Zulte Waregem profiteert optimaal van misstap Standard en mag alsnog play-off 1 in

Na een zinderde voetbalavond heeft Essevee zich dan toch nog in de top 6 weten te nestelen. Het blikte zelf Moeskroen-Péruwelz in met 3-0, terwijl Standard – tot zondagavond 6de in de stand – op een zware nederlaag werd getrakteerd in Mechelen, dat zich zo voortreffelijk van zijn taak als scherprechter kweet.

Bij de thuisploeg speelde Christophe Lepoint net als in de (gewonnen) wedstrijd op Sint-Truiden centraal achterin. De vorige week geschorste Steve De Ridder, die ook een rij achteruitschoof, nam Lepoints controlerende taak op het middenveld over. In vergelijking met de derby tegen KV Kortrijk verhuisde Stephen Buyl weer naar de bank en kreeg Onur Kaya opnieuw een basisstek.

De avond kon voor Essevee niet beter starten. Zelf kwam het na 2 minuten al op voorsprong nadat Karim Essikal bij een hoekschop in de rebound de 1-0 tegen de touwen kon trappen. Vanuit Mechelen werd een rode kaart voor Standardspeler Milos Kosanovic gemeld en even later scoorde Malinwa zelf de openingstreffer. Het ideale scenario voor Zulte Waregem, dat evenwel zelf op zoek moest naar een veiliger 2-0. Rond het kwartier stak thuisdoelman Kenny Steppe de bezoekers uit Moeskroen bijna een handje toe, maar finaal kon hij voor de aanstormende Elimane Coulibaly ingrijpen. In de 20ste minuut moest Steppe een tweede poging van Coulibaly in hoekschop afweren.

De Ridder en Lepoint hinderen elkaar

Kort voor het halfuur nog eens een kans voor Zulte Waregem: Mbaye Leye gaf voor vanop rechts, maar in de kleine rechthoek gingen De Ridder en Lepoint alle twee voor het leer waardoor de zwakke kopbal van laatstgenoemde naast ging. Kort voor rust kwam Essevee met een vrijschop van Kaya dicht bij de 2-0, maar de bezoekende doelman Vagner stak daar een stokje voor.

Door de 3-0-voorsprong van KV Mechelen tegen Standard moest al wie Zulte Waregem genegen was zich na de pauze enkel nog concentreren op wat zich in het Regenboogstadion afspeelde, wetende dat alleen een thuiszege volstond voor play-off 1.

Felicitaties van Thorgan Hazard

Moeskroen-Péruwelz zorgde voor de eerste dreiging na rust, al miste het schot(je) van Julian Michel overtuiging om Steppe te verontrusten. Aan de overzijde kopte Leye in de 54ste minuut een voorzet van Kaya tot bij Lepoint, die eenvoudig de 2-0 tegen de netten tikte. Essevee stond er op het allesbeslissende moment van de competitie, want nauwelijks drie minuten later bediende Kaya Leye, die aan de eerste paal de 3-0 binnen kopte. Het Regenboogstadion stond in vuur en vlam. Ook Thorgan Hazard liet niet na om vanuit Duitsland op de sociale media zijn vreugde uit te schreeuwen.

Leye liet kort na het uur de 4-0 liggen, maar dat kon de pret bij het thuispubliek niet drukken. Van dan af was het overwicht voor RMP, dat echter niets meer kon aanvangen met de kansen die het kreeg. Leye, Kaya en Lepoint kregen van coach Francky Dury nog logische applauswissels. Mechelen liep nog verder uit tegen Standard, maar dat was louter voer voor de statistieken. Zulte Waregem schaart zich voor de 4de keer in 7 seizoenen play-off 1 bij de beste 6 voetbalclubs van het land.