Zulte Waregem moet in extremis de punten aan Anderlecht laten

Paars-wit scoorde pas drie minuten voor affluiten de winnende treffer in het Regenboogstadion. De partij eindigde op 1-2.

Na het gelijkspel van vorige week op de openingsspeeldag van play-off 1 hoefde Francky Dury slechts één wijziging door te voeren in zijn elftal. Soualiho Meïté verving de licht geblesseerde Bryan Verboom, die wel plaatsnam op de bank.

Anderlecht dicteerde de wet, maar versierde pas na 17 minuten zijn eerste uitgespeelde kans. Stefano Okaka trapte die hoog in de wolken. Opschudding in de 20ste minuut, toen Kara Mbodj en Karim Essikal vol met het hoofd tegen elkaar botsten. De Esseveebank en het thuispubliek vonden dat Kara te driest inkwam en leverden hevig protest, ook al omdat scheidsrechter Serge Gumienny de kaarten op zak hield.

Intussen moest Kara naar de kant, maar na enig oplapwerk kon de Afrikaanse verdediger voortspelen. Erger was het gesteld met Essikal. Hij kreeg minutenlang verzorging op het veld en werd met een draagbaar afgevoerd.

Leye kopt op de lat

Er waren al 27 minuten verstreken toen Mbaye Leye zowat uit het niets een hoekschop op de deklat kopte. Zo was ook de eerste grote kans voor de thuisploeg een feit.

Vijf minuten later was heel het Regenboogstadion met verstomming geslagen, want alweer moesten hulpverleners massaal het veld oprennen. Dit keer was Christophe Lepoint, opnieuw een speler van Essevee, het slachtoffer. Hij kreeg de studs van Okaka vol op zijn knie en ook Lepoint werd – met een gapende wonde – van het veld begeleid. Een pijnlijke actie van de bonkige Anderlechtspits, die er wel niet moedwillig uitzag. Daardoor moest Verboom wel vroeger aan de bak dan voorzien.

Door zo veel oponthoud werden aan de eerste 45 minuten nog 10 (!) minuten blessuretijd toegevoegd en dat was geenszins overdreven. Maar veel kregen we voor de pauze niet meer te zien.

Praet eist de aandacht op

Zulte Waregem begon het best aan de tweede helft met onder meer een schot van Henrik Dalsgaard uit de tweede lijn, te zwak om Silvio Proto te verrassen. Aan de overkant liet Dennis Praet in de 50ste minuut een al even wenkende kans liggen als Okaka in voor de rust. Na een aflegger van de Italiaan besloot hij onbegrijpelijk naast de kooi van Kenny Steppe. Het bleek maar uitstel, want Praet rondde vier minuten later een knappe assist van Youri Tielemans wel netjes af: 0-1. Onverdiend kon je die voorsprong zeker niet noemen, al speelde Anderlecht absoluut niet groots.

Toch stond het op het uur bijna 0-2. Een schot van Steven Defour in één tijd, op aangeven van opnieuw Praret, zoefde voorlangs. Aan de overzijde stuurde Leye een vrijschop van ver richting kruising, maar Proto én de paal voorkwamen de gelijkmaker. Korte tijd later kende de topschutter van Essevee meer succes. De Senegalees baande zich een weg in de zestien en gaf Proto met een laag schot geen kans: 1-1.

Proto houdt Buyl van 2-1

Anderlecht versierde hoekschop na hoekschop, maar ving er amper iets mee aan. Het werd in minuut 75 zelfs rechtgehouden door zijn doelman, die met een erg puike reflex de ingevallen Stephen Buyl van de 2-1 hield. Korte tijd later kopte Leye een corner wild naast. Het bleef razend spannend, tot Okaka drie minuten voor tijd op een verre pass van Kara zichzelf in stelling bracht en Steppe fusilleerde. Conclusie: Anderlecht blijft in de race voor de titel en Zulte Waregem telt 4 punten achterstand op de 4de plaats van Racing Genk, dat volgende week naar de Gaverbeek komt.