Voetbalstadions nog lang niet toegankelijk voor supporter met beperkingen

Redactie KW

In de Belgische voetbalstadions, ook de West-Vlaamse, is er vaak een gebrek aan duidelijke informatie voor supporters met een handicap. Dat blijkt uit een onderzoek op initiatief van Intro, een vzw die evenementen toegankelijk wil maken voor mensen met een handicap.

Heel wat clubs blijken bouw- of verbouwingsplannen te hebben en gaan steeds meer rekening houden met de toegankelijkheid, maar ze zeggen dat de stadions er morgen nog niet zullen staan.

Verschillende clubs leverden wel inspanningen: zo werd in Kortrijk een verlaagde toog geplaatst, zodat rolstoelgebruikers zelfstandig drank kunnen bestellen en op Club Brugge werd een blindentribune gerealiseerd voor supporters met een visuele handicap.

Toch is er volgens Intro nog veel werk aan de winkel: er is vaak een gebrek aan duidelijke informatie voor supporters met een handicap. Ook zijn er niet altijd voldoende voorbehouden parkeerplaatsen en zijn de looproutes van parking tot stadion slechts uitzonderlijk
obstakelvrij.

Een ander probleem is dat rolstoelgebruikers vaak moeten plaatsnemen op hetzelfde niveau als het speelveld, waardoor er voor hen slechts één speelhelft zichtbaar is.

Intro wil nu ook de supporters met een handicap vragen om zich te verenigen. “Het is wenselijk dat elke eerste klasse club een eigen supportersvereniging heeft voor personen met een handicap”, klinkt het.

(jv/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier