België pakt knappe bellezege tegen Frankrijk op EK volley U20 in Kortrijk

Verstraete schreeuwt het uit nadat zijn ploeg de eerste set pakt. © MPM
Redactie KW

Op de tweede speeldag van het EK U20 in Kortrijk hebben de Young Red Dragons spectaculair gewonnen van Frankrijk.

Bij de Belgen stonden met kapitein Matthieu Vanneste, libero Tim Verstraete en opposite Mathijs Desmet drie West-Vlamingen in de basis.

Droomstart voor de Belgen, die de Fransen destabiliseerden met verraderlijke opslagen. Na de 7-11-voorsprong kwamen ze dan zelf receptioneel in de problemen, waardoor het weer helemaal in evenwicht kwam. De Fransen namen blokkerend het commando over en Vanneste en Desmet botsten ook tegen de blauwe muur: 17-15. De ingevallen Bossée trad dan op als stoorzender en Frankrijk wist het weer even niet meer. Na een spannend slot zette Roeselarespeler Desmet dan toch de 0-1 op de bordjes.

In set twee lieten Desmet en zijn maats weer knappe dingen zien. Bij 10-14 leken ze alweer aardig op weg naar setwinst, maar de Fransen staken serverend een tandje bij, België weer even in moeilijkheden. Berre Peters zette de 22-24 achter zijn naam. De bal nadien tipte Frankrijk domweg buiten.

Frankrijk wereldkampioen

Aanvallend liep het opeens minder lekker voor de jongens van Kris Eyckmans en Les Bleus verzamelden zo een bonus van vijf punten bij elkaar (11-6). De Belgische kopjes ook naar beneden en dat gaf de tegenstander de kans om de kloof nog uit te diepen. De dubbele wissel van Eyckmans zou de schade niet meer beperken: van 17-11 naar 20-11. Ondertussen hadden de Fransen in het voetbal zich tot wereldkampioen gekroond. Dubbel feest dus.

De 4-1 en de 9-3 beloofden niet veel goeds voor de roodhemden. Toch nog even grote vreugde wanneer Peters op de wijze van Ngapeth achterwaarts tot scoren kwam. Het inspireerde niet tot een revival. Via 16-9 spurtten de Fransen naar setwinst en 2-2.

Gevechtsvolleybal

Met heel veel gevechtsvolleybal probeerden De Red Dragons de tiebreak goed in te zetten, maar het was Frankrijk dat op 4-2 sprong. De ace bij 6-3 kwam ook wel erg ongelegen. En toch waren de jongens van Eyckmans nog niet dood. Twee opeenvolgende missers van de tegenstander waren zelfs goed voor 8-8. Ook de spectaculaire 11-9 van Cardin kwamen de Belgen te boven: 12-12 na een punt middendoor van Van Lommel, de 12-13 zorgde zelfs weer voor een vreugdedansje. Vanneste zette met een geslaagde aanval de zaal helemaal op stelten: 12-14. Van Lommel blokte België naar het delirium.

Maandagavond om 20 uur spelen de jonge draken tegen Turkije. De eerste vier van de poule gaan verder naar de eindfase zaterdag en zondag in Den Haag. De eerste twee uit deze poule spelen de halve finales tegen de eerste twee van de andere poule die momenteel in Ede aan het werk is. Zij zijn ook geplaatst voor het WK later dit jaar.

(MPM)

Uitslag: 2-3

Setstanden: 23-25, 22-25, 25-15, 25-16 en 13-15

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier