Belgische juniores zevende op het EK in Györ (Hongarije)

30/04/17 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:15

"Een plaats bij de top-8 van Europa is de doelstelling voor de Belgische juniores op het EK in Györ," had coach Mieke Moyaert vooropgesteld. In dat opzet waren de Junior Red Dragons geslaagd. Maar eens je zo ver bent, wil je meer. Kwalificatie voor het WK zat er gisteren niet in tegen Frankrijk, maar de mogelijkheid om deel te nemen aan het EYOF bleef bestaan mits winst op een vroege, zonnige zondagochtend tegen Finland. Onze juniores hadden de les begrepen en met het enthousiasme uit het begin van het toernooi plaatsten zij zich knap zevende en mogen ze van 23 tot 30 juli terugkomen naar Györ voor het EYOF (European Youth Olympic Festival).

Belgische juniores zevende op het EK in Györ (Hongarije)

© sporza

In de eerste set verliep het bijzonder evenwichtig met langs Belgische kant ferm tegenwerk van Peters, Lallemand en Vanneste tegen het sterke Finse blok en het aanvallend scorewerk van Nikula. Details beslisten weer over de setwinst en dat was deze keer een iets grotere foutenmarge bij onze landgenoten.

Maar zeker geen hangende hoofden bij de Belgische juniores, die in de tweede set de Finnen dadelijk bij de keel grepen: Peters weer in een glansrol op de beslissende momenten, kill-blocks van Brems en Van Lommel en een voortreffelijk ingekomen Jome Vandamme zorgden voor een 11-16 voorsprong. Toen de Finnen tot 19-20 terug kwamen, verscheen Dries Van Lommel net op tijd weer op het terrein en Berre Peters deed de rest.

Vandamme leek te groeien in het toernooi, Van Lommel sloeg met een ace opnieuw een 6-8 voorsprong bij mekaar, maar ondanks het schitterend verdedigend werd van libero Tim Verstraete zorgden individuele foutjes en Finse hoekaanvallen voor een ommekeer tot 15-10. Maar weer Vandamme, een uitstekend verdelende Kobe Brems en natuurlijk Peters en Vanneste brachten weer lachende gezichten bij 17-18. Als ook Fischer een blokje plaatste en zelfs 'youngster' Plaskie enkele keren tot scoren kwam, was de tweede Belgische setwinst een feit.

De Finnen geraakten de kluts kwijt bij zo veel enthousiasme bij hun tegenstanders (4-8) en stapelden even de fouten op (8-16). Het was volop genieten bij de Belgische juniores, die toch wel op een mooi toernooi mogen terugblikken met een jonge, gedisciplineerde ploeg. De inbreng van de ganse staff was daar niet vreemd aan. De zevende plaats in dit hoge Europese gezelschap was dan ook meer dan verdiend na dit orgelpunt tegen Finland, winst tegen Bulgarije, Hongarije en twee briljante sets tegen finalist Italië. Het was dan ook niet toevallig dat uitgerekend uitblinker Berre Peters het toernooi met een geslaagde smash mocht afsluiten.

Finland - België 1-3 (25-22, 20-25, 19-25, 15-25)

De Belgische ploeg: Fischer 6, Brems 2, Peters 17, Van Lommel 13, Lallemand 3, Vanneste 16, libero Verstraete. Kwamen in: Plaskie 4, Van Hoyweghen, Vandamme 13.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!