Belgische opslagdruk levert geen setwinst op voor Yellow Tigers

Charlotte Leys © BELGA

Opnieuw geen setwinst voor de Yellow Tigers in de sterkste landencompetitie van de wereld. Nederland had het wel lastig met de Belgische opslagen maar compenseerde dat ruimschoots in aanval en blok. Het werd 0-3 voor Nederland in het duel van de Lage Landen. Zaterdag is thuisland Rusland de nieuwe tegenstander in Kaliningrad.

Met Plak aan de opslag maakt Nederland snel een grote kloof (3-9). Neyt vervangt De Tant als libero en de set vernauwt even tot een zuiver opslagspel: drie opeenvolgende Nederlandse missers en aces van Leys en Aelbrecht. Dankzij goed verdedigend werk van Neyt, een killblock van Grobelna en een krachtige aanval van Herbots staat het weer gelijk (12-12). Nederland probeert uit te lopen maar twee aces van Leys houden de Tigers in de set. Bij 19-19 wappert de lijnrechter met zijn vlag omdat hij de aanval van Aelbrecht tegen de antenne had gezien. De lichaamstaal van de eerste scheidsrechter suggereert anders. De challenge van Vande Broek geeft de Belgen gelijk. Geen antenne en geen punt voor Nederland, maar ook geen punt voor Aelbrecht die haar aanval wel had gescoord. Het volgende punt scoort Aelbrecht opnieuw maar daarna valt het stil bij de Belgen en scoort Plak haar achtste punt van de set, goed voor setwinst (22-25).

Aanvallend Nederland moeilijk af te stoppen

Vande Broek start in set 2 met Van Gestel in de plaats van Herbots, ook Neyt blijft op het veld. Tot 10-10 geven beide ploegen niets toe maar daarna resulteert de Nederlandse druk in aanvalsfouten van Grobelna en Leys. Met een killblock op Leys wordt de voorsprong 12-18. De Tigers vinden geen antwoord op de aanvalsvariatie van Daalderop en Balkestein (15-22). Lemmens prikt nog tegen op eerste tempo (18-24) maar het is Balkestein die met een slimme aanval ook de tweede set oranje kleurt (19-25).

Opnieuw Herbots in plaats van Van Gestel bij de Belgen. Leys serveert de Tigers naar 4-0. De 19-jarige Daalderop zorgt voor de aansluiting van de Nederlanders (6-5) maar twee missers van Plak geven België een voorsprong bij de eerste technische time-out (8-6). De Belgen lijken die voorsprong te houden na een killblock van Aelbrecht op Plak (10-8). De Kruijff neemt Nederland op sleeptouw (13-13) en twee aanvallende punten van Plak zorgen voor de 14-17. Van Gestel komt in voor Herbots en serveert de Tigers naar 18-18. Balkestein blijft haar handigheid tonen in aanval (19-23), Grobelna countert nog met enkel powerballen maar het typeert het einde van set drie dat opnieuw Balkestein het gaatje in het Belgische blok vindt (21-25).

Belgische off-day

Charlotte Leys: “Vandaag was een totale off-day voor ons. Op geen enkel moment hadden we grip op Nederland. We moeten nu naar onszelf kijken, een goeie evaluatie maken om morgen weer positieve vibes te hebben om tegen Rusland te spelen.”

Lisa Neyt: “Beide ploegen hebben niet hun beste niveau gehaald. We zetten heel goede opslagdruk maar het was jammer dat we daar niet meer mee hebben kunnen doen om de match naar onze hand te zetten.”

Setstanden: 22-25, 18-25, 21-25.

België: Van de Vyver (1), Herbots (7), Lemmens (5), Grobelna (13), Leys (7), Aelbrecht (9). Libero: De Tant, Neyt.

Kwamen in: Van Gestel (1), Biebauw, Guilliams, Van Sas.