dan ook niet.”

Geen respect

“Bovendien is de rechter er ook vanuit gegaan dat het competitiereglement waaruit blijkt dat de Raad van Bestuur van de bond niet bevoegd is om een kalenderwijziging aan te brengen een reglement is eigen aan de Liga en dus niet weerlegbaar ten opzichte van de bond. Wat natuurlijk niet juist is gezien dit competitiereglement door de bond zelf werd opgesteld. De clubs beseffen meer dan voorheen dat de bond geen respect noch kennis heeft van hun realiteiten. De kalender van de bond zal dus opgelegd gevolgd moeten worden, omwille van één U21-speler die ter beschikking moet gesteld worden van de nationale selectie (Thomas Konings onder contract bij Knack Roeselare) en de opgeroepen senioren die sowieso pas op 13 mei zullen vrijgegeven worden.

Professionele standaarden

Na de finale van de play-offs, wanneer de kampioen gekend is, zullen de betrokken clubs samen met hun juridische raadgevers de volgende stappen bepalen om van de bond een delegatie te bekomen om de competitie volgens professionele standaarden te kunnen organiseren. Ondertussen kijkt men uit naar de spannende matchen van deze finale en kunnen wij alleen maar hopen dat de fysieke integriteit van de spelers niet in gevaar komt.”