Achtste vertrekker bij Hermes Oostende, sportieve cel reageert furieus

Redactie KW

De aanloop naar de subtopper tegen VDK Gent verloopt verre van vlekkeloos bij de kustploeg, die nochtans dicht bij een Europees ticket staat.

Hermes Oostende staat na twee overwinningen in drie play-offwedstrijden op een knappe vierde plaats. Dit weekend kan het zelfs over VDK Gent naar de derde plaats in het klassement wippen, als ze de Oost-Vlamingen in eigen huis kloppen. Bij de top van de club zouden ze Gent maar wat graag puntenloos huiswaarts sturen. Oostende is de voorbije weken, vaker dan het hen lief is, in aanraking gekomen met de club uit de Oost-Vlaamse hoofdstad. Eerder al werden speelsters, waarmee Hermes een mondeling akkoord had, voor hun neus weggekaapt door Gent. Middenspeelster Iris Vandewiele, één van de weinige West-Vlaamse meisjes in de kern, koos bovendien al voor een stap hogerop richting de Arteveldestad.

Sportief manager Steven Van Goethem: “Mes in de rug”

Gisteravond volde de druppel voor Hermes. Opposite Paulien Neyt, waarmee de club al een mondeling akkoord had voor een verlengd verblijf en die dé opvolgster moest worden van de afscheidnemende sterkhoudster Anja Van Damme, kondigde onverwachts haar vertrek aan. Haar bestemming? U raadt het al, Gent.

“Wij zijn absoluut razend door de manier van werken bij sommige speelsters, die ons beliegen langs alle kanten”, klinkt het bij een gedesillusioneerde sportief manager Steven Van Goethem. “Dit is speelster nummer acht die ons verlaat. Hierbij stel ik mij ook de vraag of deze speelsters zich nog wel honderd procent gaan geven bij Hermes voor een Europees ticket, terwijl ze volgend jaar naar concurrenten Gent en Oudegem trekken. Wij als club doen dagelijks ons best voor de ploeg van volgend jaar en dan krijg je een mes in de rug. We zijn er zeker niet mee gediend dat ze ons komen leegplukken en allerlei beloftes doen.”

Europees ticket wenkt voor Hermes

Ondanks de zware ontgoocheling en de moeilijke voorbereiding op het duel met Gent, geeft de sportief manager ook een positieve noot mee. “We moeten het wel positief bekijken, want eerstdaags verwachten we toch een doorbraak in sommige transferdossiers.” Daarnaast staat Hermes ook al dicht bij een Europees avontuur, wat het grote doel was aan de vooravond van het huidige seizoen. Oostende telt al zeven punten voorsprong op nummer zes Amigos Zoersel, terwijl de top vijf straks Europa mag intrekken.

“Officieel heeft België recht op vijf Europese tickets voor volgend seizoen: één voor de Champions League, tweemaal CEV Cup en tweemaal Challenge Cup”, legt voorzitter Philippe Develter deze week uit in De Zeewacht. “Als de landskampioen weigert deel te nemen aan de Champions League, wat zeer waarschijnlijk is wegens heel duur en de strenge eisen, dan zou dat terugvallen naar vier tickets en treedt de kampioen in een lagere cup aan. Aangezien er geen overschot is aan Europese deelnemers in de eerste ronde kan en zal België echter altijd een wildcard krijgen in ruil voor de niet-deelname aan de Champions League. Zo komen we terug op vijf deelnemers. Voor ons zou dat uiteraard goed uitkomen, want enkel Zoersel achter ons houden moet zeker mogelijk zijn.”

(Arjan Desante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier