Zulte Waregem wint alweer, Leye mist derde penalty op rij

Tom Van Houtte

Met kopbalgoals van Lerager en De fauw stond de eindstand al na 45 minuten op het bord op Stayen.

Geen Brian Hamalainen bij Zulte Waregem. De Deense linksback viel vorige zaterdag tegen Lokeren geblesseerd uit en werd in de basiself vervangen door Bryan Verboom. Na 10 minuten wedstrijd moesten de bezoekers nog een verdediger aan het (beperkte) lijstje geblesseerden toevoegen, want Luca Marrone bezeerde zich bij een mislukte tackle. Zo kreeg Marvin Baudry nog eens zijn kans.

Bij de eerste bal van Zulte Waregem binnen het kader in minuut 24 was het meteen raak. Lukas Lerager knikte op vrijschop van Onur Kaya, volgend op een vederlichte Truiense fout, de 0-1 tegen de touwen. De bezoekers kenden het geluk van de leider toen het doelhout in de 36ste minuut doelman Kenny Steppe bijstond op een schot van de Fransman Pierrick Valdivia, waaraan de Esseveegoalie zich leek te mispakken. Aan de overkant was het twee minuten wel prijs. Aanvoerder Mbaye Leye zwiepte de bal voor en Davy De fauw kopte eenvoudig de 0-2 binnen.

Controle na de rust

In een overbodige tweede helft beperkte Zulte Waregem zich tot het controleren van z’n voorsprong, al liet het STVV met het vorderen van de wedstrijd toch meer komen. Bijna brak die houding de bezoekers een kwartier voor het einde nog zuur op door een misverstand tussen Timothy Derijck en Marvin Baudry, maar de ingevallen Nick Proschwitz toonde zich te verrast om veel met de opgelegde kans aan te vangen. Tien minuten later misten zowel Proschwitz als Valdivia op een haar na de aansluitingstreffer. Beter zou het voor de thuisploeg echt niet meer worden in de tweede helft. Zulte Waregem mocht het zich aanrekenen dat het veel te weinig aan counteren toekwam.

Een minuut voor affluiten haalde Dakonam Djene de doorgebroken Leye nog neer in het strafschopgebied. Het leverde de Togolees zijn tweede gele kaart, en dus de uitsluiting, en Essevee een penalty op. Maar de kapitein van de bezoekers miste voor de derde keer op rij van op elf meter. Het bleef 0-2, waardoor Zulte Waregem zaterdag op de 13de speeldag als leider Club Brugge mag ontvangen.