Zulte Waregem mag zich na winst in Polen opmaken voor dubbele confrontatie met Wit-Russen

© BELGA
Redactie KW

Na de 2-1-thuisoverwinning vorige week tegen de Poolse bekerwinnaar Zawisza Bydgoszcz ging Essevee donderdagavond zonder echt goed te moeten zijn met 1-3 winnen in Polen. Volgende week wacht het Wit-Russische Shakhtyor Soligorsk in de derde voorronde van de Europa League.


© BELGA

Het grotendeels onoverdekte stadion van Zawisza kan 20.000 toeschouwers aan, maar het raakte ook voor hun eerste Europese thuisduel ooit maar voor de helft gevuld. Een deel van de aanhang kan zich namelijk niet verzoenen met het beleid van de excentrieke clubeigenaar Radoslaw Osuch. Zulte Waregem zette daar zowat 100 supporters tegenover, die de 1.200 kilometer richting Bydgoszcz aflegden met de wagen of het vliegtuig.

Zelfde elftal als vorige week

Bij de bezoekers kwam exact hetzelfde elftal aan de aftrap als in de heenwedstrijd tegen de Polen. Opnieuw de jonge Roeselarenaar Louis Bostyn in doel dus en Glynor Plet diep in de spits. Geen halve minuut was de wedstrijd ver toen de Nederlander met Surinaamse roots vrij op doel werd afgestuurd door Chuks Aneke. Plet deed waarvoor hij werd gehaald: scoren. 0-1 en Zulte Waregem wel erg vroeg op rozen.

Essevee probeerde de wedstrijd in handen te nemen, maar de Polen lieten zich met kansen van Alvarinho (op Bostyn) en Wagner (in het zijnet) niet onbetuigd. Na 11 minuten kon het al 0-2 hebben gestaan, maar een goed mee opgerukte Yarouba Cissako – die later in de eerste helft met een blessure naar de kant moest – viseerde op pass van een bedrijvige Aneke de paal. Even later moest de Engelse jeugdinternational meer gedaan hebben met een voorzet van Ibrahima Conte.

Zulte Waregem mag zich na winst in Polen opmaken voor dubbele confrontatie met Wit-Russen


© BELGA

Gevaarlijk balverlies D’Haene

In een aangenaam kijkstuk waren we nog maar 18 minuten ver toen de thuisploeg bijna kon profiteren van balverlies van Karel D’Haene in het eigen strafschopgebied. Luis Carlos raakte echter niet tijdig bij de scherpe voorzet van de gevaarlijke Alvarinho.

Bydgoszcz verzamelde een rist hoekschoppen, maar ving daar weinig mee aan. Kort na het halfuur zag Kamil Drygas – vorige week nog aan het kanon in Waregem – een schuiver rakelings naast gaan. Op dat moment was het vuur wat uit de wedstrijd, al bleef het opletten voor de tegenstoten van Zawisza. Zo moest Steve Colpaert attent zijn vooraleer opnieuw Alvarinho gevaarlijk kon worden.

Zulte Waregem mag zich na winst in Polen opmaken voor dubbele confrontatie met Wit-Russen


© BELGA

Aneke met de 0-2

Amper was de koffie verteerd of de bezoekers deden het licht helemaal uit voor Zawisza. Aneke maakte er na een mooie dribbel 0-2 van. Vier keer scoren, dat zagen we de Polen niet meteen doen in de resterende tijd. En toch gaven ze zich nog niet helemaal gewonnen, want linksback Petasz zorgde met een lage vrijschop voor de 1-2. Gelukkig voor Essevee stond korte tijd later het vizier van zowel Vasconcelos als Ziajka niet op scherp. Even later trof de thuisploeg ook de lat. Maar een rode kaart voor de Portugees Vasconcelos voor een slag op Mamoutou N’Diaye deed de thuisploeg helemaal de das om. Een kwartier voor affluiten maakte de mee opgerukte Olafur Skulason er na samenspel met de ingevallen Aleksandar Trajkovski nog 1-3 van.

Shakhtyor Soligorsk

De Wit-Russen van Shakhtyor Soligorsk, die thuis met 5-1 korte metten maakten met het Noord-Ierse derry City, worden de tegenstander in de derde voorronde van de Europa League. Heenwedstrijd volgende week donderdag in het Regenboogstadion. Nu zondag om 20 uur opent Essevee de competitie thuis tegen buur en aartsrivaal KV Kortrijk.

(TVW-foto’s Belga)

Zulte Waregem: Bostyn, Cissako (33′ Mendy), D’Haene, Colpaert, Verboom, Skulason, N’Diaye, Aneke, Conté (74′ Trajkovski), Plet, Bongonda (65′ Sylla).

Doelpunten: 1′ Plet 0-1, 47′ Aneke 0-2, 52′ Petasz 1-2, 76′ Skulason 1-3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier