Zulte Waregem onbegrijpelijk uit de beker gewipt door AA Gent

Zulte Waregem is uitgebekerd na een 1-0-nederlaag bij AA Gent. Nochtans zat er veel meer in voor Essevee, dat gretig met de kansen morste in de Ghelamco Arena. Gent mag zich opmaken voor de kwartfinale van de Croky Cup.

Algemeen werd aangenomen dat AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck zou roteren, maar met uitzondering van Danijel Milicevic en Kenneth Saief startte hij met zijn basiself. Wel opnieuw geschuif bij de bezoekers, waar Onur Kaya verrassend op de bank begon. In doel moest Sammy Bossut zijn plaats afstaan aan Kenny Steppe. Ook Bruno Godeau kreeg nog eens zijn kans. Joël Sami kwam terug uit schorsing.

Zulte Waregem stak na 3 minuten als eerste de neus aan het venster, maar thuisdoelman Matz Sels keerde de volley van Sami. De Buffalo’s kregen het warm in de openingsfase. De Ridder haalde uit, maar opnieuw keerde Sels het gevaar. Op de eerste kans voor Gent is het wachten tot de 12de minuut, maar het schot van Sven Kums ging over de kooi van Steppe.

Hakje Thiam tegen de paal

Op het kwartier kende een heel sterk gestart Essevee echt geen meeval, een hakje van Mame Thiam belandde tegen de paal. De 0-1 zou nochtans verdiend zijn geweest. Het vervolg was voorspelbaar: het doelpunt viel aan de overkant. Na een mooie thuisaanval via Laurent Depoitre en Brecht Dejaegere bediende de West-Vlaming Benito Raman, die koel afwerkte. Dejaegere moest korte tijd later wel geblesseerd het veld verlaten.

Zulte Waregem kreeg corner op corner, maar daar kwam met uitzondering van de kans in het begin voor Sami veel te weinig gevaar uit voort. En toch verdiende het op zijn minst een doelpunt. In de 35ste minuut werd Christophe Lepoint diep gestuurd, maar opnieuw was Sels bij de pinken. Essevee bleef zich bedrijvig tonen, maar altijd zat er wel ergens een been in de weg en in doel stond Sels pal. Ruststand: 1-0.

Gent komt beter uit de kleedkamer

AA Gent nam na de pauze dan toch het heft in handen, wat Francky Dury deed beslissen om zijn dirigent Kaya van de bank te halen ten nadele van een moegestreden Nikola Storm.

De wedstrijd was al ruim een uur ver toen de jarige Mbaye Leye in de Gentse zestien opdook, maar zijn schot compleet verkeerd richtte. De zoveelste kans verknoeid. Enkele minuten later dreigde Gent nog eens via Depoitre en Moses Simon. De Nigeriaan besloot echter hoog over doel.

Ook Lepoint besluiteloos

Zowat 10 minuten voor tijd zag het ernaar uit dat Lepoint op weg was naar de 1-1, maar hij kreeg finaal het leer niet trapklaar gelegd.

Dury zette in de slotfase nog eens alles op alles met de vervanging van gelegenheidsmiddenvelder Abou Diallo door Jonathan Benteke. Hij pakte uit met een volley in de korte hoek, maar ook die kans was een kolfje naar de hand van Sels. Tussendoor claimde heel Essevee een strafschop voor een vermeende fout van Rafinha op Thiam, maar het kreeg die niet. Het bleef 1-0.

Zulte Waregem moet zich vooral optrekken aan de puike prestatie die het afleverde in de Ghelamco Arena, want vrijdag al geeft het de landskampioen opnieuw daar partij, maar dan in de competitie.