Belgische meisjes na 3-2 zege tegen Tsjechië dicht bij plaats in halve finales

Laure Flament, hier aan de slag bij VDK Gent (in het blauw) © BELGA
Redactie KW

Het zag er slecht uit voor de jonge Yellow Tigers toen ze tegen de rechtstreekse concurrent voor de tweede plaats in hun groep op een 0-2 achterstand kwamen, maar dankzij een sterke prestatie zetten ze de scheve situatie recht met een 19-25, 23-25, 25-23, 25-19 en 15-8 zege tot gevolg.

Als de Belgen donderdag ook van rode lantaarn Bulgarije winnen, zijn een plaats in de halve finales en een ticket voor het WK in Peru in augustus een feit.

België speelde met Lisa Van den Vonder, Silke Van Avermaet, Charlotte Coppin, Hanne Coppens, Britt Herbots, Manon Stragier en libero Amber De Tant. Laure Flament, Lotte De Quick en Justine D’Hondt kwamen in.

Na drie zeges en een nederlaag staan de Belgen met 8 punten op de tweede plaats in groep II, na Turkije (11) en voor Polen (7), Tsjechië (6), Nederland (3) en Bulgarije (1). De eerste twee van de groep plaatsen zich voor de halve finales, de derde en vierde spelen om de plaatsen vijf tot acht. Als de Belgen tweede worden in hun groep, treffen ze in de halve finales Servië, dat al zeker is van de groepswinst in groep I.

Fien Callens : Door te veel rechtstreekse fouten te maken, sloop er twijfel in het spel

Fien Callens was opgelucht na de 3-2. “In het begin maakten we te veel fouten tegen de organisatie,” vertelt de coach. “Van zodra we die aanpakten, kwamen we terug in de wedstrijd.”

“De problemen lagen vooral bij de opslag, het blok en de verdediging. Door te veel rechtstreekse fouten te maken, sloop er twijfel in het spel. Dat maakte dat we Tsjechië bijna drie sets moesten achtervolgen. Maar onze tegenstander was ook aanvallend sterk. Ze gingen voor elk punt terwijl wij schrik hadden om fouten te maken.”

“We voerden enkele positiewissels door, toch was het pas bij het einde van de derde set dat de taken werden uitgevoerd zoals dat gevraagd werd. Zo kwamen we in ons spel. Nadat we die derde set pakten, wist ik dat de zege ook voor ons zou zijn.”

“Ik ken mijn speelsters en wist dat dit hen een boost zou geven. Van zodra ze van eigen sterkte uitgingen, kwamen we op dreef. Het doet wel enorm veel deugd dat we ons konden herpakken,” besluit Callens.

Laure Flament : Door beetje bij beetje dichter te komen, groeide ook het vertrouwen en gingen we er terug volledig in geloven

Laure Flament viel in het derde spelletje in. Op dat moment stonden de Belgen 2-0 in het krijt en leek ook de derde set verloren te gaan. “Ik wist dat het moeilijk ging worden. Er zat wel wat twijfel in de ploeg, maar ik wist dat ik niks te verliezen had.”

“Op dat moment dacht echter niemand dat we nog konden terugkeren, ook ik niet. Door beetje bij beetje dichter te komen, groeide ook het vertrouwen en gingen we er terug volledig in geloven. Dat heeft ons gered en op die lijn zijn we dan ook doorgegaan in de laatste twee sets.”

Bij het begin van de tiebreak zorgde Flament voor enkele belangrijke punten. “Op sommige momenten moet je gewoon rustig proberen te blijven en dat was wat ik deed. Als je op dat moment de puntjes begint te tellen, krijg je stress en dat helpt je zeker niet vooruit.”

“Ik wist dat ik het toernooi niet als basisspeelster begon, aangezien de concurrentie op mijn positie moordend is. Daarom wilde ik me klaar houden voor wanneer ik iets kon bijbrengen op een mindere dag. Ik ben blij dat ik dat vandaag heb kunnen doen,” lacht Flament.

(MC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier