Zulte Waregem moet vooral nog Standard vrezen

© BELGA
Tom Van Houtte

Erg groot is de kans dat pas op de laatste speeldag van de reguliere competitie wordt uitgemaakt welke club – Zulte Waregem, Standard of Charleroi – het laatste play-off 1-ticket pakt. Helemaal in de lijn van de onvoorspelbare gang van zaken kan zelfs KV Kortrijk nog in de running komen voor de top zes.

Nee, na vorige week en het 2-3-verlies tegen KV Mechelen gaven we geen sikkepit meer om de kansen van Zulte Waregem, dat zich als een mak lammetje naar de slachtbank had laten leiden. Maar niet voor het eerst dit seizoen zette Essevee een uitschuiver thuis op verplaatsing recht. De 1-2 op Sint-Truiden kwam er niet met sprankelend voetbal, wel op mentaliteit, een eigenschap waar het de Oost-West-Vlaamse club de voorbije weken en maanden al te vaak aan ontbrak. Door Christophe Lepoint een linie achteruit te schuiven – zowat de laatste mogelijkheid die Francky Dury nog uit zijn hoge hoed kon toveren om de wankele defensie te stabiliseren – oogde de defensie van Zulte Waregem alvast iets zekerder dan de voorbije weken. Lepoint, die op dezelfde positie nog zwaar door de mand was gevallen op Club Brugge, ontwikkelt zich zo nog meer tot een onmisbare pion in de strijd om play-off 1.

Speelstijl Waalse clubs oogt spectaculairder

En zo is het verhaal van de Waalse krijger dat van heel Essevee: vaak bekritiseerd, niet het minst door de eigen aanhang, maar nog altijd tot klinkende prestaties in staat. Want, hoe slecht de herneming na Nieuwjaar ook was, andere termen zal je niet kunnen gebruiken als op de avond van 13 maart blijkt dat Zulte Waregem Standard en Charleroi heeft afgehouden. De speelstijl van beide Waalse clubs oogt vaak spectaculair, met vooral beter flankenspel dan Zulte Waregem, maar een plaats in de top 6 verdien je op basis van een heel seizoen. En rood-groen heeft daar toch 80 procent van de competitie gekampeerd, al sprokkelde het tegen Standard en Charleroi… 0 op 12. Niet te voorspellen, die Jupiler Pro League.

Zulte Waregem moet vooral nog Standard vrezen
© BELGA

KVK moet bloed ruiken

Over een zogenoemd ‘gemakkelijk programma’ in de laatste twee wedstrijden zullen we het niet meer hebben, want dat is KV Kortrijk oneer aandoen. Zeker weten dat de Kerels gezien het nog altijd ondermaatse niveau van Essevee bloed hebben geroken. En mathematisch zijn ze zelf nog altijd niet uitgeteld voor play-off 1. Stel je maar eens voor dat ze straks de maat nemen van Zulte Waregem en Standard (tegen Racing Genk) en Charleroi (tegen Oostende) verliezen. Wie durft er dan nog met zekerheid te zeggen dat KVK er op de laatste speeldag wel aan is voor de moeite omdat het naar Anderlecht moet? Voor Zulte Waregem is de situatie duidelijk: het gevaar zal vooral nog uit Luik komen. Pakt Standard nog 6 op 6, dan is alles wat minder is voor Essevee slecht, want de Rouches tellen in dat scenario sowieso een gewonnen wedstrijd meer.

Zulte Waregem moet vooral nog Standard vrezen
© BELGA

Steppe nieuwe nummer één tussen de palen

In deze periode waarin zekerheden nog amper bestaan hebben we er toch eentje gevonden: dat Kenny Steppe de nieuwe nummer één is in het doel bij Zulte Waregem. Een opeenstapeling van uitschuivers de laatste weken is Sammy Bossut fataal geworden. Sinds zijn WK-avontuur in Brazilië is de Oostrozebekenaar, die onder Dury eigenlijk nooit eerder ter discussie stond, niet meer dezelfde. Aanhangers omschrijven zijn gewijzigde houding als ‘toegenomen zelfbewustzijn’, maar de groeiende club tegenstanders heeft het over ‘misplaatste arrogantie’. Met een obsceen gebaar richting (fluitende) spionkop in een van de voorbije thuiswedstrijden, waar ook Dury lucht van kreeg, is Bossut een partijtje armworstelen met de eigen supporters aangegaan. De Grote Verliezer is nu al bekend. Het contract van Bossut aan de Gaverbeek loopt nog tot 2019, maar voor alle partijen lijkt het beter dat hij komende zomer andere lucht opsnuift. Gefluisterd wordt dat zijn volgende bestemming de Bosuil, verzamelpunt voor afgedankte/op revanche beluste ex-Esseveeërs, is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier