Zulte Waregem moet de beker aan Lokeren laten

© De beslissende fase in de match: het Lokerse doelpunt. (Foto Belga)

Het werd 1-0 in het Koning Boudewijnstadion na een doelpunt van Alexander Scholz op corner. Mbaye Leye trof in de eerste helft twee keer de paal, maar verder kwam Essevee niet. Opvallende aanwezige in de tribunes was Eden Hazard, de broer van Thorgan.

Francky Dury verraste in zijn opstelling met Idrissa Sylla in plaats van Ibrahima Conté. De ene aanvaller uit Guinee, de laatste tijd in mindere doen, moest dus plaats ruimen voor de andere. In doel koos Dury voor Sébastien Bruzesse, waardoor Sammy Bossut op de bank bleef. In de basiself was zoals verwacht ook plaats voor Mbaye Leye en Jens Naessens.

In een sfeervol Koning Boudewijnstadion begon de wedstrijd heel open met onmiddellijk een kans voor Zulte Waregem. Een voorzet van Naessens belandde bij Leye, die knap wegdraaide en de verste paal viseerde. Een reactie van Lokeren liet niet lang op zich wachten, maar Hamdi Harbaoui kreeg eerst geen strafschop en Bruzzese kwam daarna gevat tussen met een kattensprong.

Lokerse kopkans over doel

De Oost-Vlamingen moesten daarna het balbezit wat aan Essevee laten, maar kwam er bij momenten gevaarlijk uit.Nill De Pauw kreeg een grote kopkans, maar de flankspeler mikte over het doel van Bruzesse.

Zulte Waregem zorgde voor de volgende kans: Naessens schakelde zijn man uit en knalde huizenhoog over. Na een botsing op het middenveld tussen twee spelers volgde het gevaarlijkste moment uit de eerste helft. Sven Kums kon met de bal oprukken en vond Leye, die voor de tweede keer van de avond de paal op zijn weg vond bij zijn gekruist schot.

De wedstrijd bloedde de laatste twintig minuten voor de rust wat dood en het publiek werd alleen even wakker geschud bij een stevige tackle van Steve Colpaert, die terecht geel kreeg, en een schot over doel van Harbaoui. De fans, die zich vocaal lieten horen, warmden zich op met een Mexican wave.

Goal Naessens afgekeurd

Ook het begin van de tweede helft had weinig om het lijf. Naessens scoorde, maar zijn goal werd afgekeurd door nipt buitenspel. De wedstrijd ging nu goed op en neer.

Twaalf minuten na rust kreeg Lokeren een corner. Hans Vanaken zette voor naar de tweede paal, waar centrale verdediger Alexander Scholz boven iedereen uittorende en de bal overhoeks aan de verste paal zag binnen gaan. De 1-0 was meteen de eerste bal tussen de palen van de Waaslanders.

Essevee aangeslagen

Zulte Waregem was even aangeslagen en moest het spel ondergaan. Bruzesse ging goed plat op een schuiver van rechtsachter Giorgios Galitsios.

Op 25 minuten van het einde greep Dury in. Raphaël Cacérès verving Mbaye Leye, die hinkend het veld verliet, en Ibrahima Conté kwam in de plaats van Mamatou N’Diaye. Veel leverden die wissels aanvankelijk niet op, al kwam Zulte Waregem wel weer even beter in de match.

Lokeren op de counter

Lokeren, dat speculeerde op de counter, begon echter steeds gevaarlijker te worden. Karel D’Haene liet zich op schoonheidsfoutje betrappen, maar de Waaslanders vingen daar te weinig mee aan. En even later kon Bruzesse nog maar net de poging van Harbaoui in corner duwen.

Essevee probeerde druk te zetten, maar creëerde geen gevaar. Tien minuten voor het eindsignaal gooide Dury zijn laatste troef in de strijd. Bryan Verboom moest plaats ruimen voor Theo Bongonda. De druk leverde wat hoekschoppen en vrije trappen op. Zo kon Sylla vrij uithalen in de zestien, maar zijn schot werd afgeblokt. Een tweede uithaal van de spits zoefde naast.

Nieuwe redding Bruzzese

Op een nieuwe counter van Lokeren gaf Sergio Dutra Junior bijna de doodsteek, maar Bruzesse kwam weer gevat tussen.

Ook de drie extra minuten leverden niks meer op voor de troepen van Francky Dury. Lokeren had gewonnen spel en Zulte Waregem bleef met een bekerkater achter.