Zulte Waregem wint zonder imponeren en is opnieuw leider

Tom Van Houtte

Met een doelpuntje in elke helft versloeg de thuisploeg Lokeren met 2-0-cijfers. Essevee mocht zich wel gelukkig prijzen dat een zwak Lokeren niks aanving met het wel erg matige spelpeil na de rust.

Esseveecoach Francky Dury greep na de 3-0-nederlaag van vorige week op AA Gent niet in, maar gaf voor de tv-camera’s wel aan dat de elf die aan de aftrap verschenen tegen Lokeren hun basisplaats moesten zien te verantwoorden aan de jongens die tot de bank werden veroordeeld.

In de openingsminuten was Christophe Lepoint de gevaarlijkste man op het veld. Eerst kwam hij net te laat om een voorzet van Alessandro Cordaro in doel te glijden, vervolgens viseerde hij het zijnet en even later kopte hij een hoekschop in de armen van de bezoekende doelman Copa.

Cordaro in één tijd

Lokeren kwam amper tot kansen en moest lijdzaam toezien hoe Cordaro op het kwartier de 1-0 in één tijd voorbij Copa vlamde. De gemeten voorzet kwam van – u raadt het al – Onur Kaya. Bij die openingstreffer was de Lokerendefensie in geen velden te bespeuren.

Nadat Davy De fauw het leer over de Lokerse kooi had gekopt noteerden we eindelijk de eerste echte kans voor de bezoekers, maar Mijat Maric ving te weinig aan met een vrijschop van Ayanda Patosi waarop de volledige thuisverdediging zich miskeek.

Vijf minuten voor rust verzuimde aanvoerder Mbaye Leye de score uit te diepen. Door geklungel bij de bezoekers kreeg hij de bal plots panklaar in de voeten. De Senegalees was echter zo verrast dat hij het leer simpel binnen het bereik van Copa tikte.

Bryan Verboom verscheen bij het begin van de tweede helft op de linksachter in plaats van Brian Hamalainen, die met fysieke hinder in de kleedkamer was gebleven. Na rust bleven we lang op onze honger. Kort voor het uur schrikte Kilian Overmeire het indommelende stadion op met een hard afstandsschot, maar Kenny Steppe gaf geen krimp.

Geknoei van Marrone

Was het van niet beter kunnen bij Zulte Waregem, er ging in elk geval niet veel dreiging meer uit van Dury z’n armada. Toen Luca Marrone de bal zomaar meegaf met een bezoeker, moest Timothy Derijck al zijn talent uit de kast halen om de Lokerse gelijkmaker te vermijden. Aan de overzijde nam de ingevallen Verboom de bal in één tijd op de slof, maar zijn schot ging over.

Ruim een kwartier voor tijd waagde Davy De fauw nog eens zijn kans met een voorzet van op rechts tegen de doellijn. Hij vond de knikker van Lukas Lerager, die overhoeks de 2-0 binnen kopte. Game over. Essevee voetbalde plots bevrijd. Eerst zag Leye zijn schot afgeblokt en bij een volgende poging van de Senegalees vanuit een scherpe hoek lag Copa in de weg.

Essevee weer (even) leider

Bijna realiseerde Lokeren zowaar nog de aansluitingstreffer. Sverrir Ingason mocht vrijstaand zijn hoofd tegen een vrijschop zetten, maar die poging miste venijn om Steppe alsnog zijn clean sheet te ontnemen. Typerend voor de onmacht bij de bezoekers was dat de ingevallen Bolbat in de toegevoegde tijd nog alleen voor Steppe opdook, maar hopeloos zijn schot miste.

Essevee is minstens tot zondagnamiddag weer leider in de eerste voetbalklasse met twee punten voorsprong op Anderlecht.